Автор Тема: Mакетът на gregary  (Прочетена 112614 пъти)

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 1987
  • Рейтинг: 1328
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
Re: Mакетът на gregary
« Отговор #345 -: 04 Декември 2022, 17:42:43 »
Леееко раздвижване.
Както по-горе казах - искам да завършаедна част която не съм я гипсирал. За случая, трябваше да подготвя КМ в тунелите, че след това ще е по-трудно. Сложих стени в тунелите (имах едни на NOCH), като през тях сложих пробита тръбичка (това имах под ръка) за която закачих пружинка. За пружинката закачих КМ и я изведох навън от тунелите. После като почна да правя същинската КМ, ще продължа от там. Впоследствие конструкция, мрежа и гипсовите отливки.

Това е засега. Оставям компа, че ще ми стегне гипса...  :lol:

София 70

• Trade Count: (11)
  • Hero Member
  • Публикации: 609
  • Рейтинг: 150
  • София ,ТТ DR & DB ІV ер.
« Отговор #346 -: 12 Декември 2022, 16:18:23 »
Гриша, кое е заводско и кое е твоя изработка от контактния проводник, носещото въже и струнките? Защото са абсолютно прави и изпънати , но си личи , че ти си ги правил , та да разясниш , ако не е тайна.

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #347 -: 12 Декември 2022, 20:38:27 »
Разбира се, че не е тайна. Гледам да показвам всичко със снимките...  :)
Ако имаш предвид това:

използвам фабрично производство на Sommerfeldt. В този конкретен случай, скосявам носещото въже към проводника посредством струните, за да се получи заострянето в края:

Идеята е контактния проводник да се задигне и вдигнатия пантограф на приближаважият лок да се приплъзне плавно.
Иначе за стълбовете, рамената и т.н. ползвам също части на Sommerfeldt, които сглобявам с идеята, че излизат по-евтино.

Впоследствие, като завърша даден участък, ще боядисам всичко...

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #348 -: 08 Януари 2023, 15:07:58 »
Завърших с гипса за известно време или поне това което го бях запланувал:

Следващ етап:
- да се правя на художник, като рисувам, оцветявам и т.н.  :haha:
- да озеленявам

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #349 -: 26 Януари 2023, 17:16:15 »
Не знам как се получава, но напоследък (изминалата 2022) все повече нямам време за макета и хобито като цяло.  Днес поработих малко и бързам да кача снимки, да се отсрамя.  :blush2: Завърших ландшафта на участъка който бях започнал. Но, винаги има какво да се сложи или донаправи...

Преди:

Сега:

Това е засега.
Поне завърших този ≈ 1 кв.м. ... :)

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #350 -: 14 Март 2023, 22:21:29 »
Лееееко раздвижване...  :yes:
Тая зима, изглежда запълвам само дупки и кърпежи. Та, дойде време и на една малка такава, която по незнайни причини я има. Именно моста зад планинската ми гара  - Blausee-Mitholz.
Снимката е стара - поне пет години, но я пускам за да има ориентир къде работя в момента:

Трябва да довърша кърпежа/дупката за да работя по напред, предвид това, че след това няма да имам работен достъп до там.
На фототапета се вижда, че има малък водоем в переспектива и аз точно там съм сложил моста. За да оправдае името си планинската спира (Синьо езеро Митхолтц), все пак трябва да има наченка на такова. По-назад има едно такова, но то е на другия хребет/спирала и реших да има и такова зад гарата. И започнах да го правя.

Камъкът е от оригиналното езеро, който съм го взел и ще го внедря в тук:

Чакам водата (епоксидната смола) и малко зеленина и продължавам...