Автор Тема: Как да цифровизирам стрелка Roco  (Прочетена 28562 пъти)

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Рейтинг: 982
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #15 -: 03 Януари 2016, 20:07:29 »
Цитат на: kossis link=topic=4460.msg102690#msg102690 date=1451836110
В стартовият сет на Роко стрелката е само механична, както е показал и автора на темата. Това нормално ли е ?

И в крайна сметка кой е най евтиният вариант да цифровизирам  стрелки примерно ? Геолайн ?

Както ти писах още на 15-ти декември, стрелките в стартовите сетове са механични. За да станат ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ти трябва електро магнитно задвижване - 61195. Това задвижване, за да го управляваш цифрово, от мишка или нещо друго, ти трябва декодер 61196. (тези подчертани текстове могат да се цъкат). Става много прибрано и прилично, всичко е скрито отдолу под релсите, само се щрака и завинтва, няма никакви други жици и т.н. Точно за гео лайн стрелки и трасета - има и картинки тук. Тази година цената е 21.90 + 27.90 = 49.80. (евро).

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2446
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч

kossis

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #17 -: 04 Януари 2016, 12:10:28 »
Друго решение няма ли ? Харесал съм комплект линии на Роко с 3 стрелки и моята е четвърта. Та за 4 стрелки трябва да дам 400 лева ???!
Това и за Немците ми се струва че е малко скъпо ??? Защото примерно ще цифровизирам един Лок и един има от Сета. Това ще ми се върже средно 50 лева за Лок. А за 4 стрелки 400 лева ??? Това е трасе все пак.

Между другото Лока от стартовият сет е с фарове и ги сменя както следва. Декодера е 8 пина действително.
« Последна редакция: 04 Януари 2016, 12:12:05 от kossis »

Adrian

  • Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6710
  • Рейтинг: 1086
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #18 -: 04 Януари 2016, 12:12:47 »
Митко ме превари - това е - кеф цена няма

pavel75

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1812
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #19 -: 04 Януари 2016, 12:58:04 »
А защо искаш да цифровизираш стрелката?

kossis

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #20 -: 04 Януари 2016, 14:48:09 »
Да ти отговоря с въпрос на въпроса ти- А защо взех Мулти маус и цифров сет ? В момента единствената разлика с аналоговият е управлението на фаровете и по плавното тръгване от място.

Трябва ми втори цифров Лок за да усетя някаква разлика и естествено цифровите стрелки.

pavel75

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1812
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #21 -: 04 Януари 2016, 14:58:07 »
Цитат на: kossis link=topic=4460.msg102715#msg102715 date=1451911689
Да ти отговоря с въпрос на въпроса ти- А защо взех Мулти маус и цифров сет ? В момента единствената разлика с аналоговият е управлението на фаровете и по плавното тръгване от място.

Трябва ми втори цифров Лок за да усетя някаква разлика и естествено цифровите стрелки.

Цифровото управление е голям кеф. Както казваш - плавно потегляне, на линията може да имаш много локомотиви, но в движение да е само един, възможността за звук.
Обаче (това си е мое мнение) не виждам смисъл да се дават толкова много пари за цифровизиране на стрелки. За мен това е нужно при много голям макет и то ако се управляват от компютър. При повече стрелки ще станеш луд да превключваш адреси, за да може да смениш някоя стрелка. По-добре си направи едно табло и ги управлявай с релета. Аз лично до сега не съм виждал на живо макет с цифровизирани стрелки, както и не съм чул някой да планира такова начинание.

kossis

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #22 -: 04 Януари 2016, 15:01:54 »
Аз говоря за 4 стрелки, а тази мишка можела да поддържа 1024 :lol:

С много стрелки и с табло пак ще се ошашавя.

pavel75

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1812
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #23 -: 04 Януари 2016, 15:07:07 »
Цитат на: kossis link=topic=4460.msg102718#msg102718 date=1451912514
Аз говоря за 4 стрелки, а тази мишка можела да поддържа 1024 :lol:

С много стрелки и с табло пак ще се ошашавя.

Изборът си е изцяло твой, но ако искаш ела в клуба и виж как сме го направили. Според мен тия пари е по-добре да ги дадеш за звуков декодер, но все пак ти решаваш.

Best Ripper

  • Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #24 -: 04 Януари 2016, 17:28:58 »
Цитат на: pavel75 link=topic=4460.msg102720#msg102720 date=1451912827
Изборът си е изцяло твой, но ако искаш ела в клуба и виж как сме го направили. Според мен тия пари е по-добре да ги дадеш за звуков декодер, но все пак ти решаваш.
Таблото е за постоянно трасе /макет/. А той дали изобщо мисли на тоя етап за такова или мисли да си реди всеки път различно?  ;)

pavel75

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1812
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #25 -: 04 Януари 2016, 17:30:16 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=4460.msg102728#msg102728 date=1451921338
Таблото е за постоянно трасе /макет/. А той дали изобщо мисли на тоя етап за такова или мисли да си реди всеки път различно?  ;)
Да за това си прав, но все пак си мисля, че това са много пари. Да беше 5 лв да кажеш - здраве да е!

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Рейтинг: 982
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #26 -: 04 Януари 2016, 18:01:39 »
шЪ взема да се цитирам, че няма кой да чете, пък и написаното е от предишната страница, не е на тази:

Цитат на: mitko0888 link=topic=4460.msg101077#msg101077 date=1443690503
...
Ако ще си редиш релсите на пода, и след това ще си ги прибираш в кашона, не знам да има друго решение, освен да си купиш четирите електромагнита за превключване, както и четири декодера за всяка стрелка. Монтираш си ги на всяка стрелка и стрелките си ги слагаш където и както искаш. Така както Роко си го е направил и си пише във всеки каталог и във всяко описание. Цената си си я сметнал сам.

.....

Ако мислиш тези четири стрелки да ги монтираш на една дъска, т.е. да си направиш макет, модул, диорама и т.н., вече може да мислиш за друго задвижване (задължително моторно) и за друго управление. Например четворен декодер който ще ти излезе около два пъти по-евтин.

Ако ти е мерак да правиш нещо сам и не ти се захваща с процесори, по-добре си направи пулт с копчета и лампички, и си щракай стрелките аналогово, а влаковете ще си ги караш цифрово с мишката.

...


А пък след това, както и в онази другата тема, след мен някой беше изброил доста други решения - с четворни и осморни декодери, с моторно задвижване (освен на макет не знам как може да се сложи на стрелка) вместо с оригиналния ел. магнит и т.н.

kossis

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #27 -: 05 Януари 2016, 09:15:53 »
Добре де дайте линк за по евтини аналогични бобини на които да пасват на Роковските стрелки + блок за командването им.

Това като за начало с цел аналогово командване.
« Последна редакция: 05 Януари 2016, 09:17:47 от kossis »

Best Ripper

  • Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #28 -: 05 Януари 2016, 20:52:44 »
Цитат на: kossis link=topic=4460.msg102740#msg102740 date=1451978153
Добре де дайте линк за по евтини аналогични бобини на които да пасват на Роковските стрелки + блок за командването им.

Това като за начало с цел аналогово командване.
Няма такива. Всеки производител си пази производството и прави собствените си неща различни /макар и малко/ от тези на другите. Геолайнът и подобните линии с вградена призма си имат строго определени механизми, които се закрепват по определен начин на определи места. Разните китайски "бобини" в най-добрия случай се ползват за макет, защото се слагат отдолу на плота /рядко встрани до стрелката/. Така че купувай роковски и да ти е мирна главата. Иначе после ще изпишеш 4-5 страници с въпроси - ами ся тая бобина къде да я завра, че не влиза... какви са й изводите..  как да я приспособя, че не движи свястно езиците на стрелката и пр., и пр.

За управление на тия механизми, освен 16 волта променлив ток отделно от всичко, ще ти трябват клавиатури с нормално отворени контакти - тук вече каквото си харесаш, на когото харесаш. В краен случай, ако в тия механизми има крайни изключватели /по принцип в новите има, ама тия на Роко не ги знам точно - би трябвало да имат/, може да сложиш и ЦК ключета с две крайни положения.

kossis

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #29 -: 06 Януари 2016, 09:33:58 »
Точно на тази куха призма ако не мога да завра една бобина, незнам къде тогава ще може. Отдолу под профила има отвори за видии бол. Те отворите са за гумените дъмпферчета против плъзгане, но и за видии ще станат.

Та какви ли не простотии съм приспособявал и по колите и по разни счупени работи и съм захващал, та една бобина да не мога да завия под тоя тунел/линия. :)

Даже ме навежда на мисълта че механичният ПВЦ превключвател  на оригиналната стрелка може да събере някаква бубина при отваряне, тоест да му се насади на него една.
А ако не мога пък да свържа правилно подобен елемент, то по добре да не се занимавам изобщо с подобно хоби. Все пак 10 години съм учил електроника основно по разните училища.

16 волтовият аналогов траф 1,2 ампера го имам-оня със защитата Зет незнам си какво. Та упорното напрежение го имам.