За днес: един сет вагончета на Роко.
До преди десетина години този сет се продаваше като Playtime. По това време Роко имаше Professional и Platin модели. Мисля че разликата е ясна. Въпреки това, тъй като имам и един локомотив BR215 от Playtime серията, се навих да си взема тези вагончета за да стане един хубав влак за моето макетче. Цената излезе около (под) 100 лв. за 8 чисто нови вагона. В момента е също около 50 евро.
Сетът е от 8 товарни вагона. Произвежда се от много години в най-различни администрации (надписи). Има един сайт, където в детайли разглеждат тези вагони отесетилетия насам. В момента може да се купи във втора и трета епоха, както и в няколко администрации. Качеството е напълно съвременно - като колооси, кинематика, печат, пластмаса, текстура (качество на повърхността) на пластмасата и т.н. Напарво съм вазхитен! Общ недостатък е това, че колоосите лагеруват директно в пластмасови букси. Но май това е на всички вагони, които срещам, които са на цена различна от безумната. А и вече ги имам от 2.5 години и няма проблеми с пластмасовите букси. Освен това стъпалата за маневристите са доста дебели, но затова здрави и позволяват вагончето добре да се държи в ръка, без да се опасявам че ще му счупя нещо. Теглото им е точно колкото трябва - около 40 грама на 10 см., поради което движението им е изключително добро. Моят сет е втора епоха, DRG, имам няколко малки локомотивчета за тях, а и тази година ще излезе зелената Е69 ...Ще изброя осемте вагончета с недостатъците им:
1. Ommu. Единственият вагоно от сета с Brit-US маркиромка, другите са малко по-ранни и си имат нормалните надписи за втора епоха. Освен това точно този вагон няма нищо общо с действителността. Целият сет, както и други вагони на Роко, са направени на няколко "типизирани" шасита. Този вагон трябва да е със значително по-голяма дължина, както и с друго изпълнение на рамата. Дръжките в ъглите (за маневристите са плътно отляти заедно с коша. Дължината с буферите е 104 мм.

2. Om. Същото вагонче се произвежда от началото на старото Пико. На същото шаси - 104 мм, разликата в размерите е около 2%, което поне за мен е абсолютно незабележимо. Дръжките са "нормални", но доста дебели (и здрави). Рамата е изпълнена със същата "типизирана" усилваща триъгълнаконструкция, която липсва в оригиналния вагон (усилването му се вижда и е изработено много добре).

3. Gr 20. На същото шаси е напавен и този закрит вагон. Дръжките са отново плътно изляти с коша. Рамата е същата, с триъгълна ферма. Липсват стъпенките под вратата. Размерите, обаче, са отново съмо с 2 - 3 процента по-различни от оригинала, т.е. вагонът си е доста точен.

4. G 10. Отново на същото шаси. Същите плътни дръжки, триъгълник под рамата, няма стъпала пред вратите. Но размерите са отново доста точни.

5. На по-късото шаси, 94 мм, и с по-късо междуосие, в сета има два вагона. Единият е К 25 - с капаци. За този вагон като че ли нямам забележки. Разликата в размерите отново е в рамките на няколко процента (под 5 - 6% не му обръщам внимание). Дръжки в ъглите липсват.

6. Вторият къс вагон е нисък, открит, О 10. Като че ли и за него нямам никакви забележки. Дръжките са правилни, естествено дебели и здрави. Размерите са добри. Вгончето изглежда доста добре.

7. Последните два вагона са на "дълга" база - 124 мм. R 10 вагончето е доста точно, липсват му само около 3 мм. Има си отделни шпригли, или както се наричат, дървените допълнителни греди (на снимката е без тях). Усилването на рабата е трапецовидно, има и такъв в реалността. Дръжки по ъглите няма, но и не му трябва да има.

8. Последният вагон на дългото шаси е хладилен - Gkhs Berlin. За разлика от останалите вагони в сета, този изглежда като детска играчка. Но това се дължи на чисто белия му цвят. Междуосието е малко по-късичко, отколкото трябва, но останалите размери са добри и за мен е приемливо. Дръжки по ъглите липсват.

Като цяло вагончетата са доста прилични. Затова взех че ги "пооправих" малко - следва втора част на ревюто. Ommu си остава измислен товарен вагон (трябват му още около 2 сантиметра). Хладилният за сега не съм го пипал, но в нета има доста "състарени", т.е. изцапани, които изглеждат доста добре. Останалите 6 са идеални, така че 6 - 7 чисто нови вагона Роко си е добре за 100 лв. Препоръчвам на всеки, дори и да не си ги оправя.