Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Смазочни материали! Кога, къде и защо!?
disrupting:
Здравейте колеги. Нов съм във форума, и като цяло съм новак. Дано съм уцелил и раздела. Имам няколко локомотива ЧС1, и няколко парни. Баща ми ги е копувал преди много години произведени са от Berliner TT Bahnen мащаб ТТ. Не са почиствани и смазвани много отдавна. Питах го с какво масло да ги смажа - не можа да ми каже. Та въпроса ми е с какво масло да ги смажа? Упътването към локомотивите го имам, но там не пише с какво масло се мажат. Благодаря шредварително.
Жоро:
Смазочно масло за локомотиви и вагони Fleischmann 6599...примерно :buba:
toniemi:
--- Цитат на: disrupting link=topic=4377.msg90832#msg90832 date=1378064506 ---Здравейте колеги. Нов съм във форума, и като цяло съм новак. Дано съм уцелил и раздела. Имам няколко локомотива ЧС1, и няколко парни. Баща ми ги е копувал преди много години произведени са от Berliner TT Bahnen мащаб ТТ. Не са почиствани и смазвани много отдавна. Питах го с какво масло да ги смажа - не можа да ми каже. Та въпроса ми е с какво масло да ги смажа? Упътването към локомотивите го имам, но там не пише с какво масло се мажат. Благодаря шредварително.
--- Край на цитат ---
Здравей и добре дошъл!
Аз смазвам с тънко двигателно масло за автомобили!
От много години го практикувам и няма проблем!Успех!
disrupting:
Златни сте, благодаря и на двамата. :drinks: toniemi какво имаш предвид тънко 10/40 или 5/40 или още по тънко. Другото ми идва малко цифра с доставката...., но в краен случай :)
mitko0888:
Маестрото не е уточнил дали да е синтетика, зимно/лятно, дизел и т.н. ...
Аз ще добавя - олио - слънчогледово, от гроздови семки и т.н.
Или пък маргарин.
Старо влакче, след като го почистиш както трябва и го смажеш, с каквото и да е, ще върви по-хубаво.
Само че, след две - пет години, ще пишеш в някой форум как на старите ГДР модели им се чупят щангите. Или как им се цепят зъбчатките. Че даже и от ново Роко ще се оплакваш - как колоосите му се разделят на две при зъбните колела.
Затова като си купуваш нов локомотив за 200 - 700 лева, ще си купиш и двете масла за него - още 20 лв. Моше и на Флайшман, може и на Роко.
В твоя случай най-добре си намери масло за шевни машини. Да е в малко шишенце, като го разклащаш да е като вода (тъничко, а не гъсто), светло и прозрачно (това не съм сигурен дали е правилно), и гледай да не е по-старо от една - две години. Има го по 2 - 5 лева в шивашки магазини. Не съм убеден дали трябва да е вносно - италианско или китайско, аз съм си взел българско и съм доволен.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия