Автор Тема: Международна среща на ЖП моделистите - Несебър 2015  (Прочетена 57944 пъти)

Vlado

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (2)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5558
 • Рейтинг: 637
 • Красотата е в детайла!
Ден втори

Днес е паметният ден, в който се дава начало на тъй очакваната и дълго подготвяна среща. Затова и целият личен състав е налице още от рано сутринта. Правят се последни проби, отсраняват се недостатъци, оглежда се всичко финално и се правят последни уговорки преди пускането на часовника, разполага се мястото за продажба на билети и се определят хората, които ще се занимават с това.

Ето че часовникът тръгва. Дава се начало на същинското каране. Разписанието е направено така, че за обявеното време за посещение, да може да се извъртят по веднъж всички предвидени влакове. В зоната за НО нямаме такива проблеми. Там се кара свободно, но недостатъкът е, че засега могат да се управляват влакове единствено от контролното табло на гара Плевен запад. За да поправи това на другият ден ще се намеси Ванката, който с вещина и упорство ще подготви всичко, за да улесни карането. Засега обаче не мислим за следващия ден. Разписанието тече. Трябва да се движим навреме и да стигнем успешно на последната гара. В началото мераклиите да карат влакове са малко, но постепенно интересът нараства и в един момент разписанията са буквално разграбени. По опитните като мен карат без проблем, а на новаците се обяснява подробно, за да могат и те да се справят. По този повод сред тях не липсват и силни емоции. Стоян от Русе, например, споделя на глас, че чак се разтреперал от вълнение при първото си каране. Да го бяхте видяли после - не можеш да го спреш да взима разписание след разписание, влак след влак. Това е положението в залата с ТТ модулите. При НО-то Васко уверено води кервана на почитателите на този мащаб, та и те да погледат, покарат и се нарадват на моделите. А има какво да се види. За срещата сме пренесли целия модулен макет от клуба, модули са донесли и румънските и унгарски гости. За първи път се пуска в екплоатация и най-новият ни Y модул. За да е пълно описанието следва да отбележа, че общо наредените в НО модули са 38, в ТТ - 63. Бройката респектира. Особено за нашите мащаби.
Но да се върнем на случващото се на срещата. Описанието няма да е пълно ако не посоча и какво се върши по гарите и по-специално на тези в ТТ зоната. Общо гарите по трасето бяха осем - Бов, Мойнещи, Свобода, Бели брег, Колелото, Иваняне, Гавраилово и Подкова и две спирки Тополидол и Стрелча. На гарите задължително има гаров персонал, на който отговорностите не са малко. Той трябва да приема и изпраща влакове, да следи разписанието и да не допуска нарушаването му, както и да осигурява трасе или свободни коловози при закъснения на влакове. Безспорно най-тежката задача се пада на гаровия персонал на крайните гари. Такива бяха Подкова, Колелото, Бов, както и възелната гара Свобода. На гарите Подкова, Бели Брег и Колелото беше нашият амбициозен председател Емо Чаушев. Как се справяше този човек и с трите, никой не знае! В кръга на шегата и учените все още спорят по този въпрос. Не по-лесно беше и на Шаци на гара Свобода, която обслужваше и клона към гара Гавраилово. Асенчо пък редеше влакове на гара Бов.Нека не забравяме и невръстните началници на гари, които бяха по-нахъсани от всякога.Наред с трасетата в НО и ТТ на срещата беше представено и трасе в Z от нашия многоуважаван моделист Тони (toniemi). Тонката, с присъщата си скромност, тихо и без излишна помпозност нареди в единия края на залата в ТТ до входната й врата своя макет от две части. Когато се спомене мащабът Z повечето моделисти си представят нещо супер миниатюрно без особена детайлировка, дори постно или както някой беше казал - "Тези са като хлебарки!". Е, Тонката разби на пух и прах всички грешни впечатления, като ни представи един изключително прецизен макет със завидна детайлировка в ландшафта. Да не говорим за подвижния състав, където можехме да видим и ръчно изработени модели на ел. локомотив на БДЖ 46 серия, също дизелов 06-та серия, че и бг парни локомотиви. Всички бяхме възхитени от видяното, като освен на нас, макетът направи огромно впечатление и на гостите, посетили срещата, както и на специално дошлия да отрази събитието телевизионен екип.

И така "в игри и закачки", с определено приповдигнато настроение и при пълна заетост с любимото хоби отмина първият ден от Международната среща на железопътните моделисти - Несебър 2015.


