Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
"История и развитие на ЖП моделизма в България"
Adrian:
Благодаря , Яско - най-после нещо по същество ! Жив ли е още профа ?
Сaprycorn:
Един по-малко известен хобист, за съжаление вече не е между нас.
Стефан Чернев 1926-2005
Известен повече като чичо Стефан Русенеца, тъй като живееше в Русе. Аз бях близък с него и съм ходил много пъти на гости при него, както и той ми е гостувал многократно в София. Колекцията му не беше толкова голяма както на Тасев, но беше събрал почти всичко от Пико. По-интересното при него е, че се занимаваше много с преправянето на парни локомотиви в други серии, включително БДЖ. Преправянето далеч не се свеждаше само до пребоядисване, а включваше операции като рязане и снаждане на рами, котли, щанги и т.н. Най-голямата му мъка беше, че не познаваше други хобисти от Русе.
Една от неговите крилати фрази беше следната:
"Когато се пенсионирах, с една пенсия можех да купя четири 41-ци, а сега с четири пенсии не мога да купя една 41-ца"
Малко пояснение от мен, 41-цата, освен че дълги години беше най-изпипаният локомотив на Пико, беше и основен донор на части при преправянето на локомотиви.
Стефан Чернев беше много запален фен на железопътните модели, и неговото име трябва да присъства в историята на хобито в България.
Жоро:
--- Цитат ---в този клуб от около 30-тина човека:
- Димитър Деянов.
- Стойко Алексиев.
- Георги (Жоро) Чернев.
- Борис Шопов.
- Йордан Андреев.
- Стефан Стоичков.
- ..........
--- Край на цитат ---
Паце, да не би да говориш за Георги(Жоро) Дончев?
Сaprycorn:
Разбира се трябва да споменем още няколко значими имена от това поколение
Баща и син Деянови известни с ръчно изработените месингови парни локомотиви на БДЖ в мащаб 1:20
Стойко Алексиев с неговите ръчно изработени 03 и 25 на БДЖ в 1:20 от подръчни материали като например кофички от кисело мляко.
Боно Стефанов с неговия невероятно оригинален макет в депо Бойчиновци.
Борето Шопов- за него очаквам да ни разкаже неговият син, който е член на нашия форум.
Жоро Дончев, Юри Ботев, Еди Диранов, архитект Дамянов, Жорж Бонев, и още много хора посветили се да пресъздадат железницата в умален мащаб.
Petko Ivanov:
--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=4183.msg86992#msg86992 date=1361265688 ---Във втората половина на 90-те професор Тасев започна постепенно да разпродава колекцията, и до към 2008 година я разпродаде цялата.
--- Край на цитат ---
Бях чул, че колекцията на проф.Тасев е изкупена от БДЖ. Вярно ли е това? Ако е вярно, къде се намира сега?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия