Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Състаряване на модели

<< < (27/37) > >>

BaHkaTa:
Според мен си е много добре точно с такива лъскави въглища. Те имат най голяма енергийна стойност и са идеални. Дори може още по-лъскави да бъдат.  Произведението на Зазо си е перфектно и показва битумни или черни въглища. Само да поясня лъскавината на въглищата зависи от типа на въглищата. Антрацидните въглища са лъскави та почти лачени те са със най високо съдържание на въглерод. Черните или битумни въглища също са лъскави до матови, следват кафявите въглища (който се явяват тип лигнитни, но с по-високо съдържание на въглерод) и най скапаните са лигнитните в който дори се срещат парчета дървесина или листа, имат ниска калоричност и съдържат голям процент влага и отделят много пепел.

Отностно макетирането може да се има предвид употребата на различните типове въглища в индустрията. За такова депо за зареждане с въглища е по-добре да се ползват лъскави, а примерно за индустриална зона с металургичен комбинат и/или ел. централа да се ползват матови. Макар че всичко това зависи от залежите в различните географски райони. Така че някъде са карали локомотиви с лъскави въглища, на други места с матови на трети с каквото са имали както каза БестРипъра.

zazo:
Втори опит. Този път с едни вагончета на Пико. Имам бая от тях, та това е един вид тест за състаряване по бързата процедура. Приемам акъл всякакъв.

gregary:
Изкефих се! :clapping:
Номер 1 си!!! :hi:

nilfe:
Много добре си се справил, но това зеленикавото по шасито и ходовата част не ми изглежда много реално. Според мен би трябвало да е ръждиво черно от ръжда и кюмюр. Така, както си го направил създава илюзията за патина на цветен метал. Иначе като цяло е много добре, особенно коша. Между другото, какви бои ползваш, накакъв патинен сет...  :good:

zazo:
Нил, зеленишкавото всъщност е охра, но ти благодаря, защото и на мен не ми изглеждаше съвсем както трябва, но след като ти е няколко часа пред очите му свикваш и ти изглежда добре.

След доста четене и опити се спрях на акварелни бои. Преди това пробвах разни патини, сухи пастели и разни друг технологии които хората описват в интернет, но с водните бои ми е най-удобно, а и засега най-добре ми се получава. Единствено е необходимо боите да са по-качествени, да са по-мазнички, за да може да обазуват по-гъста смес с водата. След това с различни четки нанасям и търкам или директно с пръсти или с твърда четка за маслени бои, дори и с четка за зъби. Основно преимущество на водните бои според мен е че прозореца за работа е доста голям, винаги може да коригираш и резултата е напълно обратим (мият се с вода). Друг голям плюс е че се смесват лесно и на практика можеш да получиш всеки цвят който ти хрумне. Другото е че като изсъхнат стоят много матово, а всичко друго което пробвах имаше известен блясък и ми изглеждаше неестествено. Предполагам, че и известен опит в рисуването, който имам наклони везните в тая посока. Като правя следващия вагон ще се напъна да снимам целия процес.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия