Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Зъбчата железница в България?
Vlado:
Ще поживеем, ще видим! От последните снимки в темата в skyscrapercity не става ясно какво ще е - само колони има засега и построена суперсъвременна сграда до съборетината на спирка Трапезица:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=105208439&postcount=1416
Където го наричат "Лифта към Трапезица"... :spiteful:
gzo:
Именно колоните ме карат да мисля, че ще е финикулер. Доколкото съм запознат за зъбчатата се изисква по-масивна основа, върху която да се положи релсата със зъбите и повече опорни точки за по-голяма стабилност. Това съоръжение ми изглежда прекалено леко за зъбчатка...
Adrian:
Off-Topic:ще е фънитубер - затворена ролба с вода , за да се намали съпротивлението на пързалящите се туристи ;)
Best Ripper:
Off-Topic:По-скоро тая конструкция прилича на релсова рампа за изстрелване на ракети ФАУ-1.. Като нищо може да изстрелват желаещите от единия баир на другия... :lol: Или пък да сме в крак със Средновековието - може да турят и по един гигакаталупт за двустранен обмен на туристи... :spiteful:
pach:
Момци прочетете повече от една страница в skyscrapercity,
щото темата е разтеглена и там заради разни включили се по-късно или не разбрали.
Може и аз да се бъркам, но според писанията там, на хълма Трапезица ще е "финикулер" (каква българска дума само...)
а от там до Арбанаси ще е кабинкова въжена линия. Аз се надявам да ремонтират първата гара на Търново - гара Трапезица,
и така там да пристигат туристите освен с автобуси и с влакове. Гара Трапезица е на 25 метра от финикуляра, все пак, още
повече че е гара с памет и място в историята!!! Както казват търновчани на нея се слиза Княз, а се качва Цар на обединена България!!! ;)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия