Автор Тема: Състаряване на модели  (Прочетена 66944 пъти)

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Re:Състаряване на модели
« Отговор #120 -: 02 Февруари 2012, 18:18:30 »
Бялото го ма'ах с четка и гъста акварелна боя, хубава за рисуване, не от тия детските от махленските книжарници. Като изсъхна тухлите ги изтривах направо с пръсти и остана само във фугите. Въглищата ще ги оправя обещавам.

nilfe

• Trade Count: (75)
  • Hero Member
  • Публикации: 955
  • Рейтинг: 15
  • H0 Епоха 1, 2, K.P.E.V. DRG - ВАРНА
« Отговор #121 -: 02 Февруари 2012, 18:56:03 »
Страхотно изглежда, справил си се много добре.  :good: :good: :good:

widowmaker

• Гост
« Отговор #122 -: 02 Февруари 2012, 23:15:41 »
Цитат на: gzo link=topic=48.msg72332#msg72332 date=1328197276
Ясно !
Белите фуги може да ги направиш с леко по-гъста боя, а после при забърсването да ползваш мокър парцал опнат върху гладка повърхност. Идеята е мокрото да измие зацапването от изпъкланите части, а се налага да е опнато за да не може парцала да е мек и да се навира във фугите и да вади от там боята. Поне аз така работя и ми се получава.

За целта не се ползва боя, а специална бяла акрилна патина, имам такава, но не съм си играл, за това питах.

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #123 -: 02 Февруари 2012, 23:56:18 »
Гледах едно видео на Аухаген, където едно момче показва техниката на боядисване на фугите. Наистина използва бяла акрилна боя, много силно разредена с вода и с няколко капки течен сапун. С така приготвената боя с четката просто допира до тухлената стена и боята буквално сама се разлива във фугите. На филма изглежда много просто, но аз не съм го пробвал. Между другото това ДВД се продаваше заедно с каталога на Аухаген и вътре имаше и други показни като полагане на релси, полагане на баласт, полагане на треви и храсти и други такива приятни за гледане неща.

gzo

• Гост
« Отговор #124 -: 03 Февруари 2012, 00:42:59 »

Цитат на: Сaprycorn link=topic=48.msg72382#msg72382 date=1328219778
Гледах едно видео на Аухаген, където едно момче показва техниката на боядисване на фугите. Наистина използва бяла акрилна боя, много силно разредена с вода и с няколко капки течен сапун. С така приготвената боя с четката просто допира до тухлената стена и боята буквално сама се разлива във фугите. На филма изглежда много просто, но аз не съм го пробвал........

Да, и това съм пробвал и наистина е лесно. Но в моя случай зида беше сив (от грунта който ползвах за основа) и когато ползвах разводнен акрил то след изсъхването прозираше (поради ниската му концентрация) и се налагаше да повторя за да може бялото да стане ярко и да контрсатира. Иначе се губи, та затова предложих направо варианта с гъст акрил.

Цитат на: widowmaker link=topic=48.msg72377#msg72377 date=1328217341
За целта не се ползва боя, а специална бяла акрилна патина, имам такава, но не съм си играл, за това питах.
Техники много ! Аз просто споделих моя опит, който ползам също и за потъмняване на фуги с което засилвам чувството за релеф.
Таз снимка я бях качил в друга тема, но става и за тук. От този зид първите 2 реда не съм фугирал защото са под земята и добре личи ефекта от техниката с гъст акрил от третия ред нагоре.

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #125 -: 03 Февруари 2012, 01:52:22 »
Аз нямам кой знае какъв опит в състаряването, но ще споделя накратко моята технология. Когато става дума за фуги, пръскам боята с аерографа, и веднага търкам с парцалче напоено с разредител. Така на практика почиствам боята от изпъкналата повърхност и тя остава само във фугите. Ето как изглежда:

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #126 -: 03 Февруари 2012, 08:13:13 »
Не знам какво ги зачесахте тези фуги! Според мен фугите са: на тухлената стена, на оградата, на каменния зид, на будката. И четирите според мен са ПЕРФЕКТНИ и не трябва да се пипат, нито да им се търсят кусури. Дори и на голямо увеличение на снимките не им намирам нещо, което да разваля цялостната визия. Макар и да не съм боядисъл нито една жп сграда, от повече от 10 години мацам с над 20 четчици (от пет нули до няколко единици) и с поне 60 различни цвята и вида моделни бои, и определено мнението ми е че цялостната постройка е напълно реалистична. Естествено посочените от вас технологии е доказано че работят, но всеки моделист си избира и се усъвършенства в неговата си технология. Едва ли zazo е стигнал от "раз" до това как да си направи фугите, и би трябвало да го поздравим за резултата.

Въглищата наистина изискват преработка, не защото не са хубави, а защото не са ТОЛКОВА реални, колкото и останалите части. Мисля че тук само боя няма да свърши нужната работа. Предлагам на zazo да пробва да поръси с въглища (виждал съм ги някъде в мащаб), като преди това намаца с Ц200 - Ц400 сегашната фигура. След изсъхването ако трябва да ги "състари", със суха четка, с два - три вида черно - мат и сатен, с различни нюанси на черното (има и coal), че и с няколко "чернилки" - например на MIG или подобни, за да придаде и необходимите отблясъци на отчупени парчета. Естествено ще бъде голям плюс и самата снимка да се направи в подходящо обкръжение - основа, фон, състарени релси и т.н. - това значително подобрява общата представа за иначе чудесния резултат.

Още един път - поздравления и от мен.  :hi: :ok:

« Последна редакция: 03 Февруари 2012, 08:48:15 от mitko0888 »

mgirginov

• КЖМ - България
  • Trade Count: (34)
  • Hero Member
  • Публикации: 1933
  • Рейтинг: 192
  • N Länderbahnen I еп. София
« Отговор #127 -: 03 Февруари 2012, 08:31:05 »
Браво Коле! :hi: :clapping:

widowmaker

• Гост
« Отговор #128 -: 03 Февруари 2012, 08:46:19 »
Истински въглища всякакви рамери се продават из нета.
Пичовете от www.kotol.de имат даже и брикети.

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #129 -: 03 Февруари 2012, 10:12:26 »
Принципно качествените въглища, които се ползват по локомотивите, са лъскави. Прясно добитите са лъскави. Ако се потъркалят из мръсотията на склада, из разни "безотговорни" места, тогава полепват с прах /собствена и външна/ и помътняват. В случая не говоря за БГ и ГДР рИализъма, когато са хвърляли всякакви свинщини и боклуци в котлите на локомотивите от малоумни комунистически икономии. У нас дори са ползвали и лигнитни въглища, които и без това е трудно да бъдат наречени изобщо "въглища". Така че ако Зазо пресъздава Германия преди войната /та дори и България по това време/, кюмюрът си е бил точно такъв. Да напомня само, че у нас са внасяни специално качествени "кардифски" въглища точно за локомотивите от БДЖ. Според мен творението на Зазо е съвсем добре и няма нужда повече да се пипа.  :drinks:

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Публикации: 468
  • Рейтинг: 57
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
« Отговор #130 -: 03 Февруари 2012, 12:28:17 »
Според мен си е много добре точно с такива лъскави въглища. Те имат най голяма енергийна стойност и са идеални. Дори може още по-лъскави да бъдат.  Произведението на Зазо си е перфектно и показва битумни или черни въглища. Само да поясня лъскавината на въглищата зависи от типа на въглищата. Антрацидните въглища са лъскави та почти лачени те са със най високо съдържание на въглерод. Черните или битумни въглища също са лъскави до матови, следват кафявите въглища (който се явяват тип лигнитни, но с по-високо съдържание на въглерод) и най скапаните са лигнитните в който дори се срещат парчета дървесина или листа, имат ниска калоричност и съдържат голям процент влага и отделят много пепел.

Отностно макетирането може да се има предвид употребата на различните типове въглища в индустрията. За такова депо за зареждане с въглища е по-добре да се ползват лъскави, а примерно за индустриална зона с металургичен комбинат и/или ел. централа да се ползват матови. Макар че всичко това зависи от залежите в различните географски райони. Така че някъде са карали локомотиви с лъскави въглища, на други места с матови на трети с каквото са имали както каза БестРипъра.

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #131 -: 05 Февруари 2012, 21:06:46 »
Втори опит. Този път с едни вагончета на Пико. Имам бая от тях, та това е един вид тест за състаряване по бързата процедура. Приемам акъл всякакъв.

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #132 -: 05 Февруари 2012, 21:16:38 »
Изкефих се! :clapping:
Номер 1 си!!! :hi:

nilfe

• Trade Count: (75)
  • Hero Member
  • Публикации: 955
  • Рейтинг: 15
  • H0 Епоха 1, 2, K.P.E.V. DRG - ВАРНА
« Отговор #133 -: 05 Февруари 2012, 22:27:04 »
Много добре си се справил, но това зеленикавото по шасито и ходовата част не ми изглежда много реално. Според мен би трябвало да е ръждиво черно от ръжда и кюмюр. Така, както си го направил създава илюзията за патина на цветен метал. Иначе като цяло е много добре, особенно коша. Между другото, какви бои ползваш, накакъв патинен сет...  :good:

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #134 -: 05 Февруари 2012, 22:51:02 »
Нил, зеленишкавото всъщност е охра, но ти благодаря, защото и на мен не ми изглеждаше съвсем както трябва, но след като ти е няколко часа пред очите му свикваш и ти изглежда добре.

След доста четене и опити се спрях на акварелни бои. Преди това пробвах разни патини, сухи пастели и разни друг технологии които хората описват в интернет, но с водните бои ми е най-удобно, а и засега най-добре ми се получава. Единствено е необходимо боите да са по-качествени, да са по-мазнички, за да може да обазуват по-гъста смес с водата. След това с различни четки нанасям и търкам или директно с пръсти или с твърда четка за маслени бои, дори и с четка за зъби. Основно преимущество на водните бои според мен е че прозореца за работа е доста голям, винаги може да коригираш и резултата е напълно обратим (мият се с вода). Друг голям плюс е че се смесват лесно и на практика можеш да получиш всеки цвят който ти хрумне. Другото е че като изсъхнат стоят много матово, а всичко друго което пробвах имаше известен блясък и ми изглеждаше неестествено. Предполагам, че и известен опит в рисуването, който имам наклони везните в тая посока. Като правя следващия вагон ще се напъна да снимам целия процес.