Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Вагон измерител - самоделка
mitko0888:
Това отдавна ми беше мерак да си го направя. Вагонче, което да мери разни неща. Докато го започна - и Пико взеха че го направиха. Не броя измерването на път и скорост, което го има отдавна от ЕСУ. Видя ми се скъпичко, пък и не съм го правил аз - не е интересно.
За сега меря само надлъжен наклон. "Попадна" ми един цифров нивелир, под 45 лв. с доставката. Харесах го защото може да показва и в мм/м, т.е. в промили, както е в жп-то. Явно е че с него се мери когато някой си прави макет с наклони. В момента не ми трябва, докато си редях релсите си мерих с обикновен нивелир, после се "сетих" че всеки телефон може да мери наклон. Ама друго си е на вагонче. Малко е големичък, но по височина отговаря на електрически локомотив с вдигнат пантограф. Така че се промушва в тунелите ми, пък е и леко заоблен по ръбовете. Основата е с магнит, но тази рама му пасна много точно - и без метална основа не пада при каране. Едно старопикошно вагонче - хопър - му дойде точно. Преди това пробвах и с двуосни - не става - клатят се много, друго си е вагон с талиги.
В наклон:
Резолюцията му е 1 на хиляда, въпреки че по книжка точността му е гарантирана до около +/- 2 - 3 промила. В градуси 0.01 градус, съответно 0.1 - 0.2 гр. точност. На телефона е с доста по-висока грешка.
"Един ден" може и да го извадя от кутията и да го фиксирам на вагончето. За сега ще си стои така. Возя го с един от най-добрите ми локомотиви (на снимката) - два маховика, предавка за 100 км/ч, много плавно движение и на много малка скорост. Въпреки това при движение датчикът показва не каквото трябва. Трябва да спра на определено място за да се отчете точния наклон. Показанието се появява веднага, няма забавяне, но при движение показанията са неточни. Не знам на Пико как са го направили - гледал съм им клипове, но няма сравнение в движение и спрял - дали показва едно и също.
Следваща стъпка (кой знае кога ще стане) - да добавя измерител на тягата. Търся си цифров измерител с точност под 1 грам, и да може да се разфасова.
mitko0888:
Смених му колоосите с нови. Измерването в движение значително се подобри при ниска скорост и прав и гладък път - показанието е +/- няколко единици спрямо измерването при спрял вагон. Обаче на всяка сглобка на макета или на всеки стик на релсите - числата скачат. Определено не мога да получа стабилно показание в движение. Интересно ми е софтуерът на Пико какво показва (ако някой си го е купил) - дали дава някакви средни стойности или моментните.
jopeto:
Това, дали ще мери наклон в криви? Все пак, там имаш и обратни наклони на релсите. Принципно, наклоните се смятат предварително, като си правиш макета. Трябва да си направиш и експеримнти за нормите на локомотивите, кой какво и колко може да ти тегли. Според това , вече преценяваш, какъв наклон ти трябва и с какво може да се прави компромис. Като го гледам това, при тунели и ако имаш контакна мрежа не може да го ползваш.
Mixy:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=5048.msg110221#msg110221 date=1515571768 ---Обаче на всяка сглобка на макета или на всеки стик на релсите - числата скачат.
--- Край на цитат ---
Така е, вибрациите дебалансират сензора и внасят съответната грешка. Иначе ти се е получило много добре. :good:
Какъв е кат.номер на PIKO-то?
pach:
PIKO art.N 55050
Измервателен вагон от серия "експерт" в Н0!
https://youtu.be/eUj9XV3oE4g
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=5048.msg110219#msg110219 date=1515569270 ---....Видя ми се скъпичко, пък и не съм го правил аз - не е интересно.
...
--- Край на цитат ---
Бравос, Това ме най-кефи!!!
Предполагам, че този на пикото ползва изчисление за средна стойност. А най-вероятно може би в приложението да го прави...
Ще е интересно и това за теглителната сила.
Тогава ще може да си снемеш точно характеристиките на всеки
модел и от там да му правиш СV-тата както казва Джопето!
;D
ПП. А модул за WiFi и връзка дори от тунелите заммисляш ли към компа ти?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия