Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Управление, чрез промяна на честотата
podpravka:
съответно оборотите се вдигат над номинала, електрически мотора не се натоварва по никакъв начин, но механически предполагам че не би издържал. субективно при проба се чуват симфония от звуци на екстремно работещи зъбчатки, иначе лагеруването не цвили.
графиката на кривата честота/обороти не е точно права линия, но е що годе близко до линейна функция. обаче да повишаваш скоростта на състава според мен е ненужно (зависи от моделите и епохата). работата на по висока базова честота (например 100-120Hz) би имала смисъл ако се ползват по малки мотори но с по високи предавателни числа, ама това си е небъдна задача, все едно да произведеш модел с платформа, механика и т.н.
widowmaker:
--- Цитат на: podpravka link=topic=4405.msg91801#msg91801 date=1381432485 ---здравейте, използва се честотен регулатор siemens micromaster... не са и евтини 200 - 800 евро... всичко тук написано важи само за моделчета задвижвани от AC-двигатели, без декодери !!! т.е. неща произведени преди бая години...
--- Край на цитат ---
Нещо май доста скъпо излиза, особено за неща, "произведени преди бая години"...
Не е ли по лесно да се ползва синусоидален генератор (говоря за интегрална схема),
интегратор и компаратор, реализирани с двоен операционен усилвател, противотактен изход с мощни мосфети
и стандартно двуполярно захранване +12/0-12V? Би излезнало десетки пъти по евтино,
след като ти се занимава точно с такъв начин на управление конкретно.
Ще можеш да сетваш каквато си искаш честота.
Даже може като се ползва сдвоен потенциометър да се регулират едновременно честотата и нивото на изходното напрежение.
Т.е. като се увеличава изходното напрежение, да се увеличава и честотата (и обратно) и по този начин да имаш
ниска честота при ниски обороти на тяговия мотор.
podpravka:
някъде по темата птеди да се премести писах, че micrmaster-ите не са купувани специално, занимавам се с ремонт и подръжка на машини и останаха от модернизация на една линия. евтиния и достъпен начин е да се управлява симистор от генератор на импулси (1-44000 Hz), който пък е част от програма "осциолскоп" работеща под win 7. програмата е free и я има в най различни версии и визуализации. аз лично теглих от немски сайт. използва се изхода на звуквата карта за слушалки, свързвате последователно съпротивление 22 ома и някакъв капацитет в паралел да обира евентуални вч смущения. не съм купувал симистора, но едва ли е повече от няколко лева, другото е стотинки. предполагам че всеки има комп в къщи. програмата работи и под XP и няма никакви изисквания към с-мата
pach:
На честоти в звуковия диапазон мисля, че самите двигатели ръмжат, а не зъбните предавки.
Но не знам, дали е така при променливотоковите...
widowmaker:
--- Цитат на: pach link=topic=4405.msg91951#msg91951 date=1381902367 ---На честоти в звуковия диапазон мисля, че самите двигатели ръмжат, а не зъбните предавки.
Но не знам, дали е така при променливотоковите...
--- Край на цитат ---
Симисторът, както и правотоковата му версия - тиристорът, се гасят единствено при преминаване на тока през нулата.
Т.е. можеш да реализираш фазово управление, променяйки ъгъла на отпушване, но не можеш да променяш честотата
на променливото напрежение, използвайки симистора.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия