Преди време бях попадал на лични каталози на колекции на двама немци, ама не ги помня кои точно бяха. Спомням си само, че единият го беше направил в Excel-ска таблица - пригодена според неговите виждания и нужди, а другият го беше дал в pdf формат, но не знам дали е работил директно в тоя формат или е ползвал нещо друго. Не съм срещнал случайно някаква подобна програма/каталог.
Според мен идеята хич не е зле - все пак повечето нормални хора не сънуват денонощно розови влакчета и не викат "пуф-паф-пуф-паф" с мощно свършващо "ту-туууууууттт", докато правят секс...

Малцина помнят кога и къде са купили нещата си, още по-малко пък помнят какво се е случвало с тях... Само че не знам дали си заслужава да се пише специална програма за това или да не се пригоди нещо съществуващо. Иначе според мен може да се направи нещо елементарно, без шарении, чисто практично. Много добре ще е да има възможност за добавяне на снимки, сканирани копия и възможност за ръчно добавяне на всякакъв текст. Твърде голям брой хора се отнасят небрежно към тази фина техника - захвърлят или губят заводските кутии и книжки, в които има много важна информация - номера на резервни части, начин на разглобяване на моделите, смяна на основните консумативни части, места и периодичност на смазване и почистване на модела и пр., в резултат на което моделите ги карат варварски до пълен отказ или непоправима повреда. Та затова е добре да може да се записват и описват ремонтите и периодичните обслужвания /както при колите/ - според мен това е изключително важно за доброто им състояние и дългогодишно безаварийно използване...

P.S. Мисля, че единият немец беше тоз тука:
http://ulrich-weber1.magix.net , ама нещо е променил по сайта си и не откривам каталога му...