Привет!
Относно хубавата и крайно необходима идея за национални срещи

на организатори и участници.
Позволявам си, като участник и оценяващ в Германско и Чешко,макар и преди сто години, да споделя какви категории има в състезанията по жп моделизъм:
1. Категория
"Макети, диорами, сегменти"" -
без значение на мащаб, администрация,епоха, размери.
( За пояснение -сегмент е част от макет.)
2. Категория
"Жп модел от кит, респ. набор"" -
сглобен модел(и) на подвижен състав, и/или принадлежности (сгради, ландшафт, сигнали, железен път, ел. и електронно оборудване, фигури )
3. Категория
"Тюнингован, фризиран готов ,(фабрично произведен) жп модел".
Тук влизат всички жп модели , без оглед на епоха, администрация и мащаб, които са готови и индустриално произведени и са обработени допълнително от участника, без да се променя вида, серията. Пример - състаряване , ново оцветяване, добавяне на вътрешно оборудване, слагане на нови, по-фино направени части и др. подобни.
4.Категория
"Преустроени модели" " .
Тук влизат всички жп модели, без оглед на епоха, администрация и мащаб, за чиято направа са използвани готови части и е създаден съвсем нов модел, от нова серия или вид. Пример 1: От два двуосни вагона се прави един триосен. Пример 2: Взема се готов локомотив, използва се само ходовата му част, а отгоре се прави чисто нов кожух, на съвсем друга серия. Пример 3: От три индустриал- но произведени модела на жп гари се прави съвсем нова постройка и т.н... Забележка: Този термин
"Преустроен модел"" не ме удолетворява особено много, ако има по-подходящо предложение - давайте. Това си е буквален превод от немски и анлийски, барабар с руския...Нооо все пак, най-точно изразява материята...
5.Категория
"Саморъчно изработен модел или част от модел от нулата"".
Ленивците му викат скратчбуилд

.Тук влизат всички жп модели или части от модели, без оглед на епоха, администрация и мащаб, за чиято
направа могат да се използват готови само следните части: буфери, колела, зъбни колела, мотори, спрягове (куплунги), ел. крушки и проводи, ел. магнити, магнити и декодери, високоговорители. Всичко останало е направено от
моделиста.
Всички тези категории не съм ги измислил аз, като изключим т.2. (То е за да поощрим и стендовиците

).... Датират от петдесетте години на миналия век. При много участници могат и да бъдат направени и подкатегории, примерно по мащаби, но кога това може да стане, т.е. да се нароим толкова много, не се наемам да гадая... :roll:
Освен това може и да има категории за участници до 14 години и такива между 14 и 18.
При англичаните е малко-по различно, но те винаги са били башк :yes:ъ. Ние си гледаме към МОРОП...
В подкрепа на горното казвам: Няма на каква база да бъдат сравнявани два локомотива - единия 1: 87 сглобен направо от кутията на Ревел и другия създаден от кожуха на серия 55 на Пико в 1:87 върху ходовата част на серия 81 на Тилиг в 1:120 и добавяни части от кожусите на серии 81 и 92 на БТТБ и много рязане, пилене, докато модела тръгне по релсите....или направо сглобена от кутията гара Горно нанадолнище и направена тухла по тухла гара Долно нанагорнище по собствени чертежи...
Ще добавя и нещо за награждаването. При по-малко от необходимия брой участници за даване на медали, т.е. по-малко от трима, при наличието на достоен модел/и/, се дава
"Одобрителна награда"" или
"Одобрителна диплома", моля да не се бърка с
"Поощрителна награда" , която пък се дава за 4 място или за най-млад и най-възрастен участник, на момиче, сред глутница момчурляци и прочие...
По този принцип се правят и правеха национални и европейски състезания.
С написаното по-горе съвсем не искам да казвам на Уважаемите организатори какво и как да правят, просто споделям опит. Наясно съм , че понеже участниците, поне до сега, са доста малко , тези категории може да са предварили времето си в Татковината ни...

Обаче правя две предложения:
1. Към обявените до сега от организаторите категории да се сложи поне още една : Примерно
"Обща".
Доводи: Има и моделисти , които не правят български модели, но пък предлагат доста интересни неща и то в любимите на повечето от нас немски, австрийски и швейцарски администрации, пък и някой американец може да се промъкне и прочие.
Знам, че КЖМБ , залагат основно на Българското,

:hi

, но сме толкова малко, че е добре, според мен, да обединяваме, а не да разделяме...
Тук ще добавя, че поради особено оскъдната информация в посока български надписи и българско оцветяване, доста моделисти са възпрепятствани да направят или оцветят своя български модел. Особено когато става въпрос за епохи 3, 2 и 1. Освен това, даже и да има тази информация, изработката на надписи, доста често се оказва възпираш момент - няма производител, примерно за старите надписи със стария правопис или в едрите мащаби.
С второто предложение, за съжаление, сигурно ще разлая кучетата, но ми се струва несмело и византийско да се казва: "Ще оценяват всички присъстващи".
Ами как една мила половинка, дето не е виждала направен ръчно модел може да го оцени или децата????

Трябва да си има комисия, предварително обявена поименно, с един или двама резервни членове и те обявени предварително. Мнението, че някой може да се обиди на комисията, не премахва необходимостта от наличието и работата й. Инак отиваме в полето на Пилат Понтийски и си измиваме ръцете : "Народът избра..."
Малък въпрос: Чудесно състарен модел на вагон цистерна, вапцан с цветовете на дъгата - небесно синьо, тревисто зелено, оранжево и розово и тъмно пурпурно и получава първо място: щото е най-красив и готин, когато са гласували всички...
НИЕ МОДЕЛИСТИ ЛИ СМЕ ИЛИ ПОЛИТИЦИ?!?

П.П. Ако сметнат за необходимо, админите могат да направят отделна тема, нещо от сорта на "Правила за конкурси" и да изтипосат там петте точки, които съм изброил в началото...

Ха, наздраве!!!