Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
съвет за един неизвестен декодер
svetljjjo:
Така след като си поиграх и поексперементирах с тоя декодер стигнах до някой поне за мене странни
обстоятелства от гледна точка на това че аз нямам опит със заводски декодери имам опит с декодери на
базата на Ардуино а при тях до сега такива неща не са се случвали.
Ето първо експеременталната ми установка
двете оранжеви лампи са мотор двете сини са задни и предни
Първо да кажа че оригиналната схема за осветление при тоя декодер не сработи
пак светва ама странно не превключва автоматично като завъртиш врътката за скоростта от движение наляво примерно през нула
и надясно .Работи правилно с тази схема
При оригинала двата катода са заедно и двете лампи също докато при тоя декодер трябва да са разделени
като трябва да се установи опитно може да не е 3 и 4 може правилното да 3 и 5 примерно понеже при мен няма номера
ето и малко по свестни снимки на самия декодер доколкото с 2 мегапиксела може да излязат свестни
И нещо много важно и супер странно поне за мен ако размениш жиците за релсите декодера спира да реагира
тоест ако хванеш локомотива и го обърнеш на 180 градуса вече не функционира
други декодери имат ли го тоя проблем или само тоя го има при ардуино такова нещо няма като проблем както и да разменяш релсите си бачка щото там сигнала се взима от оптрон и за това на мен ми
се стори странно
dred77:
Здравей! За nem651 няма изведен /common+ /, затова е нужно да използваш тези диоди ,към колелата :https://www.opendcc.de/info/decoder/schnittstellen_e.html. Относно работата само в една посока .На релсите нали имаш променливо напрежение ,
ако подаваш право , ще прави точно както го описваш.
svetljjjo:
Не не подавам постоянно подавам си от нормална централа локбос на флейшман 6865
аз даже съм я отварял от любопитство да видя точно как е изградена схемата за бустъра
нищо необичайно стандартен Н-мост с по два N и P мосфет транзистора като при всички останали
които съм разглеждал в нета .Тоест централката си дава променливите П-образни импулси на 8кHz
даже и осцилоскоп имам и на него съм я закачал и си е така както се и очаква и както могат да се видят хиляди скриншотове в нета
Самия декодер няма отделна част за разделяне на информацията от силовата част на сигнала.
Сигнала влиза директно в един грец и никъде другаде и от греца вече отива в процесора за декодиране и към Н-моста за мотора и към чипа за функций . Дефакто самия декодер изправя и от там явно идва и проблема с посоката
svetljjjo:
А ето как изглеждат нещата с Ардуино в случай че някой се заинтересува
Използвал съм в случая ардуино уно за да направя връзката с компа и да видите как разчита и показва какво праща централата в четим за човека вид. За декодер ползвам ардуино про мини а когато има повечко свободно място както е в
повечето дизели и електровози на лима ползвам ардоино нано понеже има юсб и може директно да се препрограмира без да се
разкачва от схемата.
Ето и как показва информацията от централата на скриншот
и мащабирано да се види по ясно
pach:
Всъщност по кой стандарт за цифрово управление, работиш - DCC или ММ!?
Ако сигнала ти отива саво в греца, как след него имаш кода?
Тпя
Трябва поне, да имаш един резистор преди греца,
по който да ти минава проминливия ток на кода!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия