ВАЖНО !!! | IMPORTANT !!! > Календар на събитията

Национална Модулна ТТ среща на жп моделистите, София, юни 2014

<< < (11/24) > >>

emilchaushev:
На нашите модули не е сложена нито една платка. Както ина всички те 20 нови модула, които бяха направени тази година. Доколкото знам единствения модул с платка е на гара Свобода. Без да съм сигурен бих казал, че едва ли някой знае как действат ключетата и за какво служат.
Убедил съм се че колкото и добре да е написано едно нещо, хората не обичат или ги мързи да четат!!!. Няма да казвам колко обаждания съм получавал за неща, които са прекрасно описани тук из форума... предполагам, че и всеки е попадал в такава ситуация. Дори хората да знаят, че е написано им е по- лесно да питат, вместо да го намерят и прочетат.

Да не говорим, че на всичките нови модули аз съм правил кабелите, защото на всички им е "сложно", но ако не го бях направил най- вероятно нямаше да има все още нито един готов модул. Ама трябва да се помага в името на хобито и за това се решихме да направим тази среща. Дори на пъсти се броят хората, които успяха да си сглобят сами модулите, въпреки, че Шатов беше направил цяла рубрика  как се прави.

Ключета, логика, превключване... средства за платки, кабели, куплунзи... за мен става твърде сложно и не съм се отказал от идеята в бъдеще модулите да са само и единствено FREMO съвместими- два кабела, два бананщекера- никакви преходници, никакви ключета. Слагаш свързваш и караш.

Плаша се малко като съберем всичките 54 модула, никога не събирани заедно на срещата, колко време ще отсраняваме бъгове, ама след месец ще видим. А и като погледна от тези 54 модула, 16V са необходими само за гарите. Няма нито един Модул с осветление даже! LocoNet мрежата предвидена на платките е неизползваема според мен,  освен за връзка между централата и самата мрежа, но не и за каране. Все пак не бих казал, че съм вникнал в БГТТ S3 стандарта за да е меродавно мнението ми, но пък и не знам освен създателя (Пламен), дали ще се намери втори запознат по въпроса. За това и ще ползваме отделна ЛокоНет мрежа. Наистина нямам време да мисля и за това в момента. Правим гo FREMO= лесно.

....Ама тия работи май ги дъвкахме и преди.

pach:
Напълно прав си, за липсата на четящи, които предпочитат или да питат (до безкрайност) или
някой друг да им го направи. Колкото до липсата на платките, не е беда, щото за  FREMO стават и така.
Останалото е надграждане, за да се избегне именно, допълнителното окабеляване и при FREMO,
явяващото се за Loconet-а, телефонните линии и ~16V. Фактически FREMO-то само се води
"просто с два кабела" тъй като и то изисва поне още две мрежи от кабели.
Щом не сте сложили платките BGTT, за какво ви е трябвало (едва ли да скъсате Емчо от работа)
всички каблели които сте завряли отдолу? Поне сега ги ползвайте пълноценно, иначе язък за труда, средствата и материалите.
Системата въобще не е сложна....но явно никои (в това число и Емо) не  е сметнал за необходимо да вникне в нея.
Ако вклювате само "рекордомана"  (както си го наричаме с Топалов) - тоест двата кабела за релсите по FREMO,
 всички други проводници са ви излишни, щом ще "опъвате" допълнително телефоните и локонета.

Колкото до навръзването на 54 модула, мога да ви предложа в клубното помещение (или коридорите до него) да
направите пробно връзване на групи от по 5 до 10 модула, които ще са един до друг при начертаното ви трасе
за музея. Така за една вечер ще можете да проверите десет модула да им изчистите грешките и да имате увереността,
че те ще работят. После в музея  ако възникне проблем, ще трябва само да определите между кои проверени групи от модули
става проблема, и така за минимално време ще остраните възникналите "ендъци" в цялостното трасе.
Трябва да имате увереността, че всяка група ви е проверена и работи, иначе става голяма каша и изнервяне,
ако не тръгнат от раз. И накрая малка шега - ала Мърфи...който е казал:

"- Една схема ако тръгна от раз, значи нещо не е наред в самата схема!"
 ;D ;D ;D

emilchaushev:
Кой гласувал, гласувал, а нали не сте забравили за срещата на 14.06.2014?

Искам да изкажа благодарност към anubis, от който получихме финансова подкрепа. Средствата ще бъдат изразходвани целево и ще бъде обявено за какво след като се вземе решение.

Подготовката върви с пълна пара. Много работа остава да се свърши и се надявам да успеем да се представим на ниво, колкото и да ни притиска времето.

За най-малките жп почитатели сме подготвили дребни изненади и подаръчета, за да запомнят този ден и защо не да запалим пламъчето на жп моделизма в тях.

За всеки моделист, който иска да кара влак ще изложа реда, по който това ще става. Ще имаме хостеси, при които ще са всички влакови разписания. Всеки желаещ може да отиде при тях и да поиска разписание. Приемаме, че всеки моделист е карал цифрово независимо с каква мишка, което позволява директно да получи разписание за основното трасе. В клоновия участък са предвидени пътнически влакове, които да се управляват от хора, които за първи път се срещат с хобито или за неуверени, за да се упражнят. 
След като се получи разписание се отива на началната гара, от която тръгва влака. Гаровия персонал дава мишка, локо карта и локомотивно разписание на бъдещия машинист. При настъпване на часа за тръгване на влака изчаквате да получите разрешение от гаровия персонал, че можете да тръгнете. Нямате право да тръгвате без разрешение. За всяка гара от маршрута на влака, който карате трябва да изпълнявате стриктно указанията на гаровия персонал, а именно - сигнали за спиране, тръгване, маневра. Някои от гарите нямат светлинна сигнализация имсамо командите на гаровия персонал важат за тях. За гари със сигнализация дори да имате разрешителен светлинен сигнал трябва да получите разрешение и от гаровия персонал.
След пристигане на крайната гара от маршрута и окончателното спиране на влака, изваждате мишката от loconet кутията и прдавате на гаровия персонал лококарта, мишка, локомотивно разписание. След това връщате влаковото разписание на хостесите и ако искате можете да си вземете ново за следващ влак.

Нямате право да избирате разписание за конкретен влак. Разписанията се раздават по реда на тръгване на влаковете, за да няма пропуснати и да се обърка цялото разписание.

Ако имате време до тръгването на вашия влак, моля да съобразите колко е то. Ако например има час до тръгването на влака по моделния часовник, то това означава, че влака ви заминава след около 17 реални минути (60/3,5=17,1), тък като 3,5 е коефициента на моделно време, с което ще караме. Бъдете поне с 10-15 моделни минути преди потегляне на влака на гарата, защото за част от влаковете е необходима маневра за прикачване на локомотив или вагони към влака ви!!!, въпреки, че това не е написано в разписанието (кофти софтуер, но с това разполагаме).

emilchaushev:
Умоляваме всички, които са баластрирали модулите си да ги почистят добре.

В клуба има модули, които са баластрирани. При тестовете вагоните скачат, локомотиви хъркат- грозна гледка и още по- кофти звук.

Изискваме да няма баластра над нивото на траверсите в междурелсието, както и релсите да бъдат добре почистени от лепилото, по възможност и със спирт накрая, за по- добро токоснемане.

emilchaushev:
Готвите ли се за събитието?

Ние започнахме да се подготвяме....

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия