Автор Тема: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.  (Прочетена 37356 пъти)

gregary

  • Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2033
  • Рейтинг: 1421
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #45 -: 19 Януари 2016, 23:13:37 »
Браво! Много ме кефи саморъчно направен релсов материал.
Как смяташ да задвижваш стрелките?

Old Boris

  • Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 360
  • Рейтинг: 165
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #46 -: 20 Януари 2016, 00:05:26 »
Браво, Митко! Поздравления и бъдещи успехи! Ние сме мислили и проектирали независимо един от друг :)! Моят стар макет в ТТ, който правих преди 40 години с размери 200 на 120 има същата конфигурация и изкачвания на второ ниво, но там съм направил една малка втора гара с товарно отклонение. Последните месеци се захванах отново с него, като смених старите П профил релси с нови Т профил и в момента изграждам едно значително разширение. Като напредна повече ще публикувам нови снимки.

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #47 -: 20 Януари 2016, 08:18:16 »
Цитат на: gregary link=topic=4294.msg103022#msg103022 date=1453238017
Браво! Много ме кефи саморъчно направен релсов материал.
Как смяташ да задвижваш стрелките?

Стрелките са задвижени преди да почна да правя "макета":



Мисля че в темата за стрелки самоделки бях снимал повече. Гората от контакти вече я няма - крайните изключватели са сменени с мини ключета, а поляризирането на стрелката е от пулта. Движението е една идея по-добро от това, тъй като напарвих по-дълъг ход на задвижващото телче - отдалечих лоста с още един см.

Old Boris - на горния етаж също мисля да правя някакви коловози. За сега на ред е обръщането със горните стрелки, за да може един влак да замине от главната гара в една посока и да се върне пак от там.
« Последна редакция: 20 Януари 2016, 08:20:18 от mitko0888 »

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12269
  • Рейтинг: 1313
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #48 -: 20 Януари 2016, 08:21:02 »
Супер става, особено за "старинните" влакчета.
Английската стрелка щом ще става с външни езици, значи просто ще става стрелка тип "беселер".
А горе доколкото разбирам ще има още една стрелка (лява) и така ще образуваш бретел,
превръщаш "обръщалото" (ухото) в двойно, тоест и за двете трасета стигащи до там.
Много приятна и сравнително дълга...17 метра никак не е малко за малък макет...е релсовата схема!
 :hi:

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #49 -: 20 Януари 2016, 08:28:07 »
Цитат на: pach link=topic=4294.msg103026#msg103026 date=1453270862
Супер става, особено за "старинните" влакчета.
Английската стрелка щом ще става с външни езици, значи просто ще става стрелка тип "беселер".
А горе доколкото разбирам ще има още една стрелка (лява) и така ще образуваш бретел,
превръщаш "обръщалото" (ухото) в двойно, тоест и за двете трасета стигащи до там.
Много приятна и сравнително дълга...17 метра никак не е малко за малък макет...е релсовата схема!
 :hi:

Английската стрелка трябваше да е на мястото на най-дясната (от снимката). Ще пробвам една с външни езици на мястото на тази липсвщата.

ПС: "Беселер" е име на човек, стрелките с неговото име са патентовани, не всичк истрелки с външни езици са "беселер". Особено изкривените и такива по индивидуален проект не могат да са беселер.

Ivo Nedkov

  • Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1163
  • Рейтинг: 177
  • HO, София
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #50 -: 21 Януари 2016, 14:53:58 »
Тука има голям напредък, щом си направил и втори етаж!
Виждам че е направено на модули с възможност да се разглобява!
Поздравления за добрата работа!  :clapping:

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #51 -: 10 Март 2016, 13:26:40 »
Макетчето вече е по-трудно разглобяемо, но за сметка на това се прибира в кухненската ниша:



За целта бяха добавени още 10 кг - допълнителни рамки 100х22. Вместо на четири, сега разглобяването може да стане на две части, като вече трябва да се ползва отверка. Но идеята е да се разглобява само в краен случай.

Прибирането става за секунди, след като се махнат влаковете, разбира се.
 


Едното краче:


И другото краче:

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #52 -: 09 Август 2017, 20:31:32 »
120 дни ми казва форума, според мен е повече от година ...

Заиграх се с една къщичка. Не знам за какво е, но и харесах едно място - до входа на един тунел. Да стои там някакъв чичо. Виждал съм (преди много години, от влака) че на такива къщички свети по една крушка отпред. Справих се от първия път, даже лампиона се оказа доста по-голям от нужното, но като резултат ми хареса. Топло бяло 0603 - мъка, мъка ...



Има си осветление в стаята. Както и отделно на входа. С тях беше по-лесно, диодите са по-нормални по размер, но онова дато осветява отпред откара около час (първо сбърках диода, после скъсах едната жица - голячма борба беше!):



Осветлението стана на три отделни кръга - външна лампа, вход (антре) и стая. За сега е към двете ключета на пулта - външно и вътрешно, но някой ден може и да има светлинни ефекти.

Както се вижда стана и класическата сцена "на масата". Някой е дошъл на гости, чашите и чинията с мезе ще се появят по-късно. Още не знам дали да е чай/кафе с бисквити за през деня, или ракия със сланина за вечерта? Не ми се прави сменяема трапеза - ще "мисля" още, сигурно ще е дневно меню - човечетата са шарени, две дами и други двама .....

През деня изглежда така:



Покрай входа на другия тунел също поникна нещо зелено. Гледам че и на оградата е имало произшествие - преди години оградата на депото пострада и още не е оправена:



И накарая цялостен изглед към ъгълчето. Има още 5 - 6 лампички по депото, както и още една маса, този път задължително с бира зад работилницата, там където началника не вижда, а ходи само на проверка (когато ожаднее). Но това ще е друг път, трябва да се разхвърлят и някакви варели, сандъци, инструменти и т.н.



А да, пробвах и боя по релсите - не било трудно. Сега ще търся фенери, че в магазина са свършили. Но то ще е за друг път. (надявам се тази година). За сега толкова от мен.



mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #53 -: 05 Октомври 2022, 21:39:11 »
Това макетче не е умряло, съвсем скоро ще напарви 10 годинки! Естествено снимките са изчезнали, та да припомня някои неща, а и да подновя - доста работи съм планувал тази година. А и от 5 години гледам че не съм писал за него.
Не си четох писаниците от предишните страници, но май всичко си е същото - исках в малко място да си карам влакчета, макар и с доста компромиси. Всичко започна с идеята сам да си направя стрелки:

залепена на някаква пластмаса:

стана нещо такова:

Докато стигнах до "разглобяем макет" - торния етаж се сваля, дъното се разделя на 4 части:

Разбира се така не можеше да се ползва - трябва или цяла стая за макет, и тогава той да се направи както трябва, или да стане "сгъваем" (прибираем): - прав на стената. С всичките кабели и жици се пуска в действие и прибира за една минута.

На някои места пробвах да видя дали може да стане нещо:



Идеята на всичко беше аз да карам влакчета. Така че основно се насочих към пулта:

На пулта си направих всичко, за което си мечтаех - мога да управлявам всяка стрелка, или да редя цял маршрут. Аналогово управление с което локомотивите вървят съвсем като истински. Имам си цветни лампички, уред и т.н.
Целият пулт е само с релета! На някои места, напр. за избиране на правилното показание на сигналите, има и диодно-транзисторна логика. Макар и "още" да нямам светофори на макета, управлението на пулта е готово и си управлява тестовите светлини:

Стана едно такова кълбо от жици и платки:

Колкото и странно да звучи, но с това нямах абсолютно никакви проблеми за изминалите малко повече от 9 години с този пулт. Всичко си работи отлично. Това води и до много жици за връзка на пулта с макета. 6 куплунга с по 20 жици, 6 лентови кабела, имам 15-тина свободни жички, но всичко това се забожда за секунди и се сваля пак за толкова. Най-отдолу се виждат куплунзите, на които забождам кабелите за връзка с макета:


Преди няколко години карането на влаковете премина "малка модернизация". С една z21, с рутер, и каране с какво ли не. Мишка почти не ползвам, направих се един пулт с Ардуино, в наколко варианта и с няколко режима на набиране и спиране. Стана съвсем истинско.

Пробвах и изцяло с компютър, но не ми хареса.

Всичко това по LAN и IP влиза в z-ката, от там в пулта, с пет декодера с различни настройки, и на аналоговите машини. Или директно с DCC на релсите.

В момента тече първата "голяма модернизация". Първо сменям моторите на стрелките - тези, за които писах пради години, правят проблеми. Пробвах със серво машинки, оригинални мотори на Fulgurex, все не ми харесваше. Накрая се спрях на стъпкови моторчета. Тъй като не знаех какъв ще е резултата, направих схемите така че да мога да заменя старити моторчета със стъпковите без да развалям всичко, ако трябва да мога бързо да си възстанова нещата. Това са стъпковите моторчета на пет от стрелките:

Вече няколко месеца новите моторчета работят без никакви проблеми, така че започвам да подменям всичко релейно с електронно - с управление с ардуино. Релета използвам за захранване на сърцата на стрелките, някои участъци и т.н., като цяло вместо около 70 ще останат 32 релета вградени на дъното на макета, а от всичките 60 жици ще останат само няколко (5 - 10).
Това е управлението, вградено в макета:

Тъй като в момента работя по него, жиците не са окончателно "подредени". За управление на релетата и за светлините на светофорите трябват доста изходи, така че спретнах набързо един паралелен регистър - памет - 3 групи по 8 адреса, на всеки по 4 изхода. Общо 96. За сега ползвам 16, още 16 ще добавя в близките дни, останалите ще си чакат някакви светофори. Подобно нещо ще сложа и в пулта, да управлява всичките лампички, червени, зелени и т.н. В момента е само на макета:

Съвсем скоро основните функции ще минат на ардуино. И още едно в пулта вместо почти всички сегашни платки в него.

Друго, което предстои: успешно тествах датчици за заемане на коловоз, стрелка, междугарие и т.н. Това е с IR датчици - на снимката се виждат три и един стъпков мотор. Едно невзрачно клипче има в моя канал:
https://youtu.be/s9YMChFrzH8
Като приключа с електронизацията на пулта и макета, ще довърша и датчиците на целия макет, и надявам се да баластирам и оставащата половина (и малко повече) от гарата. След това ще си възстановя вратите на депото, че и те са с моторите от ароматизатори и съм ги откачил отдавна.


Толкова за днес, че стана дълго ...
« Последна редакция: 05 Октомври 2022, 21:42:26 от mitko0888 »

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12269
  • Рейтинг: 1313
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #54 -: 06 Октомври 2022, 20:33:08 »
Една класика отново е на мода!!!
Поздравления за което!!! При това въпреки изчезналите снимки (имам ги някъде в специална "твоя" папка, на моя комп)
тук си е едно кратко ръководство за направата на макетче!!!
...А аз си купих цели шест ароматизатора  за полигона в Н0... :sarcastic: :scratch_ones_head:
...какво точно им се скапва?
 :hi: :hi: :hi:

Adrian

  • Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6710
  • Рейтинг: 1086
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #55 -: 07 Октомври 2022, 08:36:09 »

Мите, направи клип с пълен обход на трасето :) иначе си направо с безнаставов път

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #56 -: 22 Октомври 2022, 15:01:16 »
Днес дъното е завършено - поне на нивото, на което беше преди. Всички участъци, коловози, стрелки и т.н. са захранени. Премахнати са 38 жици за "тягов ток" между пулта и макета, още 16 за моторите на стрелките. Остана само да възстановя осветлението на трите (за сега) къщички. Вместо всичко това - един общ проводник (маса), два за серийния канал (Rx и Tx), и два за движението. Ще сложа само едно ново канонче, сигурно 15-ка, в него ще влезе и захранването, и DCC от z-ката.



Докато "електронизирам" и пулта, трябваше да си направя и нещо - да си тествам всичко на макета, а и да си карам влакчетата докато вкарам всички ключета и светодиоди в ардуиното на пулта. Не е много удобно, но върши работа - с бутоните "нагоре" и "надолу" избирам коловоза от гарата, с копчетата "наляво" и "надясно" изибрам междугарие, глухите парчета, натискам най-лявото копче и всичко става - маршрутът е нареден, стрелките са захранени, както и коловозите, които трябва. За съжаление това "временно" панелче ще остане доста време, на пулта ще сменя на практика всичко, мисля даже да напарвя и нов лицев панел. Сигурно този дисплей с шестте бутончета ще намери място на челото на новия пулт - от тук ще си задавам резлични светлини на къщичките и други неща. Май вече сънувам къде ще му е мястото.



Пълно кръгче - ще почака. За сега направих едни тапи, за да ги сложа на мястото на датчиците и да баластирам и другата половина на гарата, да си сложа и гаричката - отдавна е готова и чака.
« Последна редакция: 22 Октомври 2022, 15:03:50 от mitko0888 »

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #57 -: 31 Октомври 2022, 18:36:10 »
Внимание - в този пост има кадри, които не са за хора със слабо сърце!

Пултът БЕШЕ това:


От него изчезнаха: платки за управление на стрелките:


Автоматика за нареждане на маршрути:


Сигнали (това е само за входните светофори, за изходните имаше още една платка с 8 релета):


Накаря остана това:


Нов капак, същата концепция, с някои дребни промени, но и с новия LCD панел:


Много ми е досадно - най-много време се губи с тиксото:


След още няма и една минута работа:


Следва и дълго чистене, за което няма снимки.
В момента е възстановено аналоговото захранване, DCC входа с петте декодера, захранванията, които ще ми трябват. Монтиран е LCD дисплея с който ще карам, останаха дреболии. След това ще мисля как да вкарам всички ключета и светодиоди в новото ардуино.

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #58 -: 02 Януари 2023, 19:54:21 »
Равносметката за годината:
Както малко нагоре писах, през лятото тествах датчици за зает участък. Направих по-малката гърловина - 3 стрелки със 7 датчика. Всичко стана както си го мислех и както си го исках, но новите сигнали трябваше да се докарат от макета до пулта. Вече имах 6 лентови кабела с по 20 жици всеки. А и пулта беше пълен с почти 100 релета. И макар че бях купил още около 40, релейното управление трябваше да отиде в кофата и да го заменя с електронно.
Моторите за стрелките работеха прилично, но ми се искаше нещо по-модерно. Така минах на стъпковите мотори за задвижване на стрелките. Пък те се управляват (за мен най-лесно) с Ардуино. И в това ардуино него вкарах всичко за управление на макета.
Така че в началото на лятото започна голямата модернизация - нови мотори за стрелките и ново управление на макета. Отначало първите стъпки бяха със запазина възможност да се върна назад, но след това изтърбуших всичко старо от електрониката и вкарах новата.

Едно MEGA има в самия макет. Тъй като броят на пиновете не е безкраен, а е само 70, спретнах три групи с по 8 броя 4 битови регистър-памети, т.е. с десетина крачета на Ардуиното получих общо до 96 (3 х 32) изхода за управление на макета. Още 32 използвам директно за стъпковите мотори. И 8 аналогови входа за да знам положението на осемте стрелки. Към края на годината използвам само 32 изхода от регистрите, с допълнителни релета за включване на различни коловози, токови участъци и сърца на стрелки. Още не-занм-колко изхода ще използвам за светофорите (ако си направя такива). И още няколко за осветлението на къщичките (колкото и малко да са засега), което ще стане доста скоро (надявам се). Ако се реша да напарвя и втория етаж с още стреки, ще сложа и още една MEGA...

В пулта ми харесваше и запазих старата концепция - всичко се щрака с Ц-К ключета и всичко се вижда на лампички (светодиоди). Ключетата са с по три положения, един тип са за стрелките, с други дръжки - за коловозите. Има и едни за различни други режими на работа - например автоматично нареждане на маршрути, блокировки и т.н. Оставих си качественото DC захранване с ШИМ, петте вградени декодера за DCC управление на DC влакове, вкючително и звуковото zimo, което е голям кеф с парните локомотиви.

Към момента пултът отвън изглежда така:

От вътре ще снимам като довърша още една платка, за която в момента съм почти готов. И за сега това ще е целия нов хардуер на пулта, всичко в него ще се добавя и парви софтуерно.

LCD дисплея може и да не се ползва. Там се изписва наредения маршрут, захранените коловози и т.н. Но същите неща си ги виждам директно на лампичките. Всички светодиоди са двуцветни, т.е. светят зелено или червено. На теория и оранжево, но този нюанс не ми харесва като свети. В пулта има още едно Ардуино MEGA.
Първата работа беше да вкарам ключетата в процесора. С една матрица 8 х 8 се получиха до 64 входа, оказа се че с тези ключета от снимката използвам 62 (т.е. почти всичко). Но имам достатъчно свободни пинове за разширение - все си мисля че ще направя и горния етаж, там отдавна има три "заковани" стрелки и идея за още поне 3. На празното място в средата на пулта може и да се появят още няколко крючета и лампички.
Светодиодите са на същите регистри, каквито и на макета - три платки с по 8 чипа, всеки с по 4 изхода. Ляво зелено, ляво червено, дясно зелено, дясно червено - това е само за една стрелка. Двете платки до Нова година са готови и работят, третата ще стане още тази седмица - в момента е почти завършена. За сега от всичките 96 изхода ми останаха 8 свободни, останалите 88 си намериха лампичките.

След това започва приятната част. Например до сега лампичките на макета бяха само на два кръга с две ключета: "вътрешно осветление" и "външно". С два режима но светене - "дневно" и "нощно". Сега освен с двете три позиционни ключета, с горния най-ляв червен бутон ще мога да си избирам / сменям и до 16 (или колкото си направя)  програми за светене - палене и гасене на отделни стаи, осветление на различни части от депото и т.н.
Също и нареждането на маршрутите стана на две различни програми - едната е доста проста, за начинаещи, може да се избира и се активира само ако правилно е избрано начало - край на маршрута - междугарие и коловоз. Втората програма позволява да се използват паралелни маршрути - към междугарието и къл глухите коловози, или в дясно от един коловоз и едновременно друг коловоз в ляво и т.н. Всичко вече е софтуер и няма ограничение какво да е разрешено или какво да не се прави.
Вече е "вградено" превключване DC - DCC. С едно ключе с къса дръжка. Като в DCC автоматично се захранват всички коловози (освен ако някой не е наробно изключен).
Остана ми и едно ключе и един бутон, за които още не съм написал конкретно SW за какво ще са. С тях ще правя нещо за заетите участъци и блокировките. За сигналите (светофорите) - вход / изход - си имам отделни бутончета, и те трябва да се изпишат в софтуера, но трябва и да се напарвят на макета...
Всичко това се командва само по две жици между пулта и макета. И още една за общ "минус". Протоколът си е мой, в него мога да вкарам каквото си харесам. В едно кабелче с 6 жила минава всичко, включително и задвижването на влаковете.
За тази година предстои да вградя окончателно инфрачервените датчици за заетост (има да се сее баласт). Освен всичко те мерят и скоростта на преминаващия влак - ще си я пиша на LCD дисплея. В софтуера мога да сложа и защите - да не се превключва стрелка, на която има нещо. Мисля и малко да разширя зелената част и баластрата - все още това е само в едната гърловина, намислил съм най-накрая да направя цялата предна половина на макета. Има място и за една-две малки къщички. И втория етаж остава свободен за работа.


mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2385
  • Рейтинг: 970
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
« Отговор #59 -: 19 Февруари 2023, 18:55:21 »
Месец и нещо ...

На панела има много ЦК ключета и бутони. Най-лесно влизат в ардуиното с една матрица, при мен стана с 8х8, общо мога да чета 64 контакта. 62 вече са заети, т.е. всякакво разширение на пулта (очаква се съвсем малко в неясно бъдеще) ще става с останалите пинове на ардуиното (има достатъчно). Стана доста прилично, по моите разбирания:



Най-отгоре на снимката е снопчето кабели за избор на DCC декодерите, след това са двете по 8 за матрицата - четене на ключета, след това - две тънки за дисплея, и отдолу пет снопчета, събрани в едно, за аналоговата част - потенциометрите, измерителния уред, ключето за посоката.

След това стана страшно. Всички лампички са ми с по два цвята, т.е. двуцветни LED, така че ми трябваха три "страници" с по 8 памети всяка с по 4 бита, т.е. 3 х 32 изхода. На всяка 4-битова памет има отделно снопче жици, за два светодиода, всеки с по два цвята. Направих трите платки еднакви, останаха ми май 8 изхода свободни. Адресирането им е директно от 8-те адреса на матрицата, т.е. нямам отделно 3 на 8 дешифратор както в макета. Но кълбото от жици порасна. Добре че няма още кой-знае какво да се слага. А и място остана достатъчно:



Преди пултът с релетата беше по-голямо кълбо, и работи 10 години без грижи, така че и тук не се притеснавам.

След това реших да посадя още някое дунапренче. Всъщност идеята беше да баластирам и другата гърловина, за да сложа IR датчиците, които чакат от лятото. И покрай баластрата, малко готова тревичка. Гарата - и тя чакаше отдавна. Ще трябва и един регистър-памет за светлините на къщичките. Гледам по списанията някакви готови системи за управлението на 100 - 200 светлини ... Аз си имам процесор, достатъчно изходи, ще започна с един регистър за 32 светлини, но едва ли ще ползвам повече от 8 (или само 4, освен ако не се изглезя на 16). Ще добавя някоя количка, камионче, каруца - каквото намеря подходящо (някой ден). Малко снимки към момента:

Това беше отпреди, пипнах го малко:



Гарата:


Бабата с момчето:


Май ще посадя и ловеца с кучето, също и един расов бик, горкият само с една крава, тя пък с теленце. Още се чудя дали ще им хареса покрай линията, но пък на този вакет важни са влаковете, и всичко трябва да е прокрай тях.

Това е за сега. В скоро време се очаква само няколко снимки със светлините. Ще ми се да довърша най-накрая и депото - имам някакви детайли за интериора, трябва да му направя светлини - вътре и отвън. И до него работниците ще си имат една маса, на теферич, скрита от началниците зад малката къщичка. Имам и още варели и сандъци. След това - датчиците за заетост, с целия им софтуер.
« Последна редакция: 19 Февруари 2023, 19:00:21 от mitko0888 »