Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

Казарма,Уво,Уволнение,Дизелът червен,школа за мъжество или просто изгубено време

<< < (3/9) > >>

jopeto:
          В тази тема, става дума за казармата и периода и от наборната служба, и за нищо друго!  Относно истинската казарма, те хората са го измислили отдавна. Ето един пример за една малка, но за сметка на това най-ефективната (ефективност-означава, максимален резултат, срещу възможната, минимална инвестиция) Състои се забележете само от 7700 души. Защитаваща, отлично интересите на една от водещите държави в света и нейните граждани. Който иска (искам- означава- мога, както и мога-означава-искам!) има пълната свобода да се реализира там. http://foreignlegion.info/  и то, далеч не срещу, голи обещания. Мисля, че примерите за истинската казарма спира точно до там, и няма смисъл да бъде сравняван или коментиран.
За моралът във войната, също не смятам да пиша. Война и морал !? Жалкото е че, като наборник в БНА  твоите може да се гаврят, много по-зле от колкото с пленник в Гуантанмо. за съжаление стигнахме и до тъмната страна на тая тема, ама то е неизбежно!

IKAR:
Абсолютно губене на време е. Това, че "там се става истински мъж", там те учат на ред и дисциплина са абсолютни глупости. Има една проста истина, а именно, че от всяко дърво свирка не става, или от всеки човек - войник. Дори бих се изказал по - остро - много от съвременните "жени" определено имат нужда да ходят в казармата, както е в Израел примерно. Но в нормалните страни, а слава Богу вече и у нас, са го измислили - който иска да е войник, да пука с калашници, картечници, да кара танкове, да работи към военните, те да са му работодател, да му плащат - да ходи там, останалите да не ги закачат. Простотията, наречена наборна армия, въобще не е измислена в древността, в средновековието и т.н., а от шизофреника Наполеон Бонапарт, та от него тръгва задължителната казарма, и то пак не за всички, а за онези, които не са могли да се "откупят", тоест да си платят.

Какво значи да защитаваш "родината"? От кого? Да защитаваш на богатите и чорбаджиите имотите ли? Родината за мен е цялата планета и никой няма право да посяга на другия. Всички са еднакво хора и имат еднакви права/задължения, независимо българи ли са, турци ли са, араби ли са, американци ли са, руснаци ли са, немци ли, каквито ще да са......Какво ми е направил обикновеният немец, сърбин, грък или турчин, че да се бия срещу него? С какво бяха виновни обикновените хора в Босна и Херцеговина, Хърватско, Косово и т.н., че някои диваци там вършеха етническо прочистване? И какво се постигна накрая? Нищо. Сърбите накрая изгубиха всичко, че и Косово, та станаха по-малка държава от България......

gzo:
Всеки е прав за себе си !
За момче, на което дядо му е разказвал как е ходил на война, смисълът на казармата има едни измерения. Въпрос на ген и възпитание. За момче на което дядо му е бил скатавка или негоден, съответно е нямало какво да предаде (и като история и като ген) на внучето си, казармата има съвсем други измерения. Когато след години тези две момчета се срещат и си говорят що е казарма и има ли тя почва у нас, всеки ще е прав за себе си и ще е дълбоко убеден в това.
Как аз да Ви убедя Вас, каква е идеята и смисълът на казармата при все цялата ми историко-генна обремененост с:
- пра-прадядо загинал в бой с турците за защита на православието в Родопите,
- с двама прадядовци участници в БВ и ПСВ;
- с двама дядовци участвали във ВСВ, съответно един е загинал, а другия е ранен;
- с баба фронтова санитарка;
- с баща офицер;
- с по-голям брат служил по реда си, както следва;
- с пускане на връзки за да служа и аз самия, щото поради лекарско невнимание можеше ида в графата НГВС.
Просто такава ми е обремеността и въобще не ме греят истините на някой чужд и непознат члячец, дето нито го знам от де е, нито знам как и в каква атмосфера е бил възпитаван. Грее ме мене, че някой го е чанчил, че го е карал да търчи, мете и копае, да виси на стойка и яде пердах от други чешити. Като гедам в какво общество живеем, доста хора си заслужават чанча и пердаха, а ореваването на форумното пространство (не само тук, а и във всеки един форум с такава тема) с вопли какво им е отнела казармата за 9 мес, 1 или 2 години е смешно ! 

От друга страна какво го е еня накой си, какво ме е обременило мене, че да мисля по този начин.

Та тъй, всеки е прав за себе си и темата от тук насетне е напълно изчерпана....поне за мен !
 :hi:

jopeto:
     Твоя мироглед си е твоя мироглед и аз го уважавам, важното е да се кефиш!  И на мен дядовците ми са участвал във войните. И в първата и във втората световна, единият ми прадядо си е защитавал семейството, когато македония все още е била под турско. И брата  на баба ми е убит във втората световна. Ама само че, дядовците са ми разказали, обективната чисточовешка истина за събитията и обратите им.  Разказали са ми как не са имали избор и нищо не е зависело от тях. Разказали са ми и как са били обърнати от Българска армия в пушечно, месо хвърлени безмислено срещу заминаващите си немците. И още много други работи дето не са по темата. Това не ме задължава да мразя някого, да нямам собствено мислене и да поддържам идеология, която е била в разрез с интересите на собствената ми държава. Ако, не дай си боже, стане нещо, подобно на ставащото в близост до нас по-море, не си мисли, че ще си седя просто, така  или, че другите хора са по-малко българи или стархливци, само защото няма вече казарма.   

Adrian:

мдам , това е интересно - ако стане конфликт и ни мобилизират -

ще отидем ли ?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия