Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Умира ли хобито?
Mixy:
От известно време, покрай работата върху SCARM и нейното популяризиране, чета и доста чужди, предимно англоезични форуми за ЖП моделизъм. Напоследък ми прави впечатление, че доста хора коментират бъдещето на хобито и то в негативен аспект. Вероятно всичко това е свързано с промените в настоящите времена в които живеем, икономическата криза, смяната на поколенията, новите технологии и забавления за подрастващи, както и много други фактори, но повечето хора споделят, че хобито отдавна не е това, което е било преди и това убива желанието за развитие и забавление с моделните влакове. Та се чудех как вие гледате на всичко това. Наистина ли нещата замират или това е просто някакъв моментен (реален или пък измислен) спад или просто усещане за нещо такова? И ако е така, на какво го отдавате?
P.S. Не смятах да пиша за това, но двама души в рамките на една седмица ме попитаха какво мисля по въпроса и открих, че нямам точно мнение, та затова всичко което споделите ще е интересно, смятам и не само за мен ;)
Best Ripper:
Покрай новите технологии възникват и нови хобита - процесът на преструктуриране на хобитата е непрекъснат. Много хора се измързеляват и преминават на виртуалните варианти на хобитата - предпочитат да си карат влакове на компютърен симулатор, отколкото на реален модел /излиза и доста по-евтино/. За други пък - с виртуалното не бива да се прекалява и се стремят да имат връзка с действителността. За умиране на хобито може да се говори, когато големите производители почнат да затварят врати. Не става въпрос за купуване на една фирма от друга, някакви съмнителни "фалити" /при които фирмата продължава да работи и да пуска нови модели/ и прочие "бизнес хватки", а постепенно свиване на производството и масово изчезване на фирми и търговски марки. Тук стойностите на годишния оборот на фирмата дават някаква представа, но не и напълно реално. Най-реално би било да се разбере какво е нивото на продавани модели за последните няколко години /брой продадени модели всяка година/, но това си е търговска тайна на всяка фирма и едва ли някой ще успее да се докопа до тези данни. Според мен не се наблюдава замиране.
jopeto:
Ами мисля, че просто младото поколение не се интересува от подобни неща. Това може да се види с просто око, на някоя сбирка. Средната възръст на моделистите е над 30 години. Това определено не са млади хора. Тези, които го коментират по сайтовете, може би имат предвид, че някога целевата на група на този сегмент, вече не са деца и юнуши, а чички на средна възръст. Преди две десетилетия и малко, нямаше дете без комплект с евтин влак, но да не забравяме, и че това си е сегмента "забавни играчки" Сега това е прерастнало "Хоби модели". Някогашните прости пласмасаови играчки, сега изизскват прецизни матрици, сложни и прецизна финна механика, микро електроника, ефекти, както и доста сериозно събиране на история за конкретните модели. Всички виждаме как скачате, когато фирмите объркат една буквичка при печата. Това всичко струва пари. Детското влакче играчка, вече се е превърнало в скъп хоби модел, и един ученик или дете не може просто да си го купи, ей така. Но един зрял човек на средна възръст, който го е възприел, като страс ще отдели пари за да си купи прецизен модел. Обаче да не забравяме, че всички ние малко позастаряли сме възприели тази страст през детските си години. И тук може би се къса връзката. Липсата на приемственост в бъдеще ще намали сериозно хората, които се интересуват от това хоби. В момента ако искаш да постигнеш нещо прилично за начало в хобито ти трябват минимум 1000 лева, това за болшинството семейства е непосилно. Родителите предпочитат да купят на дете си един таблет и всичко да приключи до там. Пък то да си пука на него каквото му е кеф. Както вика Професор Вучков: "О времена, О нрави!" Иначе лично за мен като си наблюдавам колекцията, цените на скъпите модели, доста са паднали и българските моделисти, може да се радваме на доста от доскоро недостъпни неща. Но и да не забравяме, че ние гледаме на нещата под друг ъгъл, за това кое е скъпо и кое е евтино.
nik:
Жорко какви чичковци на средна възраст 40+ или 50+ става въпрос аз съм на почити 40 всички мъже си остават деца само цената на играчките се променя.Аз лично си постигнах няколко мечти в рамките на 3 години живях в USA видях Maimi и други защитени територий и индиянски вождове купих си любимата кола вдигнах и мощноста два пъти направих макет който не довърших и сега го развалям защото искам по голям например 10 на 3 метра това ли са чичковци на средна възраст ми децата няма пари защото няма възможност да се развиват в западаща страна като България старна на цигани и турци.Познавам се със доста Германци от който си пазарувам модели който продавам тук в БГ на цени който граничат със подарък за тяхните стандарти и те не разбират защо се сърдят хората ,че това е счупено ли нещо не им харесва след като струва 30 минути работа според тяхния стандрт.Хобито не умира просто ние сме много бедни за такива хобита това не е риба лов или нещо по евтинко останха много малко истински платежоспособно съграждани да подържат ниво за такъв вид хоби.Аз лично съм инвестирал за развитие на макет 10 000 евро за 35 дигитални лока и 500 вагона 100 метра релсов път който ще увелича до 200+ колко могат да се похвалят със същите постижения.
Величко:
Надали някой може категорично да отговори на такъв въпрос тук! Ако умира хобито, то и футболът е умрял, ама като видиш представянето на Торес говори за друго. Най-близко до истината са производителите и търговците, те могат да дадат някакъв наклон на въпроса!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия