Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Mакетът на gregary

<< < (71/78) > >>

gregary:
Лееееко раздвижване...  :yes:
Тая зима, изглежда запълвам само дупки и кърпежи. Та, дойде време и на една малка такава, която по незнайни причини я има. Именно моста зад планинската ми гара  - Blausee-Mitholz.
Снимката е стара - поне пет години, но я пускам за да има ориентир къде работя в момента:

Трябва да довърша кърпежа/дупката за да работя по напред, предвид това, че след това няма да имам работен достъп до там.
На фототапета се вижда, че има малък водоем в переспектива и аз точно там съм сложил моста. За да оправдае името си планинската спира (Синьо езеро Митхолтц), все пак трябва да има наченка на такова. По-назад има едно такова, но то е на другия хребет/спирала и реших да има и такова зад гарата. И започнах да го правя.

Камъкът е от оригиналното езеро, който съм го взел и ще го внедря в тук:

Чакам водата (епоксидната смола) и малко зеленина и продължавам...

gregary:
Завърших езерцето и за да запълня напълно дупката, трябваше да ползвам и малко гипсово лепило... :haha:
Та:

Първоначалният вариант с дъб, но просто не вървече да има такова дърво до езето и трябваше да почакам за плачеща върба и бреза...

Впоследстие, водата трябваше малко да се "развалнува", да не е като "огледало".

Пропуснах да отбележа, че боядисах кантактната мрежа отзад с идеята, че там вече нямам работа и мога да се отдам на работа по коловозите на планинската гара...

П.П. Чудя се да боядисам ли и стълбовете на контактната мрежа? По-скоро "ДА"?

IvanC:

--- Цитат на: gregary link=topic=4300.msg124382#msg124382 date=1680536070 ---
П.П. Чудя се да боядисам ли и стълбовете на контактната мрежа? По-скоро "ДА"?

--- Край на цитат ---

Защо да ги боядисваш? Изглеждат вече боядисани и с добър цвят.

Иван

gregary:

--- Цитат на: IvanC link=topic=4300.msg124383#msg124383 date=1680556123 ---Защо да ги боядисваш? Изглеждат вече боядисани и с добър цвят.

Иван

--- Край на цитат ---

Малко късно отговарям, но...  :)
Преди време правих контактна мрежа пред тунелите при големия мост между двете спирали, която я боядисах със сив грунд на ТАМIYA и за да се оеднаквят с останалите стълбове мисля да боядисам и другите...

Но, най-вече се решавам да ги боядисам, защото на два стълба се появи ръжда. На всички останали няма проблем, но тия два го има...

Аз нямам опит със запояването. Идея си нямам защо така стана - от калая ли или от маслото за запояване, което е препоръчано от производителя, но проблемът е факт.

Отделно в немските и швейцарските форуми гледам, че ги боядисват...

Снимки - галерия

IvanC:
Точно тези два стълба ми изглеждат най-реалистични! Бих им изчистил едрата ръжда, почистил от остатъци от флюса и пръснал с матов лак да ги запечата.

"Маслото за запояване" (флюсът) може да е (и сигурно е) на киселинна база. Ако не се почисти добре, продължава да атакува метала и води до оксидиране, а при стоманата до ръжда. Затова детайлите след запояване трябва да се мият обилно с вода или спирт, в зависимост от типа на флюса. Ако флюсът се мие с вода, при първото измиване във водата може да се разтвори сода бикарбонат, за да неутрализира остатъците от киселината. Детайлът се търка с четка за зъби, натопена в содената вода. След това се измива само с вода и подсушава.

Иван

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия