Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Arduino за стрелки
pavel75:
Само да споделя какво ще правя.
Тази събота би трябвало да сглобя последните модули. Следва корка и полагане на релси и идва момента с Ардуиното.
В момента не съм поръчвал почти нищо. Имам една платка Ардуино Нано + 5 серво моторчета.
Имам една руска книжка за Ардуино и май там четох, че на Нано може да се включат само до 5 моторчета. Идеята ми е платката да се намира на самия модул. Обаче при гърловините идват повече стрелки и ще трябват повече от 1 платка. За това почвам да се замислям дали за гърловините да не взема Ардуино Мега.
За сега си мисля индикацията на таблото да се взима от ключетата, които ще захранват сърцето на стрелката, така че няма да ми трябват допълнителни пинове за обратната връзка. Но ако намешам и светофори вече незнам на колко платки отивам.
Ето и схемата на гарата:
https://www.dropbox.com/s/0pm1aiigwr8q6dn/%D0%95%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0%20%D0%9D0%20%2B%20%D0%9D0%D0%B5-Model%20A3.pdf?dl=0
като на левия модул при магазията стана една промяна в движение и отпадна една стрелка:
https://www.dropbox.com/s/4h8uxoag8zvjirp/%D0%95%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0%20%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9C%D0%AF%D0%9D%D0%90%20%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F-05%2C02%2C18.pdf?dl=0
Червеното е НОе, синьото НО
mitko0888:
Гарата е доста сериозна. Чувал съм, че с ардуиното лесно и бързо могат да се направят малки проектчета. Ама тук изглежда дебела работа.
Как ще ги щракате стрелките - с копчета на всеки модул? По едно Нано на всеки модул трябва да свърши работа. Това, което имаш, го запиши с програма за 12 машинки, закачи петте, които имаш, и виж дали и как работят.
Ако искаш да се обвързват светофори с положение на стрелки, наредени маршрути и заети участъци, трябва да имаш връзка между модулите и т.н. По скоро използвай друго Нано само за сигнализацията. Аз бих сложил и още едно, отделно, само за управление - от копчетата на гарата до модулите. Така машинките ще се щракат от всеки модул самостоятелно и независимо. Ако добавиш и управлението - ще може да редиш маршрути, а като добавиш и сигнализацията - ще имаш и нормално светещи лампи. Но влаковете ще могат да се движат и без тези последните две. Програмите за тях няма да се бъркат с програмите за серво машинките и може да си ги доправяш когато и както ти хрумне.
pavel75:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=4987.msg110782#msg110782 date=1519310631 ---Гарата е доста сериозна. Чувал съм, че с ардуиното лесно и бързо могат да се направят малки проектчета. Ама тук изглежда дебела работа.
Как ще ги щракате стрелките - с копчета на всеки модул? По едно Нано на всеки модул трябва да свърши работа. Това, което имаш, го запиши с програма за 12 машинки, закачи петте, които имаш, и виж дали и как работят.
Ако искаш да се обвързват светофори с положение на стрелки, наредени маршрути и заети участъци, трябва да имаш връзка между модулите и т.н. По скоро използвай друго Нано само за сигнализацията. Аз бих сложил и още едно, отделно, само за управление - от копчетата на гарата до модулите. Така машинките ще се щракат от всеки модул самостоятелно и независимо. Ако добавиш и управлението - ще може да редиш маршрути, а като добавиш и сигнализацията - ще имаш и нормално светещи лампи. Но влаковете ще могат да се движат и без тези последните две. Програмите за тях няма да се бъркат с програмите за серво машинките и може да си ги доправяш когато и както ти хрумне.
--- Край на цитат ---
Моята идея е:
- на всеки модул със стрелки да сложа Нано, а за двете гърловини се чудех дали да не е Мега.
- като натисна копчето за примерно 3-ти коловоз - контролера да обърне съответните две стрелки
- когато включа светофори, евентуално да проверява съответната стрелка дали е обърната правилно и тогава да светне зелено
- на таблото да показва на къде са обърнати стрелките от ключетата отдолу който ще захранват сърцата на стрелката
- таблото на маневрения район - 4 и 5 коловоз на НО, както и целият парк на малките модули в НОе да е дублирано, така че да мога да дам на машиниста да си прави сам маневри, без да закача гаровия персонал - това го видях в Чехия миналата година.
svetljjjo:
Това колко серво машинки може да се включат към едно ардуино зависи от използваната библиотека
Има библиотека наречена софтоерно серво която прави всеки пин на ардуиното способен да командва серво
И съответно мини нано уно те имат приблизитерно еднакъв брой пинове щото ползват един и същ чип 328р
ако искаш много повече съответно мега щото тя е с друг чип с 44 пина докато предходните са с 32 пинови чипове
Обаче има една уловка част от пиновете ще ти трябват за бутони не знам как мислиш да ги включваш тея стрелки
Ако е с дсс един пин ти трябва за дсс сигнала всички други са ти свободни за серво
ама ако ще ползваш бутони примерно 6 пина управляват 9 бутона вързани в матрица 3х3 или 8 пина за 16 бутона вързани в матрица 4х4
В нета има много готови проекти тествани въведени в експлоатация с ардуино както за дсс така и аналогови
mitko0888:
--- Цитат на: svetljjjo link=topic=4987.msg110819#msg110819 date=1519436906 ---Това колко серво машинки може да се включат към едно ардуино зависи от използваната библиотека
--- Край на цитат ---
Май тук трябва да поясня: Всичко, което съм писал в тази тема, се отнася за библиотеките от "официалния" сайт: https://www.arduino.cc/en/Reference/Libraries. Разбира се че има и други библиотеки, дори и със същите имена, има и такива само за две серво машинки.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия