Автор Тема: Зала с макет в България???  (Прочетена 10053 пъти)

daddy_g

• Trade Count: (9)
  • Hero Member
  • Публикации: 1023
  • Рейтинг: 332
  • HO (БДЖ) & N (БДЖ & USA)
Зала с макет в България???
« -: 14 Октомври 2012, 12:31:21 »
Здравейте
От известно време насам се чудя дали ако има в София зала а макет подобна на Wunderland,но с по малки размери, ще има посещаемост???
Какво вашето мнение по въпроса? Ще представлява ли интерес за хората такава зала?
« Последна редакция: 15 Октомври 2012, 10:17:13 от daddy_g »

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
Re:Зала с макет в София???
« Отговор #1 -: 14 Октомври 2012, 12:53:04 »
Е нали има в клубовете ? Не е ли същото.

daddy_g

• Hero Member
« Отговор #2 -: 14 Октомври 2012, 13:07:46 »
Красене затова написах от типа на Wunderland
Влизаш и гледаш с билетче и можеш да идеш всеки ден а не само когато има ден на отворените врати.
Не е ли така?

bdz43r

• Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • Публикации: 1025
  • Рейтинг: 272
    • bgrail.info
« Отговор #3 -: 14 Октомври 2012, 13:33:17 »
Няма как да привлече достатъчно посетители, за да си оправдае съществуването.

gzo

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #4 -: 14 Октомври 2012, 13:36:42 »
Имайки предвид броя на домашните макети, активни хобсти, клубове, форуми, магазини и.....традиции в хобито, едва ли ще се радва на интерес.
Не виждаш ли, че тук във форума който, каквото и да направи се оказва, че е пионер на чиито успехи се радваме една шепа хорица и най-много някой член на семейството или близкото приятелско обкръжение.
Показател за евентуален интерес е и замрялата инициатива "България на длан" Уж беше нещо уникално и невиждано до сега, уж се планираха посещения по различните градове, а накрая какво стана ?
« Последна редакция: 14 Октомври 2012, 13:44:48 от gzo »

Rizar

• Гост
« Отговор #5 -: 14 Октомври 2012, 14:04:19 »
Според мен има шанс да привлича посетители, зависи как точно е направено. Може би повечето посетители ще са с деца, защото на малките им е интересно. Трябва да се направи, да се пробва, може би по този начин ще се популяризира жп моделизма в България?!...   :scratch_ones_head:

gzo

• Гост
« Отговор #6 -: 14 Октомври 2012, 14:57:00 »
Прав си, зависи как ще се направи.
Ако в залата дъни люта чалга, пушенето е разрешено и входа е без пари гаранция, че
ще има интерес.

Loco-motion

• Гост
« Отговор #7 -: 14 Октомври 2012, 15:18:00 »
Според мен има шанс, ако тематиката е малко по-широка, отколкото само за железниците. Всъщност точно както Miniatur Wunderland. Идеята ми е освен БДЖ да има и макети на български забележителности в 1:87, да има също така и отделни секции, пресъздаващи Гърция, Румъния, Сърбия с техните железници и забележителности, да има по три-четири гари във всяка секция. В общи линии нещо като посочения от gzo проект "България на длан", само че в по-завършен вид, а не всеки макет на сграда за себе си.
Така както аз си го представям една зала няма да е достатъчна, но тъй като би било много скъпо да се вземат повече помещения отначало и само една зала ще свърши работа, а като/ ако се набере скорост макетът да се премести а място, където постепенно може да се наемат още помещения и да се увеличава макетът с още мотиви.
« Последна редакция: 14 Октомври 2012, 15:38:28 от Loco-motion »

gzo

• Гост
« Отговор #8 -: 14 Октомври 2012, 18:14:52 »
Точно, липсата на аналог на това за което говориш (обвързване на ЖП и БГ забележителности) ме провокира да си направя своя "България на длан" в съседната стая у дома.

mitko359

• КЖМ - България
  • Trade Count: (11)
  • Hero Member
  • Публикации: 684
  • Рейтинг: 31
« Отговор #9 -: 14 Октомври 2012, 18:16:09 »
в Берлин локса (подобно нещо за което говорите) се намира в мола ;D

BateYavko

• Гост
« Отговор #10 -: 14 Октомври 2012, 19:18:28 »
Рядко коментирам по темите ама тук ша са изкажа:

МОЖЕ!
НО, само ако се съберат накуп: 100% оптимизъм, желание, здрав разум, единомислие и средства.

daddy_g

• Hero Member
« Отговор #11 -: 14 Октомври 2012, 20:04:18 »
И аз съм на мнение че подобно нещо ще има интерес в България
Особено ако е предимно с български подвижен състав и български
забележителности и пейзажи..
Въпроса е кой би спонсорирал подобно начинание???
Кой от вас примерно би се включил в работата по създаването на такава зала
(то е ясно че трябва силна група, а не 1-2 ентусиасти)???
« Последна редакция: 14 Октомври 2012, 20:05:55 от daddy_g »

nilfe

• Trade Count: (75)
  • Hero Member
  • Публикации: 955
  • Рейтинг: 15
  • H0 Епоха 1, 2, K.P.E.V. DRG - ВАРНА
« Отговор #12 -: 14 Октомври 2012, 20:05:11 »
Съберете минимум 1 милион евро и сте вие. Миниатюрния Вундерланд са го почнали с 2 милиона евро, като залата в която е, не е тяхна собственност, а на обшината. Т.е. плащат наем, който не мисля, че е малък. Успех на ентусиастите. Може и да има посетители, които да покриват поне разходите по подръжката. Едва ли с оптимизъм и желание ще се получи за сега в България, защото здравият разум би трябвало да надделее.  :yes:

Още нещо за което се сещам е, че такъв проект трябва да има подкрепата на доста фирми произвеждащи всякакви компоненти и екстри за макети. Например, основно Вундерланда е изграден с електрониката на Литвински, доста промени са направени по стандартните блокове за управление, за да ги вмъкнат в частния случай Вундерланд. И много други малки подробности, които се отстраняват в движение с много пари и находчива мисъл. Т.е. требе си посетители, които да избият парите. Не случайно Вундерланда не е изграден като Германия, а като епизоди от цял свят, посетителите са не само германци, а всички заинтересувани от хобито в развитите страни на Европа. Прихода на Вундерланда са над 3 милиона евро годишно, дали толкова много пари ще събере макет във формата на България и само с БДЖ. Мечтайте си хобисти, лошо няма.  :good:
« Последна редакция: 14 Октомври 2012, 20:34:15 от nilfe »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #13 -: 14 Октомври 2012, 20:41:32 »
Цитат на: BateYavko link=topic=4021.msg82692#msg82692 date=1350231508
Рядко коментирам по темите ама тук ша са изкажа:

МОЖЕ!
НО, само ако се съберат накуп: 100% оптимизъм, желание, здрав разум, единомислие и средства.

Това е най-точното определение...

А това ...
Цитат на: nilfe link=topic=4021.msg82696#msg82696 date=1350234311
Съберете минимум 1 милион евро и сте вие. Миниатюрния Вундерланд са го почнали с 2 милиона евро, като залата в която е, не е тяхна собственност, а на обшината. Т.е. плащат наем, който не мисля, че е малък. Успех на ентусиастите. Може и да има посетители, които да покриват поне разходите по подръжката. Едва ли с оптимизъм и желание ще се получи за сега в България, защото здравият разум би трябвало да надделее.  :yes:
подчертаното в цитата е от мен.

...е  действителността ... или реализЪма...

България на длан усвоиха пари от еврофондовете ( тоест пътеката я има - "културното наследство"),
но се оказа недостатъчно да "запали" още ... и още...

Тук (да се брои форума като цяло, защото  не желая да влизам отново в този филм) на 2 (два) пъти бе
провалено подобно (модулно) събитие в центъра на София - най-посещаемия МОЛ, благосклонно ни предоставяше много добра площ за една седмица...ами някои "фактор"-чета (или поне за такива се изживяват) не смятаха, че ще стане...защото не беше тяхна идеята, инициативата и реализацията (последното отчасти). Тези факторчета не смятаха, че сме готови за ТV-изяви, което не им попречи,
да ги направят (но като главни герои), не смятаха че сме готови и за още куп подобни изяви,
което и до ден днешен не им пречи да повтарят като мантра израза "...за популяризиране на хобито,..." и т.н.

Стара история ,която само (за най-голямо съжаление) показва, че nilfe е абсолютно прав!!!

Останалото се заключава в две изречения:
- българите не са по колективните изяви (справка спорта ни);
- и отново става въпрос за "кой ще води дружина?".

Това е мое лично мнение, не ангажиращо никой, и отбелязвам, че за мен
това е горчиво минало, което не желая повече да коментирам....

Но пък продължавам да съм оптимист, най-малкото защото всяко "лице на моделизма" ни
има и обратна страна - като монетите!
 :hi: :hi: :hi:
Приятна вечер, за разбралите...
За останалите - ще разберете рано или по-късно, истината е гола и не може да бъдзе скрита!
Поздрави!
 :hi: :hi: :hi:

emilchaushev

• Hero Member
  • Публикации: 1464
  • Рейтинг: 542
  • N scale 1:160- реален моделизъм
« Отговор #14 -: 15 Октомври 2012, 09:19:34 »
Идеята за такова начинание по нашите географски ширини е еретична според мен по няколко причини:
1. Нужен е човек фрашкан с пари,  който да не очаква възвръщаемост на инвестицията няколко години;
2. Нужни са няколко човека, които да са съгласни това да им стане професия и да търят кръст на всичко, което са градили като кариера до момента; При това тези хора е необходимо да имат нужните умения за това, а не просто да умеят да мацат с гипс, да лепят листчета с трева и т.н.
3. Необходими са поне една-две години за да се изгради нещо, което да става за показване- не виртуални чертежи, не дървения, а готов продукт.

От впечатленията, които имам от Булколекто и реакциите на хората тогава съвсем не е задължително подвижния състав да е български, защото никой не обръща внимание, когато не разбира. Хорат гледат цветното и движението, останалото са подробности, които могат да направят впечатление  само на хора занимаващи се с това.

Пламене.. за всяко нещо си има време.. а когато правиш нещо, когато му е времето - това е изкуство.. За съжаление мерака понякога е по- зле от д***нята И ще те помоля, ако толкова не искаш да коментираш нещо просто да не го правиш, а не да подчертаеш колко не искаш , ама ей ви тука две педи пост да четете, щото ти не искаш да приказваш за това- знаеш поговорката: "Не сей л**на, ако не искаш да жънеш кенефи".

Темата не е за миналото ти в КЖМ, а за Зала с макет, за това ще те помоля да се въздържиш от следващ коментар...
« Последна редакция: 15 Октомври 2012, 09:41:20 от emilchaushev »