Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макетът в HO на Станислав Георгиев

<< < (5/12) > >>

stivi1504:
Здравейте!

Съжалявам за моето прекъсване, но бях на спортен лагер, и се извинявам на тези, на които не съм отговорил, ако е имало запитвания
в темите ми.

Сега продължаваме с макета. Преди няколко дена реших да поработя малко върху него. Не съм направил нещо кой знае какво,
но както бях обещал, всяко развитие по макета ще го публикувам тук.
Новото нещо са оградите около полетата и къщичтката около тях.
Реших да няма ограда около цялата зона на полетата, а само частично. Смятам, ча така стана много симпатично, и въпреки
че има част без ограда, не седи грозно и празно.

Започваме снимките подред, както съм лепил оградата.
Оттук тръгнах първоначално.

И продължих натам.

Най-после успях да залепя и последната нива и направих оградата около нея.

Започнах да озеленявам около къщичката и нивата.
След като поставих оградата, реших да направя зеленина, пълзяща върху нея.

И тук е другият край на оградата.

https://www.flickr.com/photos/138976746@N08/

stivi1504:
Здравейте отново!

След дълга пауза, реших отново да се занимавам с макета. По случай пристигането на пиковския локомотив със звук (първият ми с озвучаване) BR 187, когото ще представя скоро, нещо ми прищракна на тема макет, и започнах.
И така реших да направя някои козметични промени в града, но и се позанимавах с пътя до него, за когото вече съм поменал в темата ми по-нагоре.
Почнал съм обновлението и бих казал, че доста добре се получава (без да прозвучи самонадеяно  :lol:). Все още не е довършено докрая, но има време, ще го довърша. Общо взето, всичко, което ще покажа в снимки и ще го разясня, ми отне коло 21 часа- 4 дена по 5-6часа. Доста се потрудих, но си заслужаваше. Хората са го казали и смятам, че всички трябва да сме на този принцип- хубавите неща стават бавно. Което си е абсолютно вярно.
Стига толкова приказки, да не ви отегчавам. Да продължавам по темата. :sarcastic: ;D
Понеже много хора четат форума, тази част с обновлението на града и слагането на пътя ще я обясня подробно, ще има много снимки, за да могат повечето, които не знаят как да направят нещо подобно, да покажа моя начин. Аз нямам много опит, но въпреки това ще споделя това, което научих през това време.
Ще разделя темата на няколко части:

1. Слагане на тротоар в града
   1.2 Слагане на трамвайни линии и паваж (за тротоар)
3. Подготовка за поставяне на асфалтов път и паваж
4. Поставяне на асфалтовият път и паветата.

Надявам се да мога да помогна, а който има въпроси към мен да пише.

stivi1504:
Първа тема - слагане на тротоар в града.

Такааа, започваме първата тема.
Първо да подготвим това, с което съм работил.
1. Лепило C-200
2. Плоска четка с големина, не по-малка от 11-ти размер.
3. Картон с дебелина от 0.5мм
4. Тротоари на фирма Auhagen, сериен номер 12 254
5. Паваж на фирма Auhagen , сериен номер 50105 5 (за този сериен номер не съм много убеден, но мисля, че е този)

1 стъпка- поставяне на тротоара

Фиксирайте много добре тротоара около къщите, ако се налага използвайте и линия, или нещо което ще ви помогне да сложите отделните елементи от тротоара точно. След това намажете, не много обилно, с C-200  и залепете.
Не забравяйте да използвате и картона. Той ви трябва, защото тротоарът е с дебелина 0.5мм, и ако не поставите и залепите картон там, където ще седят сградите, те ще са много нестабилни, но и ще са леко наклонени. След като тротоарът е залепен, поставете сградите и вижте къде трябва да има картон, и го залепете (процедурата с изрязването и фиксирането на картона може и да бъде направена преди залепването на тротоара.)

(Съвет: Можете да не слагате тротоар навсякъде. Както виждате на тази снимка, оставил съм празно място, където ще сложа храст, или дърво за да е разнообразно.)

