Понеже имам свободно време , ще драсна няколко исторически реда

за събития и личности минали пред очите ми .
За мнозина от вас всичко започна с 'Млад техник" , можеби съм бил 1-2 кл , 1972 . Баща ми усети , че единствените играчки , които пазя , са влакчетата , ходехме редовно в 'Мл.техник' на сегашната ул.М.Луиза , както и на щанда в Детмаг . Започна се с Е44 , Е69, БР89 , BR120 ,'мечтите' , Bi-24 , reco модернизираните пътнически , BR130 , в стаята си имах дълъг 4 м овал с 2 независими кръга и 2 трафа - единият направен от баща ми (бивш токоизправител) , а другият FZ1 . Магазинът държах по око и каквото и да съм спестил - бягах там . Появяваха се хопери , ел.стрелки , семафори , къщички .Имах един съученик от 22-ро - Светльо , чийти баща май беше дипломат и му носеше влакчета от чужбина - не си спомням производителя , но ми правеха невероятно впечатление , просто си личеше ,че са някакси други . Ходехме у тях да играем , там за първи път направихме 130-ката с 2 двигателя за да тегли 30-тина цистерни .
Докъм 1979-та други не познавах , бях започнал и колекция в ТТ заради Nohab-a и BR118kata . Бяха ми подарили и няколко комплекта в N , но бързо осъзнах ,че ще финансово разбиване да подържам 3 мащаба , пък и започнах сериозно да бачкам с банда , така че временно събрах макета и зарязах хобито .
(тук някъде чух ,че има клуб)
1982-84 бях казарма , 85 та директно започнах и работа и студентство . Пътувах много и често минавах през битаци - ако не се лъжа така се запознах с Жоро, а по-късно и с Васята , Стоян и Сашо .Споомням си ,че чрез трампа се сдобих с първата ми 118-ка , която обожавах , тъй като слааабо напомняше за 04 , а междувременно от Будапеща си бях взел 2 двойки двуетажни на Пико , та стана приятен влак и наново събуди жажда за макет . Спретнах втория макет , който беше покрай стената по цялата периферия на стаята ми , минавайки през гардероб и шкаф , над бюро , под прозорец ; мост пред вратата . По това време почнаха да закриват Младтехниците - попаднах на такъв в Стара Загора където за без пари изкупих няколко кг цистерни Texaco ,както и 6 мотриси BR185 + 195 - впечатляващи с тихото си движение и двупътни светлини . За съжаление вторият ми макет просъществува около 3 години , тъкмо го развалих и се запознах с Яско , който някакси разгоря колекционеро-кашонен плам в мен и чрез феноменални трампи и двамата доокомплектовахме Schicht - влаковете си , чийто модели бяха кът и рядко идваха до България . Та в залеза на МТ-магазините аз вече имах прилична колекция с почти всичко на соц-Пикото , вкл.емблем. парни машини 01 , 03 , 24 , 41 и 52 .
След 1989 тръгнах по света и разбрах , че в колекцията имам доста боклуци ...пази Боже сляпо да прогледа ! Следващите няколко години подържах връзка с
Жоро ,
Васята , Сашето и
Стоян , но с Яско си бяхме най-близки . Той беше се запознал с Тасев , беше много впечатлен от витрините му , пълни с влакове от цял свят и се опитваше каквото може да купи . Тогава за първи път след ръководствата на
Юри Ботев четох книги на Деянови и видях снимки на техни макети - много се впечатлих , особено бях запленен от Баба Мецата . Всъщност тогава Яско се беше запознал и със
Стоичков , за който чувах легенди...стана ми ясно ,че съществува кръг от жп-моделисти и не съм сам . скоро Ясен уреди да отидем заедно у Тасев - където си глътнах езика при вида на Лилипутските парни машини . Имахме дълъг разговор с професора , тогава ми прещрака да се поинтересувам от серийте на локомотивите , експлоатациаята им , кои серии са нашите парни машини - демек погледнах през други очила на хобито . Прочетох пак някой книги и се размечтах за сериозен макет .
След средата на 90-те се разбра , че в един магазин на Витошка има изложени и се продават модели на Piko ; не вярвах на очите си - мислех ,че след перестройката Пико са загинали - а ето - чисто нови модели : BR95 !!Триосни пътнически , ама и цени ...е , такова си беше времето , девалвация , нищо за ядене . Попитах на кой са - едно момче от Пловдив - Любо . Спомням си ,че доста неща си купих , а малко по-надолу , в един детски магазин имаше 3-4 комплекта на Bemo - теснолинейка - имаше и Крокодил , но парите не ми стигаха да си ги купя .Имах серия от турнета и свирене в чужбина , като се върнах всичко беше изчезнало .
Към средата на 90-те се появиха братята Негревски -
Иван и Вальо . Мисля ,че това е важен момент в хобито - появата на техния магазин "Джони ленд" , на ул.Позитано , срещу изгорелия цирк . Те колекционираха основно в ТТ , но Джони (Иван) си падаше по каквото и да е - стига да радва окото му . Те вложиха много пари , обвързани с тежки заеми , впоследствие това ги срина - мутрите не прощаваха и много биеха . Аз зпочнах там като консултант и продавач на жп-щанда . Направих и макет в ТТ , чрез монета от 5 лв в асансьорен апарат се задвижваше и всяко дето можеше да си го пусне . Имахме барче , имахме видеотека , както и оказион . Осъществихме няколко вноса на Пико - основно комплекти за първа стъпка . Имахме тематични вечери - в понеделник - корабомоделисти , вторник - колички , сряда -самолети , четвъртък влакове - събираха се по 20-30 човека !! Обменяха се модели , поправяха се модели , незабравими времена ! Запознах се с много хора , вкл. и с легенди като
Борето Чакъров и
Стоичков ! Митето , Пацето , Венци , създаде се общност , заговори се за организация ...Но се сринаха нещата , Джони беше принуден да затвори , пак отвори и пак затвори .
Междувремено един Иван на 2-3 пъти отваря щанд в НДК с нов внос от Пико . към края на 90-те беше , спомням си ,че тогава продадох ТТ-то на един полковник от Ямбол и почти половината от НО - на един румънец ... бяха ме прихванали ,че нито имам място , нито време да се занимавам .
Яско се запиля нанякъде , аз пак заминах...пак затишие , някой от новите покупки седяха зад витрината на библиотеката за да ми радват очите.
В новия век ме заля вълната на новото поколение хобисти - те сигурно отдавна са жужали , но попаднах на Иво - мисля че новия магазин на Хоби Стронг (Жоро) се запознахме . Мдаа, магазините не без основание са епицентър на срещи , развитие , промяна на съдби . Именно около такива търговски центрове саа се заформяли среди , общности и пр.Запознах се със Спас , продаваше лок по обява във новоткрит нет-форум Railwaymodelling ако не се лъжа ;а после създадоха нашия сайт - запознах се с Лъчко , Табакича , Владо , както и с всички вас от провинцията ....