Лично аз също бих се колебал коя система да избера, дали по "скоростната сигнализация", или "сигнализация по БДЖ", от правилника на БДЖ съм се запознал и с 2-те в детайли.
Първата е проста за направа - само с 3 или 4 фара. "Скоростното" в тази сигнализация е горното и долно жълто в нея. Горното жълто показва че влизаш в свободен участък, но следващият е зает и там свети червено. Долното жълто показва че след светофара влизаш в отклонение от главния път и трябва да намалиш на 40 км/ч, т.е. това може да е само входен или изходен светофар. Проходните са с три фара - в междугарието отклонения няма и се слагат когато междугарието е разделено на няколко участъка. С 3 фара е и изходния светофар на главния коловоз. Тук понятието "предупредителен светофар" някак се е размило, понеже всеки светофар се явява предупредителен за следващия. В положение без движение входните и изходните винаги са червени, а проходните зелени дори цял ден да не мине нищо.
Сигнализацията по БДЖ е по-атрактивната и изглежда доста по-български с тия трапецовидни табели с много-много фарове по тях. Изходните са само с 2 фара, но входните са с 8 нормални. Предупредителните също са хитови - трапецовидни с 4 фара и показват положението на входния. Тук проходни НЯМА! А най-голямата атракция за мен са изходните на гари с няколко направления - при зелено, за всяко направление се пали и допълнителна зелен фар:
за главното направление - 1 зелено;
за първото второстепенно направление - 2 зелени;
за второто второстепенно направление - 3 зелени.
По линията за Драгоман имаше гара с такива светофари!
За гари в крива, където изходният не се вижда се слагат и повторителни на изходния с 1 зелен фар само.
Сам избери системата, но знай че дори самият Стоянчо така е проектирал и направил нещата на макета си, че спокойно вади от цоклите светофарите по едната система и веднага слага в тях по другата ... и те работят

Същото се получава и с 3-тата - най-старата система - семафорите!