Мислех си за кой ли раздел е това, може и да не съм уцелил.
Сдобих се с този сет 67148, от три вагончета. Евтини вагончета, но изглеждат доста добре. Разбира се трябват още няколко, за да стане хубаво влакче, но за начало - става.

Първата работа беше да му сложа истинските куплунзи на Роко. Какво беше удивлението ми, когато видях това:

Буферите си бяха на "една ръка разстояние", сякаш гледах старо пикошните си вагончета преди 10 години, преди да ги преработя. Дълго се чесах и реших че нещо в тези вагони не е напарвено както трябва. Шахта си има, кинеметика си има, ама буферите стоят надалече - около 4 мм.
От тук надолу не е за хора със слаби сърца.
Решението беше взето веднага - разглобяване на един вагон и рязане на шахтата. Роковската пластмаса е много удобна за това - мека и еластична. Със скалпела става за секнди. Обаче опашката на куплунзите остава да стърчи навътре и закача в талигата. Така или иначе самият куплунг осатна с 2 мм свободен ход и трябваше да се фиксира. Затова - опашката на куплунга се скъсява до необходимото. След това - отовор 0.8 мм в шахтата и в куплунга, и подходяща тел. В случая парче от краче на светодиод, достатъчно стоманено и достатъчно гъвкаво за да се сгъне спокойно с пинсетите. За да не изпада, а и за да мога ако се наложи да сменям опашката бързо и лесно, телчето е капнато с лепило за дърво - изсъхва бързо и прозрачно, даже не съм го мацнал и в черно - не се вижда.
Преработеният куплунг:

Новото закачане на вагоните:

И закачване със "стандартен" Роко КК на друг вагон:

Тестове - проби напред и назад по кривите, няма причини да не е наред. Остана да намеря още един сет, за да стане поне късо влакче, а до тогава ще се кара от някакъв малък дизел.