Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Помощ за декодери

<< < (2/9) > >>

Adrian:
 Тошко , първо да те успокоя - декодерите не са изгорели . Включила се е защита . Преди известно време с Васко сложихме същият декодер на Булмаркета и и до ден днешен си върви прекрасно . ОБАЧЕ когато сложихме на Шенкъра вървя 15 сек и спря със същото предупреждение в Мауса. После купих декодер на ЕСУ ( 140 лв)  и Шенкърът сега движи с него . А ТоМ декодера го сложих на друг лок и всичко му е наред .

Да , Венци , куча марка е , но досега от продадените около 50 броя има само няколко такива случая ! Все пак едно е 45 лв , друго 140 !
Попитах доставчика :

"Трябва да монтирате индуктор и кондензатор, има връх, който задейства защитата от късо съединение"

Сега чакам и становището на производителя и веднага ще го публикувам - междувременно някой от ел- разбиращите нека помогне ?

пп: Тошко , спри да се притесняваш - веднага ще ти върна парите в случай ,че не ти тръгнат локовете !

Adrian:
пишат ми да се провери волтажа на захранването и после волтажа по релсите :

Please check the voltage of the power supply and the voltage on the tracks

TheJackal:
От опитът ми с различни марки (производители) на декодери, също съм се сблъсквал с този проблем. Декодерите на "CT-Elektronik" със звук и без звук също имат зашита от изгаряне, но тя е вградена вътре в самите декодери или както се казва претоварване. В началото обаче нямаха и си горяха. Същото бе и с декодерите на "Кuehn". Много се изписа по други теми по този въпрос
Повечето производители не препоръчват когато на локомотива е поставен декодер да се кара и аналогово, промяната на стойността в определеното от производителя CV.
С декодерите на "Uhlenbrock" и "ZIMO"не съм имал проблем в защитата им, те направо си изгарят, същото е и с "ESU".  :pleasantry:

С поред мен, това е проблем на производителя или трябва по - скъпа централа, за да се чистят грешките. Нека по запознатите с декодерите също да кажат (напишат) своето мнение по този въпрос, че темата и на мен ми стана интересна.   :hi:

totomoto:

--- Цитат на: dred77 link=topic=4983.msg108236#msg108236 date=1499117022 ---Здравей! От това което прочетох, предполагам, че са окъсили декодерите, най-често това е от голям товар/в твоя случай над 1А/. Обикновено заминават mosfet драйверите на мотора, но може да е греца на декодера. Един ампер е доста голям товар за тези мотори/обикновено около 200ma е номиналният товар/, така че във форума имаше тема за това, как трябва да се смажат, дори и нови локомотиви /понеже не се знае колко са стояли по складове и магазини/. За настройка на Англииски са тези гимнастики :Натискаш MENU /5сек.моето е на 2:)/ , появяват  LOKO /натискаш стрелка/ , Programs,Settings ,във Settings натискаш ОК , USSER -ОК , LANGUAGE -OK , със стрелките до English ,ОК и си готов :) . Всеки производител на декодери си има собствени производни, но с настройки на  тея CV-та трудно ще изгориш декодер,  по скоро товарът му е тежък. Има теми във форума  в който пишат, че горят декодери при качване и сваляне на локомотив от релсите при не нетиснат Stop, на мауса , аз си мисля ,че при зацапани релси и колела това се случва десетки пъти, и декодерите ако имат товар под упоменатия, не би трябвало да горят.

--- Край на цитат ---

Благодаря много  :drinks:!

Best Ripper:
Адрико, декодерите на ESU без звук се въртят между 22 и 32 евро в липето. Уленброкските и те са там някъде. За какви 140 лв. бълнуваш?!?!  :blink: Недей да лъжеш неориентираните потребители...  :dirol:

Всички цифрови централи дават изходно напрежение между 18 и 21 волта. И съответно всички декодери не трябва да имат грижи с такова напрежение /дори и до 24 волта/. А нечитавите производители да си оправят стоката, както и да публикуват точни и реални схеми на свързване, а не постфактум да ти казват какво се прави, когато има проблеми... Нито роковските, нито мерклинските, нито уленброкските централи имат проблеми с читави декодери.

Един мой принцип в декодерите: Щом някоя марка декодер не се ползва от никой производител на модели, значи нещата не са читави. И нямам проблеми след това...  :hi:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия