Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Състаряване на модели
Сaprycorn:
Аз нямам кой знае какъв опит в състаряването, но ще споделя накратко моята технология. Когато става дума за фуги, пръскам боята с аерографа, и веднага търкам с парцалче напоено с разредител. Така на практика почиствам боята от изпъкналата повърхност и тя остава само във фугите. Ето как изглежда:
mitko0888:
Не знам какво ги зачесахте тези фуги! Според мен фугите са: на тухлената стена, на оградата, на каменния зид, на будката. И четирите според мен са ПЕРФЕКТНИ и не трябва да се пипат, нито да им се търсят кусури. Дори и на голямо увеличение на снимките не им намирам нещо, което да разваля цялостната визия. Макар и да не съм боядисъл нито една жп сграда, от повече от 10 години мацам с над 20 четчици (от пет нули до няколко единици) и с поне 60 различни цвята и вида моделни бои, и определено мнението ми е че цялостната постройка е напълно реалистична. Естествено посочените от вас технологии е доказано че работят, но всеки моделист си избира и се усъвършенства в неговата си технология. Едва ли zazo е стигнал от "раз" до това как да си направи фугите, и би трябвало да го поздравим за резултата.
Въглищата наистина изискват преработка, не защото не са хубави, а защото не са ТОЛКОВА реални, колкото и останалите части. Мисля че тук само боя няма да свърши нужната работа. Предлагам на zazo да пробва да поръси с въглища (виждал съм ги някъде в мащаб), като преди това намаца с Ц200 - Ц400 сегашната фигура. След изсъхването ако трябва да ги "състари", със суха четка, с два - три вида черно - мат и сатен, с различни нюанси на черното (има и coal), че и с няколко "чернилки" - например на MIG или подобни, за да придаде и необходимите отблясъци на отчупени парчета. Естествено ще бъде голям плюс и самата снимка да се направи в подходящо обкръжение - основа, фон, състарени релси и т.н. - това значително подобрява общата представа за иначе чудесния резултат.
Още един път - поздравления и от мен. :hi: :ok:
mgirginov:
Браво Коле! :hi: :clapping:
widowmaker:
Истински въглища всякакви рамери се продават из нета.
Пичовете от www.kotol.de имат даже и брикети.
Best Ripper:
Принципно качествените въглища, които се ползват по локомотивите, са лъскави. Прясно добитите са лъскави. Ако се потъркалят из мръсотията на склада, из разни "безотговорни" места, тогава полепват с прах /собствена и външна/ и помътняват. В случая не говоря за БГ и ГДР рИализъма, когато са хвърляли всякакви свинщини и боклуци в котлите на локомотивите от малоумни комунистически икономии. У нас дори са ползвали и лигнитни въглища, които и без това е трудно да бъдат наречени изобщо "въглища". Така че ако Зазо пресъздава Германия преди войната /та дори и България по това време/, кюмюрът си е бил точно такъв. Да напомня само, че у нас са внасяни специално качествени "кардифски" въглища точно за локомотивите от БДЖ. Според мен творението на Зазо е съвсем добре и няма нужда повече да се пипа. :drinks:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия