Ако някой ще Ти прави критики или ще Ти се присмива, само заради вкуса Ти, просто си е хейтърче, каква звучна българска дума само

, или зле възпитан човек. Ако вземе да Те убеждава, кое е по-красиво - същото...Не говорим за технически характеристики, а за това което ни харесва по външни белези....
Това си е въпрос на вкус - руси, червенокоси, шатенки или брюнетки. респ. в мъжки род ; тъмно или светло пиво; ечемичен малц или пшеничен...
Та същите англичани десетки години на ред произвеждат такива локомотиви със скрито(вътрешно) ходообръщане, щото това външното, като нашето Heusinger Steuerung, не било естетично. Това изисква(ло) в пъти повече труд при поддръжка и производство...
Boxpok колелата, най-вече в американските локомотиви( имаме ги и в Rekolok DR 01 5), се произвеждат и подържат по-лесно. Също и за нас моделистите са по-лесни за направа. Но повечето от нас си харесваме колелата със спици...
Така че, за Теб и за други хора английските ще са изчистени, готини - за други ще са твърде голи и "плешиви". Френските парни машини ще са твърде барокови и пищни и претрупани за много хора; други пък ще се наръбват само от такива красавици и ще гледат с пренебражение към постните немски и български машини, за английските въобще да не става дума..... А пък трети ще се кълнат в деветстотин деветдесет и второ нещо.......
Моят приятел и невероятен жп изследовател Zazo си харесва големи и дълги четириосни пътнически вагони, любителите на Първа епоха пък се кълнем в късички вагончета с междуосие не повече от 4000мм...
Мда... казало учето и си вдигнало опашката...
Успех с хобито! Отстоявай си вижданията.

Ще си позволя да Те посъветвам да се представиш, както сме направили не малка част от жп моделния пейзаж...

П.П. Имам десетина книги с английски машини и сотици списания, също съм и член от доста години на английско дружество. Мен не са ми тръпка локомотивите, за разлика от невероятните английски товарни вагони....Та, ако един ден си решил да правиш локомотив английски в НО или ТТ, все ще намерим подходящи чертежи. Само започни от някъде. Ако пък искаш нещо "сериозно", английско, задвижвано от пара в 1:32 респ. 1:30.5 пак ще Те уредим.
П.П.П. Ако имаш достъп до английски машини, не е зле да посочиш и източници.