Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Първи стъпки по макета на В.Василев - Н0

<< < (2/2)

pach:
Доколкото разбрах, баластирал си малък участък, за да се пробваш...Впрочем предполагам, че след като
е изсъхнала сместа на лепилото (тоест станало е прозрачо) изглежда още по-добре.
 Щом ползваш обща дебела стиропорена плоскост за основа, ползвай нейните предимства до край.
Например освен това което си направил при баластирането с терморезача (Thermocut) можеш, например
да оформиш перфектния профил на долното и горно строене при железопътните насипи.
Нещо такова (известна снимка е, а не реклама на фирмата):

Впрочем когато нямам достъп до долната страна на основата, аз винаги ползвам канавките край насипа
за прокарване на тънките проводници, за управление, сигнализация и т.н. След покриване на канавката
с баластра, "вода" и дори водни растения и треви, проводниците остават скрити и няма нужда да "копаеш" отделни канали
за тях, освен ако не искаш да минеш по-пряко до управляемото устройство.
От снимките виждам че ползваш сребристо/бели релси (Neusilber) което в последствие
най-вероятно ще те дразни (отблясъците пък направо развалят снимките).
Мислил ли си за тяхното боядисване с "ръжда"?
 :hi:

ПП. ДРугото предимство на стиропорената обща плоскост - ако не си доволен от езерото,
просто изрязвайки го, ще направиш новото малко по-голямо и малко по-дълбоко. Но преди да заливаш
новото, направи няколко проби на парчета от стиропора, докато изчистиш цветовете и техниката на
направата на езеро с вода. Предполагам че не си доволен от цвета, защото не си съобразил,
щото белия основен цвят (от стиропора) ще ти изсветли и промени доста от нюансите на боите.
 ;D

pavel75:
На тая фирма Proxxon гледах доста машинки в store.bg, които биха били полезни ама много скъпички. За един макет не си заслужава да ги купуваш. Ако даваха под наем щеше да е прекрасно.

Vasilev65:
Благодаря за съветите!
Само да поясня, че не бързам нито с баластрирането, нито с воден басейн. Това бяха проби! Баластрирането не е на макета. Просто използвах две релси, за да направя проба, как се справям, а и тъкмо си бях купил баластра. ;D С вирчето е същата работа. Върху отпадъчно парче експериментирах. Ще се съгласите, че не бива да тръгна да работя директно върху макета, ако не съм сигурен какво ще се получи, нали? За сега съм начертал релсовия път и съм го разглобил,начертал съм местата на сградите, пътя, тротоарите, отбелязал съм местата на осветлението и прокарвам кабелите след работа. За сега съм доволен от опита, който направих с баластрата, но воден басейн по всяка вероятност няма да правя, защото не ми се вписва в картинката, след като видях на практика трасето. Даже и от тунел се отказах. Относно инструментите, в Сторе има доста добри и на сносни цени, но все пак не са евтини и наистина не си струва да се набутвам с толкова пари... Скоро ще има още снимки.
Успешен ден на всички и благодаря още един път за насоките. Ще се вслушам!
 :hi:

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия