Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Първи стъпки по макета на В.Василев - Н0

(1/2) > >>

Vasilev65:
Здравейте Колеги!
Доста се чудех дали да покажа какво правя, защото не съм сигурен много в качеството на работата си и ме е малко срам сред толкова майстори, но ..., от друга страна може да ме коригирате в движение.
Значи започнах тази събота и неделя с работата. До сега само четях и питах. Някои неща се получиха, други - не, но стига приказки.
Макета ми е 200см/125см. в единия край - заоблен. Основата ми е ПДЧ и залепен върху него стиропор - 5 см.
Ето началото:

Това ще представлява и трасето ми. От утре ще се заема с разчертаване на трасето и после ще го демонтирам. След това ще изрязвам в стиропора "канали" по които ще пусна кабелите за смяна на стрелките и тези за осветление на макета. Стиропора режа и обработвам с ето този инструмент, купен преди около две години от Практикер:

До като чаках да изсъхне лепилото след залепянето на стиропора върху ПДЧ-то се пробвах да баластрирам. Изработих призмата от стиропор 4 мм., който е максимално близо до стандартите на Юри Ботев. Ето резултата:

Междувременно се опита да направя нещо като вир и рекичка, ама май нещо не ми се получи както трябва:

Имам един локомотив, три пътнически вагона и четири товарни, ама на тях няма да акцентирам.

BaHkaTa:
Не е срамно да не знаеш, срамно е да не питаш. Окуражавам те да публикуваш повече материли от работата по макета ти. Само така ще можеш да получиш компетентни мнения от останалите колеги, който имат натрупан опит и утвърдени знания.

Ако нещо не ти харесва, разваляш го и го правиш отново докато се получи добре според твоите критерии. Според мен като за първи опит е повече от задоволително. Езерото изглежда малко като бурно море, но какво от това. Ще претендираш че е ветровито на макета ти.  След като оформиш и ландшафта около езерото сам ще видиш пълната картина. Отностно подвижния състав не се притеснявай. Ще се сдобиеш с още неща. За всичко си има време.

Успех и приятна работа по макета ти.

vankata86:
Здравей,добре се получава макета ти,аз също започнах скоро и сега полека лека си набавям неща и зглобявам което мога и е възможно имам много идеи ,но ще видим какво ще стане накрая.Не се тревожи за броя на влакчетата ти.Аз започнах от едно вагонче,сега имам 3 композиции.Това е с течение на времето.Пожелавам ти от мен много приятни моменти по време на сътворяването на макета ти,и го направи както на теб ти харесва и както мислиш че е правилно.После като го завършиш,ще усетиш тръпката.Поздрави и успех за напред. :good:

Rizar:

Ще ти дам един съвет за езерцето. Нарисувай леко под самите камъни цветът на камъка, за да създадеш дълбочина, все пак водата е прозрачна.  ;) Успех!  :drinks:
vankata86
--- Цитат ---зглобявам
--- Край на цитат ---
се пише сглобявам. Надявам се да не възразяваш за поправянето.  :)

emilchaushev:
Защо толкова бързате с това баластиране само не мога да разбера?

Иначе за водната площ е най- добре да се направи преливане на цветовете от кафяво към зелено от центъра към краищата за да се имитира дълбочината и след това да се залива. Синята вода е илюзия. Сладководните басейни са по- скоро зеленикаво кафяви.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия