Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Помощ за декодери

(1/9) > >>

totomoto:
Здравейте, започнах цифровизацията на локомотивите си, но както и очаквах се сблъсках с доста проблеми :swoon:. Централата ми е ROCO MultiMAUS 10810, а декодерите ToMs basic 1A 8 pin. Монтирах два от декодерите на локомотивите БР119 (чисто нов от старт сет) и  Roco BR 2074 също чисто нов. След доста пипкане и ровичкане по менютата 119 оживя - светлините и двете посоки работеха.   Ухилен до уши почнах да си играя но на двадесетата секунда от локомотива се чу тихо изписукване и всички команди спряха. На дисплея се появи индикацията STOP и светкавичка. От мерак и нетърпение сложих и роко-то и ситуацията се повтори - подкарах го (светлини и ход работеха), но след почти същия период от време всичко спря и получих същата индикация на мауса. Възможно ли е нещо да не съм настроил като хората, не го изключвам защото менюто все още ми е абсолютно неясно, или правя някаква друга грешка. Махнах декодерите - и локомотивите работят. Изключвам проблем с декодерите, защото са купувани от сериозен човек от форума, мауса е нов от сет. Оставам аз, като най-несигурно звено в системата  :(. Някакви идеи? Също ако някой може да ми покаже някакъв туториал на английски в тубата ще съм много благодарен. Цялото меню ми е пълна мъгла като архитектура. Имам и по-сложни устройства от това, покрай другите ми хобита, но тук не мога да схвана нищо (все още). Поне дайте жокер как да сменя езика на английски, че на немски не знам и една дума? Благодаря предварително! Поздрави!

TheJackal:
Честито! Познавам го този звук на изгорял декодер. Като не си стопил нещо, вътре по платката на локомотива, пак си герой!  :hi:
Тошко, чети тука: http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1457.60.html   от писаното на emilchaushev - Отговор #72 -: 03 Октомври 2012, 15:53:47  - ясно, точно и бързо боравене с декодер, без значение от марка (фирма) производител.

dred77:
Здравей! От това което прочетох, предполагам, че са окъсили декодерите, най-често това е от голям товар/в твоя случай над 1А/. Обикновено заминават mosfet драйверите на мотора, но може да е греца на декодера. Един ампер е доста голям товар за тези мотори/обикновено около 200ma е номиналният товар/, така че във форума имаше тема за това, как трябва да се смажат, дори и нови локомотиви /понеже не се знае колко са стояли по складове и магазини/. За настройка на Англииски са тези гимнастики :Натискаш MENU /5сек.моето е на 2:)/ , появяват  LOKO /натискаш стрелка/ , Programs,Settings ,във Settings натискаш ОК , USSER -ОК , LANGUAGE -OK , със стрелките до English ,ОК и си готов :) . Всеки производител на декодери си има собствени производни, но с настройки на  тея CV-та трудно ще изгориш декодер,  по скоро товарът му е тежък. Има теми във форума  в който пишат, че горят декодери при качване и сваляне на локомотив от релсите при не нетиснат Stop, на мауса , аз си мисля ,че при зацапани релси и колела това се случва десетки пъти, и декодерите ако имат товар под упоменатия, не би трябвало да горят.

pach:
Съвсем точно - или входния грец, или крайните транзистори
са изгорели. Вероятно са претоварени. Причините са няколко за такива проявления.
 Надявам се да си махнал кондензаторите в паралел на двигателите при DC режим.
Трябвало е да не бързаш с втория декодер.
Вероятно са загрявали в продължение на тези двайсетина секунди работа. Може би щеше да усетиш, че нещо не е наред и прегряват. При късмет до елемент (парещ) можеше да определиш.

ПП. Индикация стоп и светканичка означава късо на релсите,
 та може би само входния грец ти е гръмнал ...пита се защо!?

Best Ripper:
Защото декодерът е "куча" марка и най-вероятно няма елементарна защита срещу претоварване и прегряване.. най-вероятно няма и защита при неправилно свързване, а нищо чудно и реално изобщо да не е за 1 ампер на моторната верига. С две думи - продължавайте да си купувате "маркови дървета"...  :drinks: :hi:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия