... с твърде много ръчен труд и то тип "ТПК", боядисването като в началната ера на прасковено с боя( коригиране с.четки!!!) и т.н.
Май досега още не си разбрал, че една от причините нашето хоби да е със скъпи модели е именно
широкото използване на много ръчен труд! Без значение дали заводът е в Китай, Германия, Румъния, Виетнам и прочие. И без значение кой е производителят!
Коригирането на модел с четка, което за теб е пълен ужас и безумие, се практикува от
всички производители. Включително и от Мерклин, и то в Гьопинген! Гледал съм не един и два рекламни филма на Мерклин, където немски лелки приказват на немски, докато правят корекции по моделите с четка, които рисуват на ръка разни детайли, сглобяват всякакви модели със значителен ръчен труд... Автоматика има само в леенето, шприцването, пробиването, струговане на колооси и тампонния печат...
Бай дъ уей, стана ми интересно къде е заводът на Мерклин в Китай. Щот поне аз не съм установил такъв или не съм гледал някакъв клип. Двата завода са в Германия и Унгария. В Китай може да правят някакви шприцвани части и пластмасови рамки /примерно/, но цялото сглобяване е в двата завода. Неслучайно в средата на септември всяка година в Гьопинген има 2-3 дни на отворените врати, където всеки може да разгледа на живо целия производствен процес - от проектирането до експедицията.
Искам само да известя, че широко обявеният нов собственик на Мерклин - "SIMBA DICKIE GROUP" е
немска търговска фирма за детски играчки и в нея няма дялово участие никакъв кЕтаец и друг жълтур. Другото изключително интересно е, че в официалния сайт на компанията Мерклин не фигурира като бранд... Така че най-вероятно не е!
http://www.simba-dickie-group.de/en/company__brands.shtmlP.S. МАШИНИСТе, прав си - всичко оригинално е произведено в Китай, всичко неоригинално - около Китай!