Здравейте! Като всеки моделист реших, че е крайно време да пристъпя към създаване на трасе. Установих, че изграждането на релсовата фигура е може би най-важната част от създаването на макет. Разработих различни варианти /за островен макет, за модулен макет, съответно със затворено и отворено коловозно развитие/ като в хода на работа възникнаха проблеми. Първият - това е избраният от мен мащаб - Н0. Избрах този мащаб, защото предлага най-много подвижен състав на предпочитаната от мен жп администрация - БДЖ, а и детайлът е мн. добър. Но дотук с плюсовете. Оказа се, че дължината на една композиция в посочения мащаб, включваща локомотив и 3 /четириосни/ пътнически вагона е приблизително 1,15 м., а при 4 такива вагона - 1,45 м.! Съответно дължината на разменните коловози достига внушителните 1,55 / 1,85 м.

От тук и вторият проблем - големината на помещението, с което разполагам - 3,7 м. х 2,60 м., ще се окаже недостатъчна за осъществяването на идеите, които имах. На практика това означава само гарови коловози с къси междугарови участъци.
Та в тази връзка, ще се радвам да ми дадете всякакви съвети с какъв тип макет да се захвана /модулен или островен/, как да го разположа, с какъв тип коловозно развитие /отворено, затворено, смесено/, съобразно размерите на помещението, с което разполагам, както и примерни схеми за това.