Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
БДЖ 07-хх от Revell BR 131/231
pach:
Митко, Иван е прав - на вкус и цвят , всеки сам си харесва.
Нашите "Седмаци" винаги са били с най-тъмната почти вишнева боя. Която ставаше още по тъмна с времето.
Бих ти препоръчал най-дясната проба от представената снимка. Там са именно тъмните нюанси! Но пробата която си наложил за снимката над шеста серия, ми припомни именно за "тъмното" червено на "Седмаците". Бяха по-тъмни дори от "дядо Ганц" (51-ва серия) или в краен случай като него. Така че имаш два избора - на цвят еднакъв с 6-та серия или еднакъв с 51-ва серия!
Ти имаш окончателното решение!
И да не ти пука - хейта вече ни е национален спорт,
който тук отдавна премина от мода!
Ако някои "има претенции" за достоверност и т.н. знае как да го покаже тук - като фактологически и снимков материал, или най-добре в жив разговор, да се гледате в очите - тогава няма грешно разбиране към изказаното по адрес на модела и въобще предмета на разговора!
:hi: :yes: :)
ПП. Мрежата е пълна със стари цветни снимки на локомотивите от "Луганск". Дори да не са на българските, ще ти дадат идеална представа за номера по "Ралица" ползвана от украинците.
ПП2. Прощавай, рядко имам време за тук и сега видях, втория пост с вече избраната боя. Мисля , че точно това имах предвид! Шаренко казваш - ами така си беше в БДЖ!
Успех нататък!
mitko0888:
месец юли - освен летните занимания, малко боя. Даже и аз си я харесах:
След това започна борбата с табелките. НЕ СИ ПРАВЕТЕ жълти табелки ако искате бели надписи! Моите ги купувах преди няколко години, и са жълти. Та и белият метал не е бял (на Дядо Ганц са такива), ама с жълтото борбата беше на косъм, но след няколко опита - грунд, бои, търкане, миене, грунд, бои и т.н. Накрая стигнах до нещо което приемам че мога да сложа:
И за капак - от оригиналните ваденки имаше доста надписи, които ми вършат работа:
Цветът както се вижда зависи от фотоапарата и от фотографа ...
Следва може би един лек мат лак след два-три дни, малко интериор в кабините, светлини (предните бели са готови), стъклата (и те са готови) и пускане в действие!
IvanC:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=4690.msg125332#msg125332 date=1722353320 ---. . .
След това започна борбата с табелките. НЕ СИ ПРАВЕТЕ жълти табелки ако искате бели надписи! Моите ги купувах преди няколко години, и са жълти. Та и белият метал не е бял (на Дядо Ганц са такива), ама с жълтото борбата беше на косъм, ...
. . .
--- Край на цитат ---
Митко,
Не схванах за какви жълти табелки става дума. Би ли пояснил?
Иван
mitko0888:
На БДЖ 51 табелките бяха от бял метал.
Там боядисвах само фона, а буквите след това излъсквах за да останат бели. Както се прави и с фабричните табелки на Роко в някои локомотиви.
Тук табелки бяха от жълт метал. Може би са от месинг, или някаква мед с още нещо. Самият метал е доста жълт, и тъмнее с времето.
Трябваше да се боядисат и буквите в бяло, и фона в каквото трябва - червено или сиво.
pach:
Доколкото си спомням, номерните табелки в БДЖ почти до 1987 г. ги правеха от месинг и съответно числата и буквите си бяхя лъснати до блясък в жълто (месинг). После взеха да ги правят от алуминий, щото месинговите ги откраднаха циганите и колекционерите. Сега май ги мацат направо с шаблони и боя!(?) :scratch_ones_head:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия