Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

46 229 от донор ROMPETROL

<< < (2/3) > >>

liro4605:
„Страница 57 от инструкцията на Zimo за декодерите. Направено е точно без мислене и разсъждения, и точно според указанията на производителя.“

mitko0888:
Абсолютно си прав, но това важи само за споменатия в началото декодер Zimo MX645P22. Който е на стандартен NEM цокъл/куплунг Plux22. В момента в който решиш да пробваш нещо и в стандартния куплунг забодеш друг стандартен декодер (а в момента почти всички нови са такива), което мисля че често се прави по най-различни поводи, няма кой да ти пази кондензатора. Обърни внимание на съседните страници на същата тази инструкция, че даже и същият декодер с друг куплунг е БЕЗ защита на кондензатора.
Гръмнал електролит не е толкова страшно, ама в този нагъчкан покрив със серво машинки за пантографите поне за мен не си заслужава риска.
Така или иначе 4700 uF ти дават до около 140 милисекунди, 3300 uF (който е със същия размер на 25V) ще ти дадат 100 милисекунди. (за да падне напрежението от 16 на 6 волта при 200 мА). Или 120 милисекунди за да падне от 20 на 6 волта, което си е почти същото както и 140.

liro4605:
          Извинявам се за забавеното препращане на отговора,но трябва да се ходи и на работа.

„mitko0888, от първото изречение на последния ти пост разбирам, че при показаната от мен конкретна схема, нямаш никакви забележки към кондензатора?

Следователно, на така категоричното ти първо включване, просто липсват поясненията за хипотетично ровичкане из системата. Повярвай ми, такова не се предвижда. Подхода е като към стендов модел - правиш и оставяш да векува. Не съм от хората които експериментират без нужда и предпочитам да не пипам работеща техника. Ако се наложи нещо такова (само при смърт на декодера и изчерпани наличности по магазините), всичко ще бъде преправено след щателна проверка кое какво е в новата инсталация. Между другото, пак според инструкцията, мога да ползвам не само МХ645, а и МХ633, техните предшественици от фамилия МХ643, както и наследници също. Неслучайно декодера е избиран с възможност за директно свързване, а не просто купен (червените букви with на първия ред). Все едно, работата е ясна, там където отива модела, няма да се пипа, а и аз ще наложа пълна забрана за интервенции.

Благодаря за предварителните предупреждения, както и за посочените цифри. Извинявам се, че като неспециалист не им обърнах достатъчно внимание (не ми говорят много), но предполагам ще са полезни за често променящите. Доволен съм как помогнахме на същите да се ориентират, колко мегатона кондензатор да си монтират, че да им свърши качествено работа ;-).

И понеже не намерих, а ти си го споменал: би ли сложил тук страницата, на която е показано друг тип свързване на кондензатор към декодери от фамилиите МХ645 и МХ633?“

mitko0888:
За 644, 646, 648 и т.н. им искат 25 волта. Да, конкретно за модела 645 пише че има ограничаване на зареждането до 16 волта и можеш да използваш 16 волтов кондензатор.

Между другото: това червеното with е че можеш да свържеш кондезатора директно, без токоограничаващ резистор / резистор + диод. Но правилно казваш че твоят модел има и ограничаване на зарядното напрежение.

liro4605:
        „mitko0888, всички други фамилии декодери на Zimo, не са „същият декодер‟, както си писал по-горе. Всеки модел си е с различни характеристики, като фамилиите се формират от многообразието на връзките му с външния свят. От цялото производство на фирмата, PluX-like вариантите с директно свързване на кондензатор, включват само фамилии МХ645 и МХ633, тези преди тях и тези които ще бъдат произведени. Поне така пише на горната картинка, затова и поисках да видя страница, която не съществува. Имат и други варианти (различни от PluX-like) с директно свързване, но те нямат отношение към случая и не съм се интересувал как стоят нещата там.
         И много съжалявам, че трябва да го напиша така, но ще отразя фактите: на два пъти излизаш с категорично мнение по конкретен технически въпрос, което после се оказва несъстоятелно (кондензатор и страница от инструкцията). Това убива всякакво желание за комуникация и ми се налага да я прекъсна едностранно, тъй като, не знам коя ти позиция да приема за истинска. Още повече, ангажирам Миро с допълнително натоварваща го кореспонденция, към и без това разбърканото му работно време.
            Желая на всички успехи в моделизма!“

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия