Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Съвети за начинаещ в създаването на макет
bouzanis:
Здравейте, ще се радвам ако ми помогнете с малко съвети защото съм начинаещ в моделирането. Като дете през 80те бях запален по влаковете и имах колекция в размер ТТ. Когато обаче тези продукти изчезнаха в началото на 90-те прекъснах хобито си и чак сега 20 години по-късно реших да го възобновя. Разбира се пазя си вагоните и релсите от едно време ;D
Какво съм решил:
- Макетът ми ще бъде разделен на модули, тъй като нямам постоянно място вкъщи. Мисля да са 4 или 5 парчета, всяко по 100 на 60 см. Идеята е да могат да се складират като рафтове в специален шкаф. Така общо ще бъде 500 на 60 см. Не искам кръгов макет - повече харесвам дългите с крайни гари. В единият край ще имам голяма гара с поне 4-5 коловоза и може би малко депо, в другият край по-малка гара, а между тях спирка и отклонение с 1-2 завода
- Не ме интересува 100%-ов реализъм. Ще моделирам 3-4 епоха и ще целя нещата да наподобяват типичните за бг без да търся пълна идентичност. Примерно не ми пречи , че вагоните са DR след като изглеждат точно като движилите се тук.
От какви съвети имам нужда на този етап?
- релси! Имам някакво количество релси (не е достатъчно, но не е и малко) от старите на BTTB. Сега произвежданите са в друг профил. Въпросът е да използвам тези , които имам и да купувам още на старо или да купувам от новите? Какви са предимствата на новите релси? Може ли да се полват и двата вида с преходник някакъв?
- управление - имам добър траф от едно време. На първо време мисля да започна с аналогово. Ако реша да премина към дигитално някой ден трябва ли окабеляването да се променя изцяло? Могат ли двата ми стари локомотива да се конвертират за дигитално управление?
- някакви специфични съвети свързани с модулите като размери, свързване и други пинизи? Мисля да са от шперплат примерно 8-10 мм?
Като изчистя тези основни неща и вече започна моделирането сиурно ще имам въпроси по детайлите, но тези неща сега са важни за планирането и ще съм благодарен ако ми помогнете със съвети :)
Best Ripper:
Здравей и добре дошъл. Относно макета: правиш развитие на линиите каквото на ТЕБ ти харесва! Все пак го правиш за себе си и за собствен кеф... :hi:
Относно линиите: въпреки че имаш от старите П-профилни линии, е твърде желателно да ти подмениш още сега. По две основни причини: старите линии на БТТБ имат лошо покритие, което създава големи проблеми с токопренасянето; на теб основно ще ти трябват прави линии по макета /както си го решил да бъде/, а такива от стария П-профил в последно време са адски дефицитни... И ще изгубиш маса време, докато намериш ЧИТАВИ...
Шперплат 8-10 мм бива за ТТ, но имай предвид, че на метър дължина неминуемо ще имаш усукване, което най-вероятно ще се прояви след време, особено при неправилно съхраняване. Така че най-добре ще трябва да си направиш и рамки отдолу на всяко парче/модул, за да ги усилиш.
Трафът може да го ползваш на първо време, но трябва добре да премислиш електрическата част - изолирани участъци, за да можеш да управляваш влаковете разделно. В последствие ще можеш лесно да минеш на цифрово управление, тъй като при теб няма да има възможност от движение на повече от 1-2 влака едновременно... Това е за сега... Успех. :drinks:
bouzanis:
Мерси за бързото включване! :)
Каква дебелина на шперплата тогава би била достатъчна без оребряване, може би 15? Така ще е малко по-тежък , но не фатално.
За дигиталното управление - освен трафа и локомотивите друго не се променя, така ли? Може да остане същото окабеляване към релси, стрелки? Управлението на стрелките например еднакво ли е?
Ivo Nedkov:
bouzanis , добре дошъл сред нас.
идеята ти за модулен макет е похвална. :good:
има и плюсове и минуси:
+ заема по малко място в прибрано състояние;
+ може да се пренася без проблем;
- модулите трябва да си пасват един към друг идеално;
- електрическата система е по сложна;
как ще го ползваш:
ще го редиш на земята - няма ли да ти е ниско?
или на някаква маса - 6 метра дълга???
ще ти трябва рамка за оребрение - примерно от летви 4х4 см.
т.е. трябва да изработиш 5-6 еднакви такива рамки върху които да заковеш шперплата
и да получиш нещо като 6 еднакви картини, но вместо с платно с шперплат.
в това пространство отдолу ще минават всичките кабели и машинките за стрелките. :yes:
във всеки срещупложен край ще трябва да вградиш и по един такъв мъжки и женски куплунг:
нали ще трябва по някакъв начин да се свърже всичко електрически.
ще ти трябва захранване за релсите, за стрелките, евентуално за осветление и за други неща.
ако не слагаш летви къде ще сложиш жиците? :unsure:
отгоре до линиите ли? а ако се наложи нещо да се оправя и подменя? :nono:
най добре ще е да видиш как са направени модулите на клубния макет за да се ориентираш:
тук се вижда къде минават жиците и нашия председател, разбира се. :hi:
предполагам, че сега имаш повече въпроси от преди,
но така е... питай и ще ти се отговори... :yes:
SANDO:
От опит в направата на домашен модулен макет те съветвам да работиш с шперплад 10мм.оребрен с летви 30 на30мм.Направи си план какво ще е трасето на какво ще наблегнеш най много:челна гара.депо.промишлена зона.ландшафт и тн. защото като завършиш творението и се получи нещо което не те удоволетворява се почва на ново а то е свързано с доста финикйски знаци вместо да ги влагаш в подвижен състав.Относно релсите категорично от Т профил флекс стрелките на15градуса и получаваш едно перфектно движение на подвижния състав.Относно окабеляването не съм компетентен но тук има колеги за които тайни няма и ще ти дадът адекватен съвет.Успех в начинанието.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия