Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макетът в HO на Станислав Георгиев

<< < (6/12) > >>

stivi1504:
Тема 2-  подготовка за поставяне на асфалтов път и паваж.

Първо да започна с няколко думи.
Тази част ми се оказа много трудна. Не знам как повечето  правят своите пътища, но аз ще покажа моя.
За изграждането - отне ми доста време, понеже не бях правил такова нещо. В началото не знаех как да започна и му ударих на много мислене. Но ,в край на сметка, успях.
Реших да ползвам отново за основа картон, но само за главния път.
Самото разположение вече го бях предварително начертал, защото едно е да си го представяш, а друго- да е направено в действителност. ;D

За този етап съм използвал следните неща:
1. Лепило C-200
2. Плоска четка с големина, не по-малка от 11-ти размер.
3. Картон с дебелина от 0.5мм

И да започваме!
1. Първо, както казах по-горе, обмислете много добре къде и как ще е разположен пътят.
2. След като имате представата, начертайте пътя, дори и да не го имате (моят е купен).
3. За основа можете да използвате картон, който ще осигури по-добро залепване на пътя, поне при мен е така.
4. След като сте начертали пътя върху картона, изрежете и оформете отделните части от него.
5. За всяка отделна зона, както при мен кръгово, отбивки и т.н., селектирайте отделните части от картона за определеното място в зоната.
6. Залепете картона.

Сега всичко в снимки, като използвам същите стъпки.

1. Обмислете много добре къде и как ще е разположен пътят.
2. След като имате представата, начертайте пътя.

(Както казах, при мен има доста отбивки, както се вижда и на тези снимки. Това са отделните зони, за които съм отделил различните изрязани части от картона)

3. За основа можете да използвате картон, който ще осигури по-добро залепване на пътя, поне при мен е така.
4. След като сте начертали пътя върху картона, изрежете и оформете отделните части от него.
5. За всяка отделна зона, както при мен кръгово, отбивки и т.н., селектирайте отделните части от картона за определеното място в зоната.

(Картонът е изрязан, оформен по очертанията, селектирани са отделните части, готови за залепване на местата им)

6. Залепете картона.

stivi1504:
Тема 4 - поставяне на асфалтовия път и паветата.

За тази част от израждането са ви нужни
1. NOCH 60700
2. NOCH 60707
3. Паваж на фирма Auhagen , сериен номер 50105 5 (за този сериен номер не съм много убеден, но мисля, че е този)

След като картонът е изсъхнал,залепете  асфалтът. Тази част от изграждането е изключително важно!

Бележка: За паважа не съм използвал картон, понеже около сградите трябва да има тротоар. А ако бях сложил два картона под сградите, защото паветата щяха да са по-високо,
 щяха да станат много нависоко.

Отново ще представя изграждането в стъпки.

1. Изрежете много внимателно частите за пътя (най добре измерете разстоянията с линия, за да сте сигурни за дължината).
2. След като ги изрежете, отделете отделните части за определената зона, както картона в предишната тема.
3. Уверени, че всичко си пасва на мястото, където ще се залепи, започнете слагането на пътя върху картона.
4. Асфалтовите пътища, чийто номера споменах по-горе, са със залепващо фолио отдолу, затова за нужните материали не съм споменал лепило C-200.

Сега всичко в снимки, като използвам същите стъпки.

Бележка: За отделните етапи ще използвам паважа, въпреки че не съм слагал картон под него.

1. Изрежете много внимателно частите за пътя.
2. След като ги изрежете, отделете отделните части за определената зона, както картона в предишната тема.
Всичко трябва да пасва до милиметър.  :yes:;D

3. Уверени, че всичко си пасва на мястото, където ще се залепи, започнете слагането на пътя върху картона.

(Следва продължение)

stivi1504:
Тема 4 -продължение

И така, вече достигнахме до последната фаза от направата на пътя. Много се надявам да съм помогнал на някои хора, които тепърва си правят макет.
Не смятам, че съм говорил празни приказки, защото други хобисти може да са на друго мнение, но аз писах това, което аз вече имам като някакъв
опит в сферата на макетирането. Това, което правя е с много любов, и всеки, който се захваща с нещо такова, трябва да притежава това чувство,
за да постигне резултати. Това хоби не е само пилеене на пари, а едно удоволствие, което остава за цял живот. Никога не е късно да се започне
нещо толкова грандиозно, което по някакъв начин те отличава от другите, които после ще си кажат- да той го е направил, той е страхотен.
Това е другата страна на любовта- даваш я за това, което правиш, за да стане прекрасно. Това чувство никой не може да ти го даде- ти сам трябва
да го притежаваш, за да ти помага, а тази помощ е жизнено важна! Така че, правете всичко с едната прекрасна сила- любовта, а след това и амбицията
и труда, без които отново нищо не би се постигнало. Надявам се всички да са съгласни с това, защото със сигурност всички сме го изпитвали.

Сега стига с тези мои мисли и да продължа по темата.
Ще покажа снимки, на които ще видите как вече съм направил пътя и всичко по темата, като цяло.

Преди асфалтът да е сложен:

И след като е сложен:

Както бях обещал в по-горните теми- ето го и прелеза, вече с направения път:

Продължаваме към кръговото:

Както бях казал-  в средата ще има пейки, дървета и фонтан (в средата още нищо не е пипано, но го наредих само да ви покажа
как искам да изглежда)

Ето ги и трамвайните линии, с които брах много ядове, но поне сана:

И един общ изглед:

Благодаря за вниманието!

stivi1504:
Забравих да направя едно сравнение между преди и сега.

Преди:

Сега:

Преди:

Сега:

Преди:

Сега:

Преди:

Сега:

Преди:

Сега:

stivi1504:
Малко снимки и от днес.
Както казах, всичко трябва да се развива- точно това, което става с града.
След много мислене, реших и града да свети. Благодарение на Адриан, аз се сдобих със много хубави светещи лампи.
Изглеждат просто страхотно в града, иначе седеше малко празен. но трябва да ги свържа, за да могат да светят, ама
това по-натам. И без това има толкова много работа по градчето. ;D ;D

Сега няколко снимки.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия