Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Книги за жп моделизъм и железници.

<< < (8/17) > >>

IKAR:
Първата съм я вждал на живо в книжарница в Австрия. Гледах я, гледах я и в крайна сметка не я взех. Защото информацията за инфраструктурата на теснолинейките я има в книгата на Деянов "История на железопътната мрежа в България", а за подвижния състав - пак в неговите книги. На практика за нас няма нищо ново. Тази книга е по-скоро за чужденци, главно немскоговорящи, интересуващи се в подробности от железниците в нашата страна. За нас просто няма нищо ново, освен някои непубликувани снимки. С една дума - и да, и не.

Второто е по-скоро списание, не книга. Преди си купих подобно, посветено на четириосните пътнически вагони - стандартни немски, разни иранки YB70 и т.н. - сега не мога да се сетя на MIBA ли беше, на KIRUBA или на EK Verlag - трябва да видя вкъщи. Но след тази покупка спрях да взимам подобни. Има интересна информация, но си е под формата на периодичен печат - тип малък "некерман" или списание, не книга.

IKAR:
http://zdsim.com/library/

Сваляйте и четете. Много хубава руска библиотека за ж.п. транспорт. Всичко е без пари. Трябва само да си инсталирате една безплатна програмка, подобна на Adobe Reader-а. На самия сайт има линк за свалянето и.

IKAR:
Родният принос, в това отношение, за съжаление се брои на пръстите на едната ръка.

Д. Деянов - Тракционният подвижен състав на БДЖ. Том 1. Парни локомотиви - 1973 г.
Д. Деянов - Тракционният подвижен състав на БДЖ. Том 2. Дизелови и електрически локомотиви и мотриси - 1978 г.
На мен лично ми е изключително трудно да се справя с тях - много тежък технически стил, аз все пак не съм инженер, но явно са предназначени за инженери и служители в системата на железниците. Намират се по локомотивните депа, тъй като са в списъка с задължителна работна и учебна литература - направо ги подаряват. Малко некачествени фотоилюстрации, отпечатана на некачествена, амбалажна хартия.

Д. Деянов. Тракцията в БДЖ 1846-1946. 1988 - много интересна и увлекателна, лесна за четене. Има и информация за вноса на вагони. Чертежи, раздел със що-годе читави черно-бели снимки в края. Могли са да се постараят от издателството да направят оформлението и издаването по-качествено - отново са използвали амбалажна хартия. Изчерпана, трудно се намира.

Д. Деянов. Локомотивното стопанство на БДЖ. 1947-1990. Изд 1993 г. Също увлекателна и лесна за четене, но качеството на печат и оформлението е отвратително, само черно-бели снимки с много лошо качество. Изчерпана.

И в двете има интересна информация за предвиждани, но неосъществени доставки на подвижен състав, с чертежи, която никъде другаде я няма представена.

Д. Деянов, С. Деянов. Локомотивите на Българските Държавни Железници. Две издания 1998-а и 2008-а. Информация за всички локомотиви и мотриси, доставени в БДЖ, с много черно-бели и цветни снимки, техническа информация, експлоатационна съдба. Във второто издание са добавени Дезира-та, модернизациите на серия 44 и 46, има много повече цветни снимки в текста, без да са отделени накрая, но са орязани малка част от снимките, които ги има в първото. Изчерпани и неоткриваеми, за съжаление.
Има по-старо издание, от 1990-та, но на немски, издадено в Австрия.

Д. Деянов. Когато парата движеше влаковете. Изд. 1988-а. Интересни случки от епохата на парата у нас. Много интересна и увлекателна книжка. Също изчерпана.

Д. Деянов. История на железопътната мрежа в България. Изд 2005-та г. в много малък тираж, добре написана, оформена, увлекателна и лесна за четене, с много черно-бели снимки, но много некачествено изпълнение. Изчерпана.

Железопътният транспорт в България 1866-1983. Изд. Техника, 1987. Интересна книга за историята на БДЖ, формат голяма тетрадка, много снимки. Но е пълна с комунистически простотии и измишльотини. Изчерпана, намира се по антикварните книжарници на баснословни цени.

100 години Български Държавни Железници. Юбилейна книга, издадена по случай 100 годишнината на БДЖ през 1988-а. Ценното в нея са уникалните снимки и интересната историческа информация, но също е наблъскана с комунистически простотии и измислици. Не се намира. Имам я сканирана, мога да я пусна за сваляне.

Агоп Мелконян. Влакове. Изд. Отечество, 1985-та. Предназначена преди всичко за деца, увлекателно и и интересно написана, лесно се чете,много снимков материал, но и много грешки и неточности, породени от това, че авторът не е железничар и не разбира от железници.

Проф. Йордан Тасев. Развитие на пътническия вагонен парк..........................За нея си има отделна тема с отзиви.

Книгата на инж. Юри Ботев "Железопътен моделизъм" Владо я е отбелязал. Има подготвено по-ново издание, но иска мангизи за издаване.

IKAR:
Имам сканирана и една книжка "Roco - Spiel mit Mir" - 64 странички, кратко ръководство по ж.п. моделизъм, като в нея има и ръководство за изработване на макет от начинаещи. Искат за нея 15 евро, ама ще имат да вземат. До 2005-та година Роко я слагаха безплатно като приложение към стартовите комплекти, ама после спряха, понеже е базирана на спряната от производство по-стара, но къде-къде по-хубава от Гей-о-[*цензурирано*]-та релсова система от релси с призма. Получих я от Христо от Ловеч, за което благодаря. Да намерим място на сървъра и всичко ще пусна за теглене.

IKAR:
http://dox.bg/files/dw?a=4eedbb0117

Тук съм архивирал каквото имам под ръка налично, сканирано. Теглете докато е време и е желателно да се качи и на друг сървър, в т.ч. във форума, понеже линкът е валиден до 17-ти октомври.

За някои от книгите трябва да си свалите и инсталирате безплатен Djvu Viewer - има линк за него в руската библиотека.

http://windjview.sourceforge.net/ru/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия