Имам няколко въпроса които ме мъчат от известо време искам да кажете и вешето мнение а може и да има стандарт и правила
за които аз не знам .
Става въпрос за определяне на посоката на движение напред и назад.
Имаме следната ситуация най простата овал релси и парен локомотив с тендер понеже на тях е лесно да се опреели кое е предница и задница коя ще е правилната посока "напред" ?!?
локомотива обърнат наляво и посока
напред е движение по часовниковата стрелка или обратно на дясно обърнат и движение противоположно на часовниковата стрелка. Понеже знаете това зависи как са закачени кабелите на захранването на релсите и в по редки случай как е закачен и самия мотор ако е свалян или сменян .
Ситуация 2
Дизелови локщомотиви при тях как се определя коя страна е предна и коя задна. Принципно като гледам клипове на реални влакове повечето са с късата страна напред и така се движат които кабината не е по средата а е изнесена в единия край.
А на V100 дизела като кабината е в средата коя страна ще е предна и коя задна ?
Дизелите модел 218 , 216 и т.н. от тоя тип които си имат две кабини на някой са номерирани 1 и 2 но някой нямат при тях как ще е правилно да се обърнат кабина 1 наляво и движение по часовниковата стрелка е
напред ?!?
И още един въпрос за дизели те могат ли да се движат еднакво и в едната и в другата посока в смисъл скорости мощтност на двигателя еднакво ли е и при двете посоки на движение или това зависи за всеки модел е различно ?
Ситуация 3
Електровози при тях как е правилно да се определи коя посока е
напредна някой на кабините са написани номера 1 и 2 .
Как ще е правилно кабина 1 обърната наляво и дижение по часовниковата стрелка да се приеме че е
напредА на тези на които кабините не са номерирани как би било редно да се определи
Питам всичко това защото ако имаме 10-ина лока различни модели наредени един след друг на един прав коловоз и с един адрес примерно 3 и задам от централата Loc3 Forward Step1 всички да тръгнат в една посока а не кой на където му видят очите

И още едно въпросче имам 14/28/128 стъпки за скорост
Интересувам се от мнението на тези които имат декодери и в трите варианта и са карали един и същ лок
има ли реално нужда от 128 стъпки за скорост . Вижда ли се разлика на око ако в момент на движение примерно на скорост 105 превключиш на 106 . Това може ли да се види на око че има разлика или за да забележиш промяната в скороста трябва да вдигнеш с 10 примерно ?!?