п.п. Всички мои снимки от събитието хронологично може да видите в профила на railwaypassion във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/106710543703/

Следва продължение...
« Последна редакция: 18 Юни 2015, 11:39:06 от Vlado »

ivo

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (8)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2006
 • Рейтинг: 558
 • HO - II-III, София
Oтносно невръстните началник гари :) имаше още един образ дето не мръдна от залата ;)
Vlado

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (2)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5558
 • Рейтинг: 637
 • Красотата е в детайла!
При вчерашното описание на втория ден от срещата пропуснах да спомена или поне го направих много бегло, че в същият ден идва да отрази срещата и екип на Хоби ТВ. Разбира се, повечето от вас вече гледаха частта от новините им, в която ни споменават. Сигурен съм, много от вас чакат с нетърпение и целия филм. Е, дано скоро стане и да го гледаме! Сега пък аз ще разкажа малко повече за интервютата, за да не остане и момент неразказан за този втори ден (първи от официалната среща) от пребиваването ни в Несебър.
Снимачният екипът на Хоби ТВ, състоящ се цифром и словом от една хубава кака и оператор, се появи рано сутринта и след кратка обиколка, и запознаване с обстановката, започна да снима и интервюира хора. И тъй като повечето от нас, включая и моя милост, не изгаряхме от желание да ни снимат, се започна една интересна и много забавна игра по скриване от репортерката, за да не ни тръсне микрофона пред устата и да се налага да бъбрим щуротии. Слава Богу, не всички бяха на това мнение и както и сами видяхте от репортажа, интервюта бяха взети от Васко, Емо, Павката и Тонката, които достойно представиха актуалните за тях теми. От чуждестранните ни гости интервюирани бяха Ласло (унгарец) и няколко от румънците, като Ани - съпругата на нашия колега по клуб Асен, успешно превеждаше. Интервюта може би дадоха и други участници, но дали е така, ще се разбере едва след като гледаме пълния филм. Очакваме го с нетърпение!

Ден трети (втори от официалната среща)

Дойде и същинският ден от Срещата. Очакванията, разбираемо, бяха големи, тъй като се надявахме големият брой гости да дойде именно в този съботен ден. Затова отново от сутринта, застанали на своя "пост", ние уверено се заехме с вече отработеното каране по разписание или без.На своето място бе и заетият да продава билети, начинание, което за този ден се оказа едно сериозно предизвикателство.Към обяд стана тарапана. Хора от близо и далеч, външни посетители или познати, клубни и неклубни членове, деца и възрастни, всички бяха дошли да видят и чуят подготвеното от нас, като блясъкът в очите им говореше еднозначно - на прав път сте момчета и момичета, това което правите е страхотно!

Както ви бях споменал в предишния пост, имахме ограничения при карането в НО трасето. Затова Ванката, асистиран умело от своята половинка Ани, се заеха да запояват и подготвят още локонет кутии, които да се разположат на удобни места по НО трасето. Сговорна дружина планина повдига - скоро една дузина кутии бяха готови, като след монтирането и свързването им буквално отвориха трасето в НО за по-разнообразно каране.Няма как да не обърна внимание и на нашите румънски приятели.Тези момчета, които повярваха в нас и с наша помощ навлязоха в детайли и възприеха изцяло ФРЕМО правилата за ТТ, а в Н0 прегърнаха идеята за нови проекти и начинания. Тези момчета, които независимо от разстоянията вече втора инициатива стоят рамо до рамо с нас и мислят отново заедно с нас за бъдещи съвместни проекти. Поклон и признателност! Това мога да кажа...

Денят се отличаваше и с голямо разнообразие от модели, карани по трасетата, особено в НО. Няма как да не се споменат новите творения на Иво и Васко, обединени от проекта Rail Tune, a именно модели на БГ циментовози, блестящ пример за изключително прецизна ръчна изработка. Да не говорим за теглещата композицията 06-та серия на БДЖ, от ювелирната изработка на която биха могли да се поучат и т. нар. месингови фирми.За моделите на парни локомотиви коментарът е излишен. Снимките сами говорят за себе си.


Приятни изненади дойдоха и от румънските ни приятели, които показаха добре изработени изцяло нови или тунинговани заводски модели на техен подвижен състав.И изобщо модели имаш много. Красота и изящество! Кефът беше голям!Наред с показаното като модели, особено упорити, даже неуморими бяха и каращите влакове по трасетата в НО и ТТ. Освен моя милост, който цял ден се "спука" да кара по ТТ трасето, същото правеха и Любо Гумата, Стоян от Русе, Стефко и бъдещата му съпруга, гостите ни от Германия - Дирк и синът му Филип, част от румънците, както и много от дошлите ни на гости деца, които заедно с техните родители не се отлепяха от модулите. В НО Васко неизменно ръководеше и насочваше всеки, хванал мишка, за да покара влак.

И... неусетно и този ден отиде към своя край и ни остави единствено с хубавите емоции от отминалия истински празник на жп моделизма...

п.п. Всички мои снимки от събитието хронологично може да видите в профила на railwaypassion във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/106710543703/

Следва продължение...
« Последна редакция: 19 Юни 2015, 16:59:25 от Vlado »

Vlado

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (2)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5558
 • Рейтинг: 637
 • Красотата е в детайла!
Ден четвърти (трети от официалната среща)

Настъпи и последният ден от Международната среща на железопътните моделисти - Несебър 2015. Макар и малко поизморени щяхме да поемем по утъпканата пътека на карането по часовник, но някой предложи да караме свободно и стана много забавно. Който ни е наблюдавал отстрани и познава натовареността на реалните бг железници през 80-те на миналия век, сигурно веднага е направил асоциация с тогава. Влакове се движеха буквално със секунди отстояние, гарите се запълваха с и освобождаваха от композиции за нула време, а началник гарите се потяха от натовареното движение, влакове изчакваха в междугарие, в крайните гари не успяваха от обработват пристигналите влакове, за да могат да тръгват отново наобратно. Лудница отвсякъде! Това продължи до обед, след което единодушно решихме да спрем достъпа до помещенията и да започнем да разглабяме. С две думи срещата приключи.

Разбира се и по традиция си направихме обща снимка.Започна разглабянето. Както всеки път, логично, то вървеше в пъти по-бързо от сглабянето. За кратко време разглобихме модулите и ги разпределихме по пирамиди. Подготвеното за товарене срочно се занасяше при камиона, който междувременно Шаци бе докарал пред помещението.

Накрая оставихме това, което заварихме:

След това взехме багажите и поехме към родните места. Уви и тази среща свърши! Но предстоят други! Нови, още по-забележителни събития ни очакват и ще ни занимават и в бъдеще, като ще осмислят заниманията ни с любимото хоби - жп моделизма. До скоро, приятели!
« Последна редакция: 22 Юни 2015, 15:22:48 от Vlado »

toniemi

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (18)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4783
 • Рейтинг: 633
 • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
Най-после е излязъл филм по ХОБИ ТВ за срещата в Несебър!
По Хоби тв в четвъртък от 01ч,от 07ч,от 13ч и от 19ч може да го гледаме!
Също и по Хоби HD в петък от 05ч,11ч,17ч и от 23ч!

Ще видим какво са подготвили за този един час хората от ХобиТВ!

toniemi

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (18)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4783
 • Рейтинг: 633
 • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
Цитат на: toniemi link=topic=4629.msg100416#msg100416 date=1438452599
Най-после е излязъл филм по ХОБИ ТВ за срещата в Несебър!
По Хоби тв в четвъртък от 01ч,от 07ч,от 13ч и от 19ч може да го гледаме!
Също и по Хоби HD в петък от 05ч,11ч,17ч и от 23ч!

Ще видим какво са подготвили за този един час хората от ХобиТВ!
Нищо не казвате!
Гледахте ли филма?Аз още не!

lubo_gumata

 • Trade Count: (9)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 265
 • Рейтинг: 12
 • HO,4-5 еп.СЛИВЕН
Ммммм дa! Сутринтa в 7.00ч. ,утре по HD .

Ivo Nedkov

 • Trade Count: (16)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1164
 • Рейтинг: 177
 • HO, София
Аз нямам по кабелната ХОБИ ТВ и няма къде да го гледам...
Ще е хубаво някой да го запише това филмче и да го качи тук за да го гледаме всички.


ivo

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (8)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2006
 • Рейтинг: 558
 • HO - II-III, София
Цитат на: bategojko link=topic=4629.msg100430#msg100430 date=1438931723
Аз нямам по кабелната ХОБИ ТВ и няма къде да го гледам...
Ще е хубаво някой да го запише това филмче и да го качи тук за да го гледаме всички.

http://railwaymodellingclub.com/?cid=7&NewsId=185 Филмчето за срещата по XобиTV

toniemi

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (18)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 4783
 • Рейтинг: 633
 • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
Цитат на: ivo link=topic=4629.msg100495#msg100495 date=1439308197
http://railwaymodellingclub.com/?cid=7&NewsId=185 Филмчето за срещата по XобиTV
Всъщност,това е само 7 минутен репортаж,филма е около един час!

ivo

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (8)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2006
 • Рейтинг: 558
 • HO - II-III, София
Цитат на: toniemi link=topic=4629.msg100496#msg100496 date=1439323409
Всъщност,това е само 7 минутен репортаж,филма е около един час!

>>> https://www.youtube.com/watch?v=3v9smyUs32E <<<

Ivo Nedkov

 • Trade Count: (16)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1164
 • Рейтинг: 177
 • HO, София
Благодарности за филмчето.   :good:
Така и тези които пропуснаха събитието станаха съпричастни.
Ето отново линк към първата част:
https://www.youtube.com/watch?v=3v9smyUs32E
А това е линк към втората част:
https://www.youtube.com/watch?v=ao54Xek1Ya0

« Последна редакция: 12 Август 2015, 16:43:15 от bategojko »