Автор Тема: Каква сребристо-сива боя да купя и от къде ?  (Прочетена 8467 пъти)

JORDAN

• Гост
  • Trade Count: (0)
Намерих си в един кашон на тавана още няколко стари пътнически вагона, които имат следи от ползуване, фини драскотини и следи от времето по покривите.
Решил съм да боядисам на ново покривите на вагоните, след като ги разглобя, разбира се. :yes:

Тъй като не съм възстановявал до сега вагони или локомотиви, а и не съм особено сръчен, та да питам - Каква сребристо-сива боя да купя и от къде ?

Знам, че в магазините има различни бои, но ми се ще да ми отговорят хора, имащи опит в ремонтите.

Предпочитам ако има да е с някакъв пулверизатор.
Струва ми се, че така ще е по-добре нанасянето, отколкото с четка.

Има за ремонт и два локомотива, но ще питам в отделна тема - може и други хора да имат нужда от такива ремонти, та ще им е полезно да прочетат.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12378
  • Рейтинг: 1340
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Каква сребристо-сива боя да купя и от къде ?
« Отговор #1 -: 11 Април 2013, 17:10:36 »
Off-Topic:
Може би не трябва за всеки въпрос да си отваряш нова тема!?
Предлагам на администрацията да прехвърли този въпрос в ..."да попитам по опитните и знаещи"
или в друга подходяща за случая. Това че не е четено (то за боите нямаме много) не е важно,
но за всеки въпрос на всеки съфорумец, нова тема - къде ще отиде инфото!?
 :hi:

В такива случай може да се ползва линка - Информирай модератор, за да не се разтяга темата!
« Последна редакция: 11 Април 2013, 19:55:45 от pavel75 »

JORDAN

• Гост
« Отговор #2 -: 11 Април 2013, 18:54:05 »
Благодаря за отговора.
Явно не е добре да се пише в този форум.
Аз поне ще се въздържам.
Знаещите си знаят, другите .... супата.

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #3 -: 11 Април 2013, 19:54:21 »
Цитат на: JORDAN link=topic=4267.msg88446#msg88446 date=1365695645
Благодаря за отговора.
Явно не е добре да се пише в този форум.
Аз поне ще се въздържам.
Знаещите си знаят, другите .... супата.

Не е нужно да се въздържаш от първият неудачен отговор. Не всички потребители влизат всеки ден и трябва да изчакаш някой имащ подходящата информация да я види и да ти отговори.
« Последна редакция: 11 Април 2013, 19:56:21 от pavel75 »

JORDAN

• Гост
« Отговор #4 -: 11 Април 2013, 20:31:40 »
Off-Topic:
Даже и да съм задал въпроса си на неправилното място, нужно ли е един , считащ себе си за много по-знаещ , веднага да ме напада?

Що за поведение към новодошлите във форума?

Понеже четох и в други теми, прави ми впечатление , че въпросният Пач си позволява подобно поведение и към други хора.
Смятам това за крайно невъзпитано.
« Последна редакция: 11 Април 2013, 20:45:52 от pavel75 »

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #5 -: 11 Април 2013, 20:51:23 »
Нека изясним нещата от началото. Първо горният ти пост също няма общо по темата, като за този дето говориш. Въведохме система за оценки. Не ти харесва дадено мнение по темата - пускаш минус на авторът му. Второ въпросният Пач, Пламен се казва, не е лош и доста може да ти помогне. По някога минава границата, но за това сме тук модераторите да сложим нещата в ред. В никакъв случай не го оправдавам, постът му е повече от неудачен.
Недей да се сърдиш - хора всякакви, както във форума така и на всякъде другаде. Сега недей да разводняваме повече темата и дано някой запознат по въпроса ти помогне.  :good:

JORDAN

• Гост
« Отговор #6 -: 11 Април 2013, 21:06:54 »
ОК !

Лека вечер на всички!

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #7 -: 11 Април 2013, 23:35:25 »
Най-сполучливата сребристо-сива боя, която съм ползвал до момента е Ревел номер 91, имитация на опушено сребро. Друга подобна е Ревел номер 90, която имитира нещо като алуминий. Но за пръскане трябва да се разредят, а и по-принцип металиковите бои не стоят много здраво върху пласмасата, ако няма под тях някакъв грунд. Ако искаш само сива боя най-добри резултати дават Хумброл номера 126 и 128 дори когато се нанасят с четка. Хумброл се продава при Тихомир в малкия ЦУМ, а Ревел  при Жоро (магазин Хобистронг). Успех!
« Последна редакция: 11 Април 2013, 23:44:53 от Сaprycorn »

JORDAN

• Гост
« Отговор #8 -: 12 Април 2013, 00:03:37 »
Благодаря, утре ще отида в малкия ЦУМ при Тихомир и ще купя от сивата боя.

Ще снимам вагоните преди боядисването и след това за да се види какво ще стане.

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #9 -: 12 Април 2013, 03:07:45 »
Преди да боядисваш вагоните, ще е хубаво да пробваш боята върху нещо друго, например пластмасова чашка за кафе, или нещо подобно. Ако не се получи добре, измий боята със смивка "Дунав" и пак отначало, докато станат. Приятни занимания!

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #10 -: 12 Април 2013, 08:13:12 »
Цитат на: JORDAN link=topic=4267.msg88457#msg88457 date=1365714217
Благодаря, утре ще отида в малкия ЦУМ при Тихомир и ще купя от сивата боя.

Ще снимам вагоните преди боядисването и след това за да се види какво ще стане.

JORDAN, гледам че за 8 часа си решил проблема със старите си вагони. Бих те посъветвал да попрочетеш малко, да пробваш някои неща, пък тогава да действаш.  В противен случай резултатът няма да те удовлетвори и ще търсим пак вината някъде другаде.

В допълнение на написаното от Caprycorn предлагам Humbrol 11. Дава доста добър метален ефект - за покрив на вагони. Освен това много лесно се работи с четка, дори и на голяма повърхност резултатът може да е доста добър. Не му трябва допълнително покритие (някои металици след това не дават да ги пипнеш ако не си ги лакирал.

В сивото двата цвята са доста добри, и двата са сатенени, което е идеално за жп модели, но ако нямаш пръскалка може и да имаш покрив "на четки".

Имай в предвид че тези бои си искат 24 часа преди да минеш втората ръка. (въпреки че при определени условия може и след 4 часа) Както и вески път да мажеш тънко и да не напластяваш боята. Т.е. едно такова "боядисване" отнема няколко дни. В зависимост от повредите може да ти трябва и предварителна подготовка - кит, пила, шкурка (няколко вида, до 800 - 2000 в зависимост от боята). Металиците се разливат по-добре и изискват да шлайфаш с 1200 - 2000. Със сатенената на Хумброл можеш да спреш и на 800. Ако не ти се занимава толкова време, пробвай с акрилни бои, само че от специалните за модели, а не от бояджийския магазин.

Спокойно като за начало можеш да постигнеш приличен резултат. Ето ти един от първите ми опити - боята е акрилна на Model Master или нещо подобно. Преди:

Сега - не само възстановен, но и не е "пластмасов":

JORDAN

• Гост
« Отговор #11 -: 12 Април 2013, 20:42:35 »
Благодаря за изчерпателния и полезен отговор на mitko0888.
Точно от такива съвети имам нужда.
Естествено, че ще пробвам първо как става на някой друг счупен вагон.
Ще следвам инструкциите да изчакам поне 24 часа между отделните пластове боя.
Спирам се на сивата боя / пишете, че металикът е по-чувствителен и трябва някакво лаково покритие/.
Днес не можах да отида да купя боята, ще го направя през следващите един-два дни, ще взема и фина шкурка и се захващам.

То на тези спални вагони и други неща трябва да се ремонтират - няма по един-два буфера на вагон, ще ми се да им сменя колелата с по-добри.

Но за това ще се посъветвам с Жоро като отида в магазина му. Предполагам, че има какво да предложи.
При предишното ми ходене при него беше много любезен и отзивчив!
Още веднъж благодаря за отговорите, ще кача снимки преди и след боядисването.

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #12 -: 12 Април 2013, 22:00:01 »
Моето сромно мнение е, че за сравнително голяма и равна площ каквато е покрива на вагон, боядисването с четка не е удачно. Само че за едните покриви и то на стари вагони инвестицията в аерограф, компресор и т.н. + времето за придобиването на минимални умения за що годе качествено пръскане също не си заслужава. Най-удачния вариант в твоя случай ми се вижда използването на спрей. Със спрея отново се иска известно количество предваритлни проби и тренировки. Проблемите със спрейовете са намирането на подгходящ цвят, в никакъв случай не трябва да е гланц, а повечето на пазара са такива. Също така понеже дюзата на спрейовете е доста едра има опасност да удавиш детайла в боя. Хитростта е да се пръска вертикално от горе надолу от голямо разстояние минимум 50 сантиметра, а по-добре повече. Така се получава "баня" от доста фини капки. Недостатък е че много от боята отива фира, но резултатът е добър. С четка също може да се постигне задоволителен резултат, но там тънкостите са повече. За боядисването на площ с тези размери, бих препоръчал да се ползва по-голям номер четка и много разредена боя и поне три ръце. Ключовия момент при боядисването с четка е да не се търси добро покритие още с първата ръка, а фин слой на боята в който не личи текстурата на четката и малко повторения. С ревелските бои това означава съотношение поне 1:1 боя:разредител много добре разбъркано и разбито, дори разредителя може да е малко повече. Първата ръка се нанася бързо с няколко едри размазвания през цялата дължина на покрива. След което се оставя да съхне. Целта не е да се постгне добро покритие и интезивен цвят, даже след първата ръка детайла изглежда полубоядисан. Следващите ръце се нанасят по същия начин като покритието и цвета идват от няколкото ръце а не от наплъстяването на плътен слой боя.

JORDAN

• Гост
« Отговор #13 -: 12 Април 2013, 22:23:19 »
Ще пробвам на други пластмасови основи как става  капково боядисване със самоделен "аерограф". :)

Преди 40 години  ;D съм бил в кръжок по авиомоделизъм и там успешно боядисвахме балсовите си модели, като взимахме две миниатюрни метални тръбички / с вътрешен отвор мисля, че беше 0,5 мм или по-малко/, една коркова тапа, срязвахме една четвърт от тапата и слагахме тръбичките в нея на 90 градуса една от друга.
Долната тръбичка се потапяше в малко бурканче с боя, а през другата духахме с уста към модела, намиращ се на 5 - 6 сантиметра.
Въпреки първобитното съоръжение се получаваха учудващо добри резултати.

JORDAN

• Гост
« Отговор #14 -: 12 Април 2013, 22:24:49 »
Ще направя снимка на този самоделен "аерограф" за да стане ясно за какво говоря. :)