Това е твоето описание направено на планче. Така както аз си го представям.
Интерппретацията на:
...
Решил съм да направя отново макет в мащаб ТТ с размери 220 х 120 см.
...
Макетът е замислен като не особено сложен
- една гара с 4 коловоза, двурелсов път, обикалящ целия макет, два тунела - един по-къс
и друг по-дълъг, един коловоз, издигащ се към планината и пресичащ коловоз на ниво О,
крайна гара с два коловоза. Нещо такова, но не съм много наясно засега какво точно да бъде.
Ще съм много благодарен, ако може да ми помогнете с идеи за коловозно развитие на макета.
....
Та ето това се получи:
1. Изнесъл съм максимално входните гърловини на голямата гара, в ляво и дясно.
За целта се ползват "баузатц" (сглобяеми) стрелки "огънати" по стандарта за готовите (кат.№ 83 361/362)
Останалите прави стрелки са 15 градусови, с дължина 124 мм и кат.№ 83 321/322,
като също допринасят за максимална дължина на четирите коловоза. Все пак трябва да имаш и
определено ясно изразено междугарие, за това не съм прехвърлил входната гърловина от дясно (на снимка 2)
в правата от към късата страна на макета. Там се заформя къс видим двупътен участък където
влаковете да се разминават атрактивно извън гарата.
2. Ето цялостен 3D-поглед, където всичко е по-ясно. Имаш малък тунел (дясната част на макета),
и голям тунел (в лявата част), където веднага след изхода му започва изкачването към горната,
двуколовозна гара. Изкачването е точно 3/1000, като при пресичането над двойното трасе (ниво 0)
височината на светлия отвор е 67 мм (за ТТ). Тоест двойния участък с голямата гара може спокойно да го електрифицираш.
3. Поглед от дясно на макета. Вижда се и "вътрешния" двоен участък,
където също ще се разминавата насрещни влакове с прекрасен поглед и лесно
управление - този участък е на еднакво разстояние от гарата. Вижда се и плавното
изкачване към планинската гаричка, точно над малкия тунел.
4. Поглед от ляво на макета. Вижда се че входната гърловина,
не е в тунела, а непосредствено на изхода му - по-лесно се управляват
стрелките като ги виждаш пряко, а не коствено (чрез индикаторни датчици).
Също в по-близък план се вижда и горната гаричка, която има един двоен коловоз.
Той обикновенно се нарича разменен (когато два влака се разминават там) или когато
локомотива вкарал композиция в гарата, може да я откачи и изтегляйки се през другия коловоз
да я закачи за обратния път. Тоест в този случай се разменят не композиции, а посоката на движение.

Разбира се този елементарен план може да бъде доразвиван във времето (и парите),
като брой стрелки и коловози, но все пак за тази площ, не предлага много варианти.
Целия план позволява движението на три влака в двойното трасе (един винаги изчаква) разминаване
или задминаване в гарата, и още една композиция да се изкачва/спуска в клоновия участък (горната гаричка).
Ако все пак постепенно се сдобиеш с повече стрелки, може и да се направи малко по-атрактивен макет.
С малко депо и два товарни коловоза в гарата на нулевото ниво по двойното трасе и единично депо,
и товарен коловоз (за дървен материал например) в планинската гаричка.
5.Ето и малко по-раздвижено предложение, придържащо се все пак към основния мотив:
6. Тук съм "подменил" малкия тунел с атрактивен, средно голям мост (не е виадукт),
като така композицийте движещи се по овала, ще имат повече време на видимост,
а насипа изкачваш се към моста, практически "стъпва" в планината след него.
7. При погледа от дясно на макета, на преден план се виждат и двата нововъведени
товарни коловоза с една магазия до вътрешния. Тя може да се смени с разтоварище на
дървения материал, докарван от планинската гара, със съответните кранови съоръжения.
Или друг вид товарно/разтоварна дейност там по избор.
8. ПРи погледа от ляво на макета, на преден план се вижда малкото депо в голямата гара,
както и товарния коловоз от планинската гара. В нейната видимост влиза и малко депо, непосредствено
зад приемната планинска сграда, например за парни машини.

Основния мотив, на предложението е запазен. ПРи маневрена дейност с товарни вагони
или излизащи от депото локомотиви, в голямата гара, най-външния коловоз вече ще е по-често зает,
Което намалява движението на само два влака (разминаващи се или изпреварващи) по двойното
трасе и един изкачващ се или спускащ в планинския клон. Всеки влак повече, усложнява не само управлението,
но и разконцентрира излишно вниманието на моделиста пред макета. А нали целта е да се насладиш
на движението и маневрирането, на твойте модели!?!
ПРинципно може да се направи и някакъв "хибрид" между двата плана.
Всичко е въпрос на вкус, творческо желание и въображение, брой стрелки и ...т.н.
Избора е твой!

Както и може де се разработи доста по-атрактивен макет, на тази площ,
но например без да е с двойно трасе в нулевото ниво и доста повече стрелки в гарите.
Както и да се направи (това е приложимо и сега на някакъв

...трети етап на сглобяване),
на трето ниво. Този път "подземно" - на кота "минус 60" мм например, като входа към него се позиционира,
някъде преди моста (в дясно) и по прав участък влизаш под планината, да се спуска до подземното ниво.
Там гара с черири/пет разменни коловоза, в който да се сменят влезналите "под земята" композиции,
с там изчакващи по време други такива влакове. След излизане по обратния път
(тоест ясно е наличието на ухо под земята все пак)
ще се създава илюзия в наблюдаващия или управлавящ макета,
че композицийте заминават на далеч (влизащите) или се завръщат от далече (излизащите).
Въобще дори на това семпло планче, може да се направят доста "модификации",
като всичките са с цел - задоволяване изискванията на моделста и наслада за неговото око.
От към епохи, избора си е изцяло твой.
Например може да е изцяло в І-ва епоха. Ще имаш само "пара" и дву/триосен подвижен състав,
но композиции спрямо полезната дължина на коловозите с доста на брой вагони и т.н.
За ІІ-ра епоха - вече може и да въведеш четириосни вагони,
но ще ти намаляват като бройка в композицийте.
За ІІІ-та епоха - движение на парна тяга (в планинския участък) и дизелова
на двойния.
За ІV-та епоха - смесено движение на всичко и всички.
Вагони и локомитиви - каквито искаш и имаш на разположение.
За V-та епоха - електрифициран двоен участък и дизелова тяга в планинския клоново участък.
Така изброени по епохи не са съвсем точно определени - давам само пример за възможностти.
Сигнализацията също си е по твой избор (и спрямо епохата ако искаш), както и наличието или не,
на малко градче в равнината и селце горе в плонината.
Това е от мен, като предложение и помощ.
Успех!

ПП. при неясност от снимките на изполваните елементи в планчетата, или желание за
модифицирането им, ще ти изпратя и самите файлове - правени са в преведената на български
epru (аз съм я превел и разполагам с нейно копие) на проектиращата програма WinTrack v8.0
За повече подробности и българското кратко ръководство за работа с нея в съответната тема
тук.
Файловете там не са активни, но винаги мога да ги кача отново.
Все пак като работиш на български език и проектирането с тази програма, е едно допълнително удоволствие!!!