Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Състаряване на модели
mitko0888:
И този си го бива:
Като стана на въпрос: едно време (във предишната версия на форума) имаше една галерия по въпроса. Дали може пак да я погледаме?
Best Ripper:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=48.msg65144#msg65144 date=1316353913 ---
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=48.msg65143#msg65143 date=1316352981 ---.... Въпросът ми е КАКЪВ е процентът на моделистите /макетисти, колекционери/, които се занимавам със състаряване на модели? Според мен е не повече от 5 /пет/ процента... :drinks:
--- Край на цитат ---
Наистина доста малко го могат (състаряването да, иначе всички сме майстори). Но пък добре състарен модел определено изглежда добре - и на снимки, и на живо.
--- Край на цитат ---
Не смятам, че всички "сме майстори". Дори и тия, които състаряват /било добре, било зле/, са съвсем малък брой тук във форума. Лично аз не смятам да се правя на такъв майстор. За дребни корекции - може и да се пробвам, но в никакъв случай няма да си губя времето да мажа цели модели, да лепя спец ваденки /декали/, да преправям администрации и т.н. Най-малкото, защото първата ми цел е изграждането на работещ и завършен макет... :drinks:
KRAKOMOBILA:
Best Ripper - процента е малък защото това е адски трудоемко и по-лесно ще омацаш и оцапаш модела от колкото да го състариш като хората - и е нормално след като един човек не е способен или няма финансовата възможност да пробва да си изцапа модела - да го остави във заводски вид - всички мой модели са в заводски вид, но с удоволствие бих ги състарил ако бях сигурен, че няма да ги съсипя - в което не съм - и за това не ги закачам. Подозирам, че много хора са против истинският реализъм именно защото ги е страх да не се получат някакви грешки/гафове по макета/модела - които ще налагат коригиране или дори повторно закупуване на модела - докато когато си твърдиш "е няма нужда от толкова реализъм" можеш да правиш адски много компромиси по моделите и макетите, но според мен лично (мое си мнение) - това превръща хобито ни от моделизъм - в чиста проба детски играчки. :)
pach:
Принципно, умереното състаряване придава автентичност както на модела,
така и на околната инфраструктура. Струва ми се, че всеки който е направил
железопътно трасе, се оказва, че едно от нещата които счита за задължителни е
да си направи (на съответните повърхности) релсите кафяви...тоест "ръждясали"!
И тук както при останалата част от моделирането, всичко трябва да се прави със
сърце и...най-вече с ум. Имаме подобни опити (както ги знаем) и в нашия форум,
но все още има какво да се научи и покаже.
Преди всичко трябва да си и много наблюдателно-аналитичен,щото
в противен случай се получава някакъв абсурд.
ПРимер ли...ами има едни дървени перила на стрелочен пост,
които освен, че са адски дебели (имитират перила изработени от греди-мертеци),
са "състарени" и чрез ..."ръжда"(?). За пръв път видях дърво да ръждясва!!! :lol:
Тоест моделиста е искал да покаже нещо, но дори не се е съобразил с материала...
Та така...
;D
jopeto:
Състаряването е върхът в това хоби, а понеже на мен ми е доста трудно да си купувам нови, модели това ми отваря вратите да си актуализирам старите неща и да им давам нов живот. Следващото ниво е да си преработваш от серийни в реално изглеждащи модели, каквито не се предлагат. И на края, тоя сайт, дето съм посочил, се виждат стархотни модели, които са баузац. Това дава евтина възможност, човек да си направи един изключителен влак от хопери, например.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия