Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За снимките и авторските права
Petko Ivanov:
Снимка на 01.05 в ebay:
http://www.ebay.com/itm/224-Foto-BDZ-Bulgaria-Dampflok-01-05-um-1963/192067316639?_trksid=p2047675.c100009.m1982&_trkparms=aid%3D888007%26algo%3DDISC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D40791%26meid%3D01e178a438e140e8bdfdecfb5ae164ce%26pid%3D100009%26rk%3D1%26rkt%3D1%26sd%3D381906820478
pach:
Сашо е съвсем точен, както винаги!
Бил съм свидетел на претенции за собственост и дори
авторство ( две различни неща за специалистите) към много от известните ни снимки...Които вече в условията на съвремнната дигитализация, ги намираме всъщност в първоизточника, било то такива масови картички или текущи издания от тогавашното време.
А имаше един "автор" на около 50-60 години, който претендираше за снимка, която де факто е направена преди той да се е родил!!! ;D ....накрая се оказа, че не е единствения собственик, защото си беше направил хартиено копие от ретуширана фотография на сп. Железопътен плеглед ( или нещо подобно). :spiteful:
За това в " белите" хобистки среди е прието за коректно, както. уточни Сашо, до се публикуват снимките, с посочване на източника и евентуално неговата сбирка, а не авторство (често изтекло с десетилетие) или собственост (често множествено както е при картичките).
Впрочем по този начин веднага се прехвърлят евентуални претенции от такова естество, към първоизточника публикувал
конкретна снимка в интернет средата. Бил той, автор или собственик на поредното копие от дадена снимка.
Аз се надянавам, че при Машинист и българското интернет пространство ( често полулегално) има някакъв факт, който ще изясни въпроса...Най-малкото в името на истината и по-нататъшнта ни коректност.
И понеже мнозина знаят за мойте издирвания по архиви и в мрежата, аз за себе си съм решил така...
Ако не искам да видя " мойте" (от колекцията ми) снимки в мрежата:
1. Просто не ги публикувам в цифров вид.
2. И внимавам ( с едно/две неприятни изключения),
на кого и как ги предоставям за лично ползване.
;D ;D ;D :hi:
Best Ripper:
В класическата фотография, за да претендираш за авторски права и прочие, трябва да притежават оригинала! А оригинал не е снимка, а носителят, от който тя е направена - фотографска лента /негатив или позитив/, фотоплака и т.н. Самата снимка е копие на оригинала и съответно от един оригинал може да се извади както едно копие /една снимка/, така и стотици и хиляди копия...
Някой може да си мисли, че той притежава единствена снимка /тоест копие/, но тя е правена преди десетилетия от негов предшественик - родител, прародител, може и изобщо да не е от роднина... И реално от оригинала да са били още на времето извадени десетки снимки, за които сегашният собственик на копие, но не рядко и на оригинал изобщо да не знае, че съществуват...
МАШИНИСТ:
Така ! да отговоря на заинтересованите.С мой близък роднина си бяхме направили нещо като блог или сайт,все едно в който си публикувахме лични снимки от архиви на дядовците ни,които са братовчеди и били заедно в армията,на лов,на разходка и екскурзия.После и друг роднина представи негови снимки на баща си,който ми се явява вуйчо.все едно.Идеята беше всички близки , които искат да гледат албуми а нямат връзка по между си поради отдалеченост,ги гледат в този сайт.По някакъв начин,макар че всички снимки имаха лого,не през снимката а в ъгъл,както и сниман гръб,на който има информация,се появиха при този младеж.Грижливо изрязани и включени в разните му раздели.И беше наблегнал на военните снимки.авиация,бронетехника,кораби.И както виждате,там няма снимки с борд,както и гръб.Това беше преди няколко години.Роднита ми бързо се усети и премахна всичко,с цел да няма повече кражби.И успя да спаси доста снимки.Но откраднатото си остана.Опитахме се да направим връзка с КОЛЕВ.Глас в пустиня.Чрез хора се опитахме да се срещнем,много бързо бягаше и всички опити,БЯХА безуспешни.Да го съдим,процедура бавна,тежка с неясен край.Отдавна не съм му гледал сайта.Сега снимките са много и ще ми е нужно време да ги издиря всички.Вече никъде нищо не публукуваме,за да няма кражби.Когато имам време,ще потърся и ще дам линкове за да се види.Итересно е че моите близки имат на повечето снимки негативи.при мен са 5.Онзи е взел 10 мои,другите от роднините.Проблема е че от откраднатите снимки има по 1 или 2 бройки / и тогава в армията е имало секретност и снимането не е било разрешено /,които са при роднини и никъде никой никога не ги публикувал освен нас.
МАШИНИСТ:
ето 2 линка : http://www.lostbulgaria.com/?p=2683 --- на тази снимка вторият от дясно на оръдието е моя дядо.завършил училището през 1924-1925 год.--- старши торпедист на миноносец СТРОГИ
http://www.lostbulgaria.com/?p=2682 - А тук третият от ляво надясно , или от дясно наляво.все едно - в средата приседнали на борда на кораба.
Имам и още , които спасихме,тъй като човекът е влязъл 1918 година и е учил и служил 7 години.
Варненци могат да направят справка във военноморския музей.ДИРЕКТОРКАТА ми е роднина.там има и архив на курсантите от тогавашните МОРСКИ СПЕЦИАЛНИ ШКОЛИ.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия