Въпреки че някои колеги се отнасят пренебрежително и дори подигравателно към идеята ми за ВМП, един друг колега си поръча да му направя такъв. Предвид желанието му да се използва и на максимална дължина, се наложи да направя някои промени и подобрения в конструкцията.
Установи се, че не само дългите винкели от 200 см не са толкова, ами и късите от 150 см не са 150, а 147 см. /типично нашенско изпълнение/. Поради това реалната дължина щеше да е с 6 см по-малка, но се установи, че и отворите в долния край на късите винкели не съвпадат при челно допиране с отворите на допълнителната наставка, която бях предвидил за максимална дължина /отделно че този път тези винкели излязоха с неперфорирана част/. Така че се наложи да се остави разстояние от 6 см между двата основни винкела, но затова пък се постигна нужната дължина от точно 300 см. В тази средна част на наставката легна отдолу средната опора /става въпрос само при максимална дължина от 300 см!/.
При по-късите дължини наставките не се използват. Самите наставки бяха направени от един винкел с дължина 150 см /реални 147 см/, като първо бе отрязана частта без перфорации /около 14 см – после също се използва/, а останалото беше разделено на две равни части /2 по 66,5 см/.
Средна наставка при максимална дължина на плота.

За предпазване на фибрана от провисване реших да използвам още 2 винкела по 150 см, които се ползват по два начина:
При дължини под максималната двата винкела се поставят под ъгъл /непълен диагонал/, като за целта им се пробиха допълнително отвори в неперфорираната част, а някои ръбове бяха отрязани, за да не стърчат изпод рамката и да са причина за нараняване.
Поставяне на усилващи опори при непълна дължина.

При пълна дължина на плота въпросните два винкела се поставят успоредно на дългата страна, отдолу на рамката, в средата на късата страна. За подпиране в средата се наложи поставяне на специална свръзка, която направих от парчето, останало от винкела за двете средни наставки. За целта пробих три отвора за закрепване на планката към средната опора и за двата усилващи винкела. От едната страна бе отрязано парче от винкела, за да може той да легне върху средната опора /самата средна опора нарочно не я срязах, защото щеше силно да се отслаби/.
Поставяне на усилващи опори при пълна дължина.

Свързваща централна планка /при максимална дължина/

Цялото това усилване даде възможност дебелината на фибрана да бъде намалена на 3 см. За да може да се покрива плота по цялата дължина, броят на листовете бе увеличен на 5, като последният бе разрязан на две парчета 120 х 30 см. /едното се ползва при дължини като 150, 210 и 270 см/.
Изглед на плота в максимална дължина с фибран 3 см.

Засега плотът е без покритие, поръчителят реши сам да обмисли какво да е то.
Като обобщение мога да кажа, че тежестта на ВМП леко се увеличи, с добавянето на 3 винкела по 150 см, като цената на материалите остана горе-долу същата /намали се цената на фибрана/. Същевременно 4-те винкела, които се ползват за дългата страна на плота, могат да се заменят с 4 по 170/180 см /произвеждат се от фирмата/, в случай че плотът няма да се използва в предвидения от мен минимален размер 150 х 120 см -тогава ще стане минимален 170/180 х 120 см/, което е по преценка на моделиста – ако е в мащаб ТТ или Н0. При използване на винкели 170/180 см отпада нуждата от средните наставки. Реално с използването на наставките дължината може да се увеличи и над 300 см, но вече ме съмнява устойчивостта на конструкцията и не мисля, че е уместно да се ползва така.
Пишейки тези редове ми идва идеята, че с подобно наставяне дължината на ВМП може да се увеличи значително – до 5-10 и повече метра, естествено заедно с това ще се наложи и поставянето на допълнителни междинни опори – поне по една на 1,5 метра. Освен това е възможно два плота да се свържат един до друг /и да се получи широк 240 см. А защо не да се помисли и за временни фремо модули?