Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Смазочни материали! Кога, къде и защо!?
Boris 2-12-4:
Привет!
Моят опит и на други колеги от Единица и Нула с това масло е следният:
1. Става прекрасно за почистване.
2. Става прекрасно за смазване - обаче от смазване до смазване има разлика. Различните производители дават предписания точни с какво масло да смазваш. Може да се окаже, че за различните предавки на различни модели, от ЕДИН И СЪЩ производител да са предписани различни масла. Това е едно от най-старите на пазара
НО:
3. Не го препоръчват(м) за парогенератори на малките моделни локомотиви - ВЪПРЕКИ ЧЕ производителят пише точно така. Не изгаря напълно - говорим от опит. Когато се е появило е било почти единственото на пазара. Сега има доста по-голям избор. За съжаление, не мога да посоча алтернатива, щото нямам достъп нито до моите масла, нито до архивни мои записки... Пиша всичко по памет...
След като не го препоръчват за парогенераторите в 1:32, то какво да кажем, за по-дребните типоразмери. Не че не може да се използва и за тази цел, но нагарът си е нагар... А пък производителят разбира се ще си предлага стоката. Тези неща ги знам И от колеги, които имат фирми за тунинговане на локомотиви и вагони от 1:87 до 1:22,5...
За големи СТАЦИОНАРНИ модели било О.К.
Кутии две от Fohrmann си ги пазя още от 2003 година, две съм изразходил.
Та така...
mitko0888:
Добре че не разбирам от такива неща, че да не се задълбочавам. И докато не пробвам няма да повярвам.
Ама как така хем ще измие идеално всякакви масла и мазнини, хем ще става за смазване? Смазване означава между две триещи се повърхнини да има слой смазка, така че тези две повърхности да не се трият една в друга, да не се допират, ами да се трият чрез смазката, т.е. между тях винаги да има макар и много тънък слой смазка. А пък тук уж измиваме идеално, а пък остава нещо за смазване, и то не на всякъде, а точно където трябва?
По форумите се споменават много добри неща за това SR24. И за пушек, и за миене. Само на незнам кои години на забравих коя фирма на моделите падали надписите ... Даже попаднах и на сравнения с WD40, който действително оставя защитен слой за консервиране. Лично аз не виждам нужда от вана за миене на влаци, който си има много локомотиви и ги цапа толкова, че му трябва - да му мисли, и да пише, ако иска. Аз имах само един опушен локомотив, изчистих си го доста лесно и добре с класически средства за офис техника. Повредите от некачествения пушек естествено си останаха.
pach:
Ами и аз това питах - как хем мие, хем смазва,
пък то се и оказа, че и дим в комина да праве!
Хайде там има нагряване от лампичката - логично
щом е "леко, с растителен"произход, да се изпарява лесно,
от димогенератора. Впрочем това е правилното наименование,
а не "парогенератор" както сбърках и повлекох крак.
За WD-40 съвсем бях забравил...и то е малко объркващо,
хем чисти (дори стара ръжда), хем смазва...трябва някой
да го пробва в димогенератор. Може и то да "пуши"!!!
Krasi Tankista:
Ами аз нали съм танкист та знам кой е опитвал дали пуши. :pleasantry: Пуши и то чудесно с гъст бял пушек. Има едни дюзи, които впръскват нафта или дизелово гориво, ако по - ви харесва, директно в испускателната система на съветските танкове. При досега с изгорелите газове се получава мигновенно гъст бял дим, който се използва за димна завеса, прикриваща машините на бойното поле. Използва се вече 70 години, така че е натрупан определен опит в тази насока. Тъй като WD -40 е пречисена и ароматизирана нафта, мисля че резултата би бил същия и с нея. НА НИКОГО ОБАЧЕ НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ПРОБВА. Има си химия за всичко - не е нужно да си правим лаишки експерименти. :diablo:
Boris 2-12-4:
С тази смес:
Мия си предавките- метални - на малката огъващата машинка /рундвал/.
Смазвам си зъбните колела - пластмаса - на машинката за навиване на бабини.
Димогенератор е по-правилното за моделните локомотивчета. :hi: / Пач/
Има обаче едни големи моделни парни машинки, които работят
- на сух спирт
- на течен
- на газ
- на специални въглища
Та на някои от тези ставала и тази чудна смес...
А за W24 - ами маха тук таме повърхностна ръжда, но далеч не всяка...
В цеха на до нас смазват някоя друга машинна част или режещ инструмент, а други места почистват... Това според фрезиста и работещите на струг...
В къщи почиствам пантите на печките с твърдо гориво, а дали смазват?!? - ами две-три седмици работят безотказно...
Взех си от Обединеното кралство - паста - дават я хем за смазване на търкащи повърхности - плот и обработваем материал - хем за почистване на алуминиеви и елуксирани повърхности...
Не съм химик - просто споделям опит и чуто и разказано...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия