Автор Тема: Пролет пукна ... - още един проект в зародиш  (Прочетена 24135 пъти)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Пролет пукна ... - още един проект в зародиш
« Отговор #15 -: 09 Май 2008, 08:18:56 »
Логично , щом има ухо - значи има потенциално късо!!!Това е ясно по "закон".Предложението на БР185 ти решава и евентуален проблем за наклоните , че сега си на ръба - нямаш един см в запас .Ако направиш комбинацията на БР185 но под реката минеш по диагонал ще е най-добре май...

Нещо от този вид ;)
« Последна редакция: 09 Май 2008, 09:08:25 от pach »

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #16 -: 09 Май 2008, 09:16:17 »
Така като го гледам се получава макет на три нива - ниво едно с гарата, ниво две ще е реката и ниво три е обръщателното ухо с тунела под реката. 4 м е добра дължина за наклоните, но деликатният обръщателен кръг е проблемът, тъй като линията ще се спуска от ниво едно под ниво две и пак ще стига до ниво едно, което доста усложнява ситуацията, понеже се получава голяма денивелация. Също малко ме притеснява тунелът и линията под реката, защото ми звъчи неестествено, но с повече завоалиране и добър избор на мястото на тунелния портал, ще стане добре.
Като цяло, според мен, изобщо трябва добре да се обмисли нуждата от обръщателни уши и ако се прецени, дори да се махнат, защото твърде много усложняват релсовото развитие, а на тяхно място да се предвиди друго, например двойна линия или да остане в първоначалния вариант на проекта с едно ухо и обръщане посоката на движение на подвижния състав в гарата, или нещо такова.

ritchie

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #17 -: 09 Май 2008, 12:14:21 »
Бих  препоръчал  да  се  придържаш  към  първоначалния замисъл на 
проекта си.  Иначе  става  "манджа  с  грозде",  т.е.  много  и  различни
идей  накуп  приложени  обезличават  творческия  устрем.
« Последна редакция: 09 Май 2008, 12:18:44 от ritchie »

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #18 -: 09 Май 2008, 12:43:32 »
В подкрепа на двойната линия ще спомена, че гарата, доколкото разбрах, е модел на реална такава от Искърското дефиле, където, както всички знаем, пътят е двоен.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #19 -: 09 Май 2008, 13:01:44 »
Това за първоначалния замисъл е много вярно!
Макета не е на три , а на две нива (истински) , щото река заема някакво междинно положение м/у тях , един вид полу ниво.Но пък за тунелните портали си прав Владо , ако избере варианта такъв ще трябва много внимателно да ги прецени къде и как ще ги крие от общия пейзаж , например с по-големички скали или гори тилилейски.Абе въобще ... както винаги компромиса между място , прототип и желание за нещо по-така се оказва най-труден.
 ;D ;D ;D
Двойният път е най-близо до прототипа , но Zazo решава ... ;)
(ние само му пълним главата с простотии ;D ;D ;D)

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #20 -: 09 Май 2008, 14:46:55 »
Първоначално беше най-обикновена двойна линия без обръщателни уши и подобни, защото в много макети ми прави впечатление, че има много релси, а останалите неща са набутани между тях. Но изкушението за по-сложно релсово развитие е голямо, въпроса е човек да не прекали. Хубавото е, че "пълнейки ми главата с простотии", вече имам три различни варианта със и без обръщателни уши и че и трите се събират в 400х125.

Надявам се скоро да започне вече и реалната работа.

Голямо благодаря на всички, които се включиха.

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #21 -: 15 Юли 2008, 12:59:18 »
Малко да ви "ъпдейтна". Както при всичко, което е на ниво проект промените не спират. Това е последния вариант. Забележката за двойната линия не ми даваше мира. Отделно, че желанието да мога да пусна два влака, които да въртят в противоложни посоки стана много силно. Лошото е че, в началото имах някаква идея как да нацепя площа на макета на парчета, които да могат да се разглобяват, а сега заради долното ниво (маркираното в червено на схемата) нещо не успявам. Акъл и съвети в това отношение са добре дошли.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #22 -: 15 Юли 2008, 17:00:13 »
Какъв ти е проблема? Цепиш на края на стрелките:
1.на север (горната) дясна единичната №1 > преди началото на стрелката в ляво от нея.
2.на юг (долу( в гарата) пак дясна на най-близкият коловоз от към сградата на гарата (ако сградата е по-към в средата на макета с лице на юг)>пак на ляво от стрелката преди началото.
Кот гледам всички коловози са ти изравнени със нейният край.Които не са или им размести релсите , или ща сложиш безнаставни съответно прерязани където трябва (същото се отнася и сза обикновенни релси , но трябва точно да се прецени къде да се среже).
Тук обаче виждам нещо не както трябва - разстоянията (ако квадратите от мрежата са по половин метър) на по трасето не ти стига да спуснеш/качиш минималните 77 мм между два етажа.
Хайде по завоя (не ми се смята ) може и да успееш да се подпъхнеш , ама на правата след това подпъхване имаш сомо около 1,1 м което е едва 40 мм .
Тоест ако го оставиш така , там ще имаш 80/1000 (80 промила) наклон което е точно два пъти по-стръмно от максимално препоръчителните.
Решението е или да изтеглиш  най-северната стрелка №2 да започва веднага след завоя (и то пак на ръб като от другата страна ще се подпъхват трасетатат) или малко по - различно решение!
 ;D
« Последна редакция: 15 Юли 2008, 17:05:29 от pach »

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #23 -: 23 Юли 2008, 17:34:08 »
Да Пач прав си горе не ми стига за да се кача до нивото на останалите коловози. Иначе по ухото нямаше проблеми успявах да се пъхна отдолу.

За съжаление всичко това изгуби значение, защото се отказах от този голям за мен макет. Най-вече поради липса на място, дори и разглобен няма да има къде да го съхранявам. Затова и реших да намаля почти двойно площта и на този етап да се задоволя с нещо по-скромно. Релсите вече са поръчани и наесен би трябвало да започна лека полека да строя. Пускам чертеж на релсовия път и горе долу как си представям нещата откъм ландшафт.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #24 -: 24 Юли 2008, 09:59:31 »
Мдааа , тук каква тишина е настанала...
Така се получава когато мераците на сърцето , не отговарят , в твоя случай с разполагаемото пространство .Макар да има много варианти за съхранение , било като изправен до стената по късата или по дългата страна ,или пък може издигнат и до тавана , в крайна сметка се оказва , че макета в повечето време стои в "работно" положение с месеци и това обуславя дилемата на моделиста - коя стая да отдели за любимото си хоби.!? Да ама като наследници на ограниченото социалистическо строителство , когато някой бяха "по-равни" от други , стай за кабинети или хобита не се предвиждат...
Ако случайно не застреляш съседа в пристъп на мерак за разширение на моделистката си душа  ;D  ;D ;D , мога само да ти кажа ,че съжалявам за съкратената програма :( (ама така пък ще минеш с по-малко инвестиций ;)) и ти предлагам да откриеш в ляво и дясно от най - крайният коловоз по една стрелка с прави или криви релси , с цел някога , когато застреляш съседа , или завъртиш главата на съседката ,че тя да го изгони , да можеш да си подкачиш , я някое модулче , я някое разширение за спалнята на съседката , където да развие бурна строителна (по макета) и съзидателна (със съседката) дейност.
 ;D ;D ;D ;D ;D

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #25 -: 24 Юли 2008, 10:58:35 »
Ееееееее, върна си го за модула  :D.

Тоя път ти ми бръкна в мозъка.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #26 -: 24 Юли 2008, 11:06:29 »

тази съседка силно ме заинтригува ? - ако може - говори за двама ?

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #27 -: 24 Юли 2008, 15:30:32 »
Бе аз по друг начин си преставях модулите , ама ти си знаеш какво искаш...така като гледам в тях само едно депо може да се развърти на единия и една товарна начална гара , която ако е с гърбична инсталация , ще стане много атрактивна  ;) .
Хм , сега май ти става ясно що предпочитам ТТ-мащаба!!!На твойта площ може да се развие страхотен участък от двойна ж.п.линия но в ТТ... 8)

EMPEROR

• Гост
« Отговор #28 -: 24 Юли 2008, 16:07:42 »
Да ви кажа... накрая и аз ще взема да си направя нещо малко като макетче по стената, колкото да не е без хич...

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #29 -: 24 Юли 2008, 17:28:09 »
Ааааа нямам предвид, че това ще са модулите, тая схема си я чертах чисто информативно. То в най-смелите ми мечтания и сънища си представям по 10ина метра коловози, ама тогава незнам какви съседи трябва да имам, че да ги изселвам :-). Аз заради пустото място го обмислях това с ТТ-то, ама ...

П.С. Адри, съседката не трябва изобщо да я виждаш, освен ако не искаш да те нахрани, че все вкусно мирише от тях.