Съвсем наскоро се сдобих с z21 от TheJackal

z21 има доста добър външен вид и мисля, че работи добре - засега съм я тествал 1 локомотив напред назад по 20см релса,
Поне на iPhone приложението обаче е доста неприветливо за ползване - кога дърпаш слайдъра за скоростта, кога преместваш екрана към другия локомотив (swipe-ваш) - не е ясно и почти прекатурих локомотивa на няколко пъти. Отделно, че на моменти и интерфейсът не реагира, а командите хвърчат към локомотива - все iOS UI проблеми, които нямат нищо общо с влакове, а се срещат и при мобилни проложения на новинарски сайтове.
Един вид, една мишка на роко хич не е излишна

Другата приятна изненада е, че протоколът на комуникация е документиран и наличен официално за сваляне:
http://www.z21.eu/content/download/1589/16085/file/Z21_LAN_Protokoll%20V1.05.pdfТъй като започнах да правя (с баща ми) arduino декодер за аксесоари, мисля да направя едно странно упражнение - да използвам досегашната ми Marklin Mobile Station 2 като мишка, т.е.:
Mobile Station 2 -> DCC сигнал -> arduino DCC декодер -> командите през LAN към компютър -> команди към z21 -> DCC сингал -> локомотиви.
Упражнение, което предполагам ще се провали заради лаг-а от конветирането на сигналите на няколко пъти.
А пък за Arduino декодера ще отворя отделна тема, мисля, че би се получил почти всякакъв вид декодер за аксесоари (стрелки, сингнали, светлини и т.н.) на доста добра цена.