Един от въпросите, които ме мъчат в тези жеги е - Как да се предпазя от усукване на релсите, в следствие от топлинното разширение при високи температури?
Помня, че в една тема на Пламен бях чел за подобен проблем, имаше и снимки на усуканите релси, но нещо сега не мога да намеря къде беше.
Не помня как там Пламен беше решил проблема.
Най-лесно ми е да нарежа релсите, например на парчета по 25 см, но така май се губи едно от основните достойнства на "метровките" на Тилиг. А и ще трябва да подавам на доста повече места захранване.
Иначе няма да имам изолирани участъци, защото реших, че трасето ще е изцяло дигитализирано.
Аналогово ще захранвам другите нещо.
Друг въпрос при моя бъдещ макет е, че няма да е в предвиденото таванско помещение.
Плоскостта вече е купена / 220 х 100 см/, оребрена е, но в малкия ми апартамент може да се постави само на мястото на една секция с книги. Та сега чертая шкаф с височина 226 см и ширина 105 см.
Ще го правя от ОСБ плоскости 18 мм, укрепен с малки дървени гредички. Дъното на макета ще се явява лицева страна на този шкаф и ще се отваря и затваря вертикално по по-късата страна.
Този шкаф ще е поставен на също толкова широк шкаф, но с височина 50 см, иначе опира тавана. Като се спусне, макетът ще е на височина 62 см от пода - малко ниско, но това е положението, жена ми не отпуска повече място освен това на една уширена секция.
Ще ми е по-лесно да го начертая, отколкото да го обяснявам.
Взех идеята от книгата на инж. Ботев, която имам от осемдесетте години.
Към макета предвиждам външен пулт, който ще се съхранява в шкафа под макета.
На този етап за мен това е основната трудност - къде да се прибира макета, когато човек не кара влакове по-него. Съхранението му в шкаф в изправено положение създава ограничение във височината на макета, защото предвиждам шкафът да е дълбок максимум 45 см и като махнем дебелината на основата и оребряването, остават около 33 см - това за двете нива.
Явно на второто ниво ще слагам ниски гари. Добре, че съм в ТТ.

С чертането на компютър съм на "Вие", затова ще начертая един примерен чертеж на шкафа, ще го сканирам и ще го представя тук за обсъждане - дза споделите опит при експлоатация на макет, прибиращ се в шкаф.

По-горе един колега беше написал, че според него е детско занимание да се прави макет в къщи.
Може за него да е така, но аз се върнах към хобито след близо 25 - 30 години за да имам място , където да си търкалям влаковете.
Не ме кефи нещо да нареждам релси в кръг, да потъркалям старите локове, после всичко обратно в кутийте. Сметнах, че изработката на един такъв вертикален шкаф за макета ще ми строва около 200 леваи доста труд.
Слава Богу, че поне отделните плоскости ще ми ги нарежат по размер в Баухаус .
За мен ще остане нещо като моделиране - сглобяване на шкафа.
Това е положението: има шкаф - има макет, няма шкаф - няма макет.
ПП Нещо съм многословен тази вечер - на няколко питиета съм.