Автор Тема: Пролет пукна ... - още един проект в зародиш  (Прочетена 23944 пъти)

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Re:Пролет пукна ... - още един проект в зародиш
« Отговор #90 -: 08 Март 2010, 11:00:18 »
Релсите са пико А глайс, тъй като вече имам доста от тях. Размерите ги виждате. 250х200 (+/- 10-15), Г-образно. Броя стрелки не е от такова ключово значение. Мерака е в това пространство да разположа, СМИСЛЕНА проходна гара на еднопътен участък с товарна част и малко депо. Идеята е да мога да затварям трасето по един или друг начин и от две страни с подвижни модули, било то с уши или нещо друго, а когато допълнителните модули са демонтирани, т.е. налично е само Г-то, да може да се извършва някаква маневрена дейност. Първия план може би наистина изглежда по-интересен, но ако проследите внимателно движението, ще видите че е някак нелогично и неоправдано, т.е. коловозното развитие трябва да се промени, за да приличи на истинска гара.

Жоро

• Trade Count: (67)
  • Hero Member
  • Публикации: 1653
  • Рейтинг: 143
  • HO DR IV епоха София
    • Хоби свят
« Отговор #91 -: 08 Март 2010, 11:01:32 »
Zaze(Вуцо), мани тоя втория вариант, дай да се върнем на първия.
Четири коловоза добре, ама идват малко гъч. Предлагам 1-ви коловоз да го направиш глух, с вход от най-лявата стрелка. Да стига до приемната сграда и да има перон с магазия от северната страна.
Така ще ти отпадне една кръстата стрелка(много цифра) в другия край.
Депото също е полезно, но за такава гара може да е спокойно едно единично, а не двойно. Така ти отпада една лява стрелка и ще има място за въглищарник и воден кран.
А тези три глухи коловза най-вляво долу за какво служат? И аз обичам да си редя вагони и да им се кефя, ама все пак трябва да имат някаква функция, та да ги е сложила администрацията там :yes:
Виж, измисли им приложение или ги намали с един.

refil

• Trade Count: (14)
  • Hero Member
  • Публикации: 552
  • Рейтинг: 43
  • Клуб BG TT
« Отговор #92 -: 08 Март 2010, 15:56:42 »
Адаш прави го както ти харесва на ТЕБ.  :good:
Ахмаци като тия тука ,че ти отроват живота бе момче-се на некой некоя крива нема да му е на место :on_the_quiet: :on_the_quiet: :on_the_quiet: :drinks:
« Последна редакция: 08 Март 2010, 16:05:58 от refil »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #93 -: 08 Март 2010, 16:10:21 »

Оказа се че на такава площ (не е като при Лъчо...) може доста да се постигне , та чак ми се отвинти (пак) фантазията. Ето нещо като малка проходна гара, на малко градче със фабрика и депо (явно е по-средата на дълги дестинации)

Има си и портално кранче за товари и контейнери...

Ако нещо не е ясно питай!
 :hi: ;D ;D ;D

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #94 -: 08 Март 2010, 17:26:29 »
Брях. Едните викат опростявай, а ти направо ми разказа играта.  :hi:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #95 -: 09 Март 2010, 08:53:37 »
Реално то е по - простичко от твойта схема, щото няма нито една английска стрелка (и има още доста възможности предвид отделеното място  :spiteful:) но е по-подредено и ясно от твойто.
А тия дето ти казват "опростявай" не им вярвай , щото и те не карат ластични локомотиви на овал върху кухненската маса.
Просто ще е разсипия такова пространство (по едната ос е 70 х 260 см,) да остане празно , щото дефакто това си е един "разцепен" на две части макет с обща площ над 4 кв.м. което направено на една гара (тъй като овала ти е извън "макета") си е направо трепач.

Единственият недостатък, на така "раздвоената" площ на макета е невъзможността за наклони (безмислено е) както и обща визия в план (което на "цял" макет с наклони от зад и т.н. има именно такавата визия...)

Принципно мога и още по добро решение да ти направя (при това още харесвам супер оригиналната идея за "искърското дефиле" с хълмове по двата дълги края на макета , а долина в средата) но това горе съм го направил набързо в обедната почивка.

Ако проявиш желание, у дома мога да разработя нещо "още по-така" - ти само кажи!!! :spiteful: :spiteful: :spiteful:

:hi: ;D ;D ;D

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #96 -: 09 Март 2010, 09:17:16 »
По-добре да се видим на  :drinks: с лист и хартия.  ;) Нема смисъл да си губиши времето в цъкане, както правя и аз непрекъснато.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #97 -: 09 Март 2010, 10:06:52 »
Цитат на: zazo link=topic=465.msg37649#msg37649 date=1268119036
По-добре да се видим на  :drinks: с лист и хартия.  ;) Нема смисъл да си губиши времето в цъкане, както правя и аз непрекъснато.

1.За мен е удоволствие (стандартен отговор). :hi:
2.Това е един от най-приятните моменти при започването на макет (хобистки отговор). :good:
3.Използвам да "тренирам" и проверявам правилно ли съм превел менютата на програмата ( отговор най-близо до реалността).

Но всъщност истинския отговор е някакво , такова съчетание от трите... :beee:
Колкото до   :drinks: , да става , ама много бира ще даде фира  :haha:. при това на маса с листове харлтия може да изясним какво ТОЧНО искаш да има , и какво НЕ, на такава площ.
На какво си готов и какви компромиси би направил. И все неща от две думи - основна концепция!

Но без програмно осигуряване с лаптоп (или РС) нема да стАне, щото едно е да рисуваш на салфетки, второ на компютър и трето (справка Тано и всички които са стигнали до този етап) да наредиш с релсите това което си чертал по двата начина.

Но предложението (ако е такова) по принцип се приема. :hi: :drinks: :drinks: :drinks:

Остава да намерим време, място и пари (за бирата) и ...готоФоооо!!!
Колко малко му трябва на моделистта!!! :angel:
 ;D ;D ;D