2 стъпка-поставяне на паваж около трамвайни линии

Тук е моментът, където трябва също да изрежете парче картон, върху когото ще лепите паважа.

Границата между направения паваж и картона.

Както казах и по-нагоре- не забравяйте допълнителни детайли. В моя случай тук ще има лампи пейки и цветенца.

А тука и с трамвайчето :lol:

(Следва продължение)

stivi1504:
Тема 1 (продължение)

И така продължаваме с града.
За тази част ви трябват същите материали, както горе.
Понеже аз имам парк зад сградите, не бях направил пътят от центъра към него. Както казах по-горе, тротоарът на Auhagen е с дебелина 0.5мм, но не можеше да достигне (като дължина) до парка, и затова допродължих тротоара с картона и паважа. Така даже стана много по-хубаво.
Мисълта ми тук и това, което искам да кажа на тези, които започват тепърва с това хоби, е да измислят най- различни начини и да имат и взимат най- различни идеи за нещото, което искат да направят. Не е нужно, както в случая при мен, да ползвам тротоара на Auhagen (който много трудно се оформя), а измислих свой, който е лесен за лепене и изрязване. Човек трябва първо да си представи нещата и после да измислят няколко начини да ги постига.
(Примерът за това, което казвам не е много добър, но се надявам да се разбере какво имам в предвид).

Сега да продължим с града.
Съвсем случайно ми хрумна да има нещо като тротоар, от който да започват всичките тротоари към църквата. И затова (от изреските на останалия паваж) направих това, което искам.

Той няма да остане така. По- натам ще покажа какво съм замислил да има тук. Ще има пейки, живи плетове около полукълбата на тротоара (за да не се вижда грозният картон), дървета и т.н.
Не само това, но от него ще започва пешеходна пътека, която ще отива да фонтан в центъра на кръговото (ще има част и за него)

Както казах, трябва да има разнообразие. Затова купих и пазар, след като не знаех какво да сложа от дясната страна на града. И, разглеждайки продуктите на Auhagen, ми попадна един пазар, който доста ми хареса. Става дума за този:

Вътре има много столчета, маси и детайли. Много се радвам, че си го взех.
Двете павилиончета имат отделни малки тротоарчета, както се вижда на картинката горе. Те са със същата дебелина, затова се наложи е те да бъдат "обградени" с картон, което не е задължително, но на мен ми по харесва, а и няма непрекъснато да се местят.
След като начертах къде ще бъдат върху картона, изрязах дупчиците преди да го залепвам, защото на мен ми по трудно после да режа с макетно ножче.

И ето ги малките тротоарчета, поставени на мястото си.

И крайният резултат

stivi1504:
Съжалявам, но когато си разгледах снимките, видях, че трябва малко да продължа 1 тема.

Забравих да спомена за две неща, които естествено ми дойдоха случайно.
Първо искам да ви покажа какво замислих да има пред кметството.
След много мислене какво да направя, се сетих, че може да има фонтан и доста зеленина. Затова се залових за работа.
Първата работа беше да избера фонтан. И така се спрях отново Auhagen, сериен номер 42612.
После реших около него да има цветя и дървета, които по принцип щяха да бъдат там.
И оттук се започна с правенето на центъра.

На тази снимка, където се виждат "завъртулки", ще бъдат покрити с цветя, а около тях ще има дървета.

И фонтанът:

А ето и как си го представям:

Продължавам с още едно нещо, което изпуснах- Мъничкият парк от дясната страна на църквата. Пак дошъл като идея случайно,
след като бях замислил там да има будка за вестници, но в последствие  я съчетах с парк.
За съжаление не успях да намеря кутията на будката и не мога да кажа кой сериен номер е тя.
Ето я и нея:

Ето и как направих пътеките за парка:

И как изглежда паркът с малко детайли:

И двата парка от птичи поглед:

(Не знам защо изглежда всичко толкова криво на снимката :haha:)

В парковете има още доста робота по доизкусуряване на детайли и слагането на зеленина, но това по-натам .;D ;D ;

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия