Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Категории в конкурси и изложби
mitko0888:
--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=4339.msg90025#msg90025 date=1373576714 ---Съжалявам, че темата събуди толкова спорове!
Аз се опасявам от друго нещо-дали ще има достатъчно модели, които да се състезават във всяка една от категориите? В някои от изброените категории работи само по един моделист, това означава ли, че той ще се състезава сам със себе си?
--- Край на цитат ---
Не знам дали има нещо за съжаляване в тази тема. Според мен нещата станаха достатъчно ясни и за мен изглеждат така:
Първо КЖМ обяви национална среща. Подробно, точно, ясно ... Както и какви теми ще има в традиционно предвидените конкурси. Е тук за тези няколко дни се видя че нещо липсва - в до сега проведените срещи кои, какви и колко модели са участвали, кои са спечелили и т.н. Виждат се в миналото няколко кръчмарски снимки, но явно би могло да се ваправи нещо по въпроса: Нищо не пречи, след като се предвиждат конкурси, ако някой има намерение да участва в тях - да си публикува това, което е намислил. Така се прави и в другите форуми, така ще се знае предварително какви модели се очакват и в какви категории или теми може да се проведе конкурс. Естествено при три участващи екземпляра едва ли трябва да се присъди нещо повече от едно малко първо място, за три награди би трябвало да има напр. 10 участника и т.н., но това е другата тема. Нищо не пречи и организаторите да публикуват участващите модели, както и спечелилите такива.
Другата тема, повдигната до сега, беше да се проведе дискусия на тема "Категории в конкурси и изложби". Отделно и независимо от националната среща. Пак чудесно - отдели се отделна тема в друг раздел, видяхме едно мнение, видяхме и второ мнение. Не е лошо да има различни мнения - аз лично не приемам и двете класификации и бях готов да се включа по съществото на въпроса, но тук дискусията се изроди в добре познатото в този форум явление. За съжаление отново и за пореден път нещата се оставят да се изместят в лични нападки, сръдни и противопоставяне. Естествено че за това вина имат пишещите, но причината е единствено и само в липса на т.н. модериране във една дискусия. И като резултат дискусията ще бъде бързо приключена, без никаква полза и без никакъв резултат, оставяйки само горчивина в участниците, а и не само в тях.
Това естествено е трета теза, очертана тук. И за нея мисля че резултатът е очевиден ... Х
pach:
Сериозните конкурси за това си създават и имат точни правила.
Ясене, ако все пак има достатъчно модели, което не е изрично условие за даден конкурс,
четейки справките от вчера, оставам с впечатлението, че някои дори не са били допуснати
до участие в съответните категории. Причините не се обясняват
(поне в официалните публикации), но явно има и такива.
Прави ми впечатление от една статистика (май беше за 1989г), че е имало 163 участника,
но в конкурсните графи са вписани около 100 (при това със сигурност има хора
с по два или дори три модела, влезнали в категориите след първата "цедка".
Тоест може би има участници не преминали първата цедка за да влезнат в категория!?
А друго което се вижда от тези статистики е , че за дадена категория
въпреки над 15 модела включени в нея, често няма присъдено първо място
или дори има само 4 броя трети награди и нищо повече. Тоест от 15-4=11 модела са само
участвали в категорията, но явно не са събрали минимален брой точки (може би)
или просто не са се харесали достатъчно на съдиите и така са "останали" само в списъците.
Четвърто - бяха споменати специални награди и одобрителни такива - тоест макар да няма призови места,
и цялата категория да е "празна" от към тях, все пак се включват и тези два вида "награди", но също незадължително.
Предполагам, че ако в дадена категория има само три модела,
въобще не е и задължително да бъдат наградени,
пък дори и с малкото първо място както казва Митко,
особено ако не са събрали определен брой точки от съдиите.
Пък ако няма "кьорав" модел в дадена категория, ясно е че тя я "няма" в конкурса.
Може би именно за това е предварителната "цедка" която споменах по-горе?
Яско, наличието на един модел в дадена категория, е половин "беда" защото той участва
и бива оценяван чрез стандартизирани оценъчни правила. Ако комисията е международно призната
и спазва тези твърди правила, то модела получил опреден брой точки все пак макар и коствено,
на практика се "сравнява" със себеподобните си в Европа.
Не съм сигурен наградите за моделистите, дали въобще се свързани с някакво финансиране,
щото при такива "драстично" строги правила, може би само диплома на бял лист си е
сама по себе си най-хубавата награда - твоят модел се е явил, участвал и спечелил...
да кажем "Одобрение" от комисията (която явно е от най-добрите моделисти).
Нещо което впрочем в България на този етап, ми се вижда малко приложимо...за комисията говоря.
Това е по-голямата "беда" (от спомената - един модел в категория) защото...на "първо" четене
от моделистите които аз познавам, има само един...двама, които и сега са
заслужили всеобщото уважение и безапелационно са достойни за такава комисия.
И то че самите те не участват в конкурса с модел!!! А ми как ще сме с международното участие.
Тук може да се включи знаещия и правил го до сега човек от България,
но дали ще е по силите ...а и дали ще е достатъчно?
Тоест, само двама/трима ..."пролет не правят"...особено сред нас.
Да оставим настрани познатите ни дразги и крамоли тук...в "наше село".
В това отношение май става вече ясно, защо досегашните "конкурси" организирани от КЖМБ,
са всъщност с толкова отворен характер! И все пак бих препоръчал, така или иначе конкурси ще се правят и у нас,
защото всеки иска да се сравни и определи спрямо събратята си по хоби "къде се намира",
за напред да се прави някаква комисия от хора които поне знаят какво е ЖПмодел, а не "всички присъствали".
Все от някъде трябва да се почне, нали?!
Но това са само предположения, които лесно може да се изяснят тук,
ако темата не отиде (подкрепям Митко в изказването му горе) в "девета глуха".
pavel75:
--- Цитат на: pach link=topic=4339.msg90027#msg90027 date=1373616598 ---......
И все пак бих препоръчал, така или иначе конкурси ще се правят и у нас,
защото всеки иска да се сравни и определи спрямо събратята си по хоби "къде се намира",
за напред да се прави някаква комисия от хора които поне знаят какво е ЖПмодел, а не "всички присъствали".
--- Край на цитат ---
Няма как да накараме някой организатор да слага определена от нас комисия. Организаторът си казва условията на конкурса и ако ни харесва участваме. В България има всякакви конкурси, не само в нашта сфера и много си зависят от спонсора.
Adrian:
--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=4339.msg90025#msg90025 date=1373576714 ---Съжалявам, че темата събуди толкова спорове!
Аз се опасявам от друго нещо-дали ще има достатъчно модели, които да се състезават във всяка една от категориите? В някои от изброените категории работи само по един моделист, това означава ли, че той ще се състезава сам със себе си?
--- Край на цитат ---
Ами ако е Пачо - да ! В него има поне 3 моделиста :drinks:